Citytrip Göteborg: wat te doen?

Alles wat je moet weten voor je citytrip naar Göteborg: tips & bezienswaardigheden.

Göteborg is de tweede grootste stad van Zweden en ligt aan de westkust van Zweden (Stockholm ligt aan de oostkust). Hoewel je er, met de grote kranen die het stadsilhouette typeren, niet onderuit kan dat de industrie en de haven een belangrijke rol spelen, baadt de havenstad en de omgeving in het groen. En ook het water is , met de ligging aan de rivier Göta Älv en zee in de nabijheid, nooit ver weg. Göteborg is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een stedentrip maar Göteborg staat garant voor een verrassende citytrip! Ideaal om te combineren met de Zweedse natuur.

Göteborg, Gotenburg of Gothenburg? Hoe spreek je Göteborg eigenlijk uit? De Zweden zelf spreken het uit als /jœtɛˈbɔrj/ en op de site van VRT Taal vond ik dat ze kiezen voor de Zweedse spelling maar de uitspraak vernederlandsen. Göteborg klinkt dan dus zo: geu·tə·borch. En daar kan ik me wel in vinden.

Er is een onmiskenbare Nederlandse link te vinden in Göteborg, leert Wikipedia ons. Meerdere zelfs. Nederlandse kolonisten hadden in deze delta eerder al nederzettingen en toen de Zweedse koning Gustav II Adolf Göteborg in 1621 stichtte op een plek in de delta die het hele jaar door ijsvrij bleef, riep hij de hulp in van de Nederlanders (en Duitsers en Schotten). De Nederlanders stonden o.a. in voor het stadsplan en de grachten, naar Amsterdams model. Ze kregen ook functies in het stadsbestuur. Zo was de tweede burgemeester de Nederlander Jakob van Dijck. En wist je dat de Nederlandse taal er lange tijd officieel erkend was naast het Zweeds?

Göteborg is al meerdere keren tot meest duurzame stad ter wereld verkozen, zowel door Global Destination Sustainability Index (GDSI) als Lonely Planet (2021) en zet blijvend in op duurzaamheid.

Stedentrip Göteborg: een winterse wandeling aan de 'overkant', met de stad op de achtergrond.

Bezienswaardigheden Göteborg: zien en doen tijdens je citytrip

Mijn top 3 tips voor Göteborg? Daar moet ik niet lang over nadenken: Haga, de archipel en seafood! Gelukkig mag ik je op Take me to Sweden overladen met veel meer tips en bezienswaardigheden voor je citytrip in Göteborg en omgeving. Het resultaat is deze handige en complete stedengids voor Göteborg zodat je niets kan missen.

Inom Vallgraven: de oude binnenstad van Göteborg

Begin je bezoek aan Göteborg met een stadswandeling in de oude binnenstad die door de grachten omrand is. Een van de oudste gebouwen van de stad, Kronhuset en Kronhusbodarna bezocht ik tijdens hun kerstmarkt. Je vindt er diverse ambachtslui. Ik kocht er mijn favoriete paar oorbellen, een mooi souvenir en gekoesterde herinnering aan mijn eerste citytrip in Göteborg.

Kronhuset en Kronhusboderna behoren tot de oudste gebouwen van Göteborg.

Een bekend beeld zijn de leeuwentrappen (Lejontrappen) bij het plein Gustav Adolfs Torg waar je ook het stadhuis vindt. In de oude binnenstad vind je ook de bekendste winkelstraten (zie verder bij shoppingtips voor Göteborg), de kathedraal van Göteborg, de overdekte foodmarket Saluhallen,…

Terug in de tijd in de wijk Haga

Wandel naar de Haga Nygata (‘nieuwstraat’) en je waant je meteen in een andere wereld. Hier vind je nog de authentieke (deels) houten huizen uit de 19e eeuw. Deze landshövdingehus hebben een gelijkvloers uit bakstenen en bovenverdiepingen in hout. Haga was oorspronkelijk een buitenwijk met arbeiderswoningen en is een van de oudste wijken van Göteborg. Nu is het een hip stadsdeel – met gezellige restaurantjes en knusse koffiehuisjes voor fika, unieke boetieks en winkeltjes waar je je uren kan rondsnuisteren – dat je zeker niet mag overslaan tijdens je citytrip in Göteborg. Naast de Haga Nygata is ook Hagabadet een van mijn favoriete plekjes.

Ontdek mijn tips voor mijn favoriete wijk Haga.

Feskekôrka, paradijs voor foodies

De overdekte vismarkt in Göteborg vind je in Feskekôrka, de viskerk.

Een niet te missen hotspot voor seafoodies en liefhebbers van bijzondere architectuur: Feskekôrka of ‘de viskerk’. Het gebouw van deze vismarkt is gebaseerd op een oude Noorse kerk. Mijn favoriet lunchadresje zit hier ook: Restaurang Gabriel. Het gebouw dateert uit 1874 en is momenteel helaas in renovatie, vermoedelijk tot voorjaar 2024.

De groene longen van Göteborg

De Zweden brengen hun tijd graag buiten door en dat geldt ook voor stadsbewoners. Gelukkig is de natuur in Göteborg nooit ver weg. Zowel in de stad als in de onmiddellijke omgeving is er geen gebrek aan ruimte en natuur. Een paar groene aanraders op een rijtje:

Slottsskogen, outdoor Göteborg

Een winterse wandeling in Slottsskogen in Göteborg, aan de westkust van Zweden.

Aan de rand van de stad, in het zuidwesten, vind je een groot stadspark, Slottsskogen, met een kinderboerderij en zelfs een gratis dierenpark (rendieren en zeehonden spotten tijdens een citytrip in Göteborg, wie had dat gedacht?). Verder vind je er gigantische grasvelden waar je kan relaxen en sporten, zijn er ontelbaar veel speelpleintjes, sportvelden en eettentjes en is er natuurlijk bos. In de zomer organiseren ze hier het festival Way Out West.

Lees hier meer over Slottsskogen, Göteborg.

Botaniska, planten- en bloemenweelde

Botaniska, de botanische tuin van Göteborg is een must visit tijdens je citytrip.

De botanische tuin van Göteborg was voor mij een echte verrassing. Het domein is gigantisch en hoewel ik er in de vroege lente was, stonden toch al veel planten en bloemen (van over de hele wereld) in bloei.

De route naar de rotstuin van Botaniska; met een prachtig zicht op de omgeving.

Mijn persoonlijke favoriet was de rotstuin die je helemaal naar de top van Håberget meeneemt. Na een klim duikt plots de stad en zelfs de zee op aan de horizon. Boven op de top staat een bankje waar je weer op adem kan komen terwijl je van het uitzicht geniet.

TIP: trek van hier verder naar Änggårdsbergen Naturreservat.

Lees hier meer over Botaniska in Göteborg.

Trädgårdsföreningen en Palmhuset

De grote serre Palmhuset, in Trädgårdsföreningen, een geliefd park in Göteborg.

Vlakbij het centraal station van Göteborg vind je een van de trekpleisters voor locals en bezoekers, niet in het minst van zodra de eerste zonnestraaltjes zich aandienen. De smeedijzeren poort is de toegangspoort tot Trädgårdsföreningen dat dateert uit 1842 en waar o.a. duizenden rozen aangeplant zijn. Ook voor pendelaars is het een populaire plek die hen van het station meeneemt naar Kungsportplatsen en het centrum.

Op een zonnige lentedag installeerde ik me hier met een picknickdekentje, sushi uit de beste sushibar van de stad (helaas ondertussen gesloten) en een ontspannend boek. Soms moet het niet meer zijn.

Mijn favoriete plek in de wintermaanden was het Palmhuset. Deze gigantische serre herbergt heel wat tropische planten. De ideale plek om even op te warmen op een koude winterdag (of op een regenachtige dag). In december was er ook een lichttentoonstelling.

Lees meer over Trädgårdsföreningen en Palmhuset.

Jubileumsparken, voor de 400ste verjaardag van Göteborg

In 2021 vierde Göteborg zijn 400ste verjaardag. Door corona ging die verjaardag in mineur voorbij en zijn de meeste festiviteiten uitgesteld tot 2023. De stad was al enkele jaren bezig met die verjaardag. Zo bouwden ze Jubileumsparken, bij Frihamnen. Naast een openluchtzwembad zit hier ook een sauna. Die sauna kreeg de vorm van een olifant en is volledig uit gerecycleerd en herbruikbaar materiaal opgebouwd.

De overkant met Lindholmen en Eriksberg

De overzet Älvsnabben neemt je mee naar de overkant van de rivier.

Sla tijdens je citytrip zeker ook de ‘overkant’ van Göteborg niet over. Neem de Älvsnabben van Stenpiren naar Lindholmen (dit stukje is gratis) en wandel helemaal tot de befaamde kraan van de voormalige scheepswerf op Eriksberg. Dit stukje langs het water, met zicht op Göteborg, telt ook enkele fika-adresjes, restaurants en kleine boetieks. In de winter zit je hier goed voor een mooie zonsondergang. In de zomer tref je de locals aan de waterkant. En vergeet zeker ook de fotogenieke boothuisjes in Lindholmsdockans Hamn niet!

Mis de fotogenieke boothuisjes in Lindholmsdockans Hamn niet!

Adembenemend zicht op de stad

  • Skansen Kronan ligt aan de rand van de wijk Haga. Het fort uit de 17e eeuw ligt op een heuvel (Risåsberget) en je hebt er een mooi zicht over de stad en zelfs het water. De klim is nogal steil maar het uitzicht een mooie beloning. Toen ik er de eerste keer was, had het net gesneeuwd en het lag er vrij glad. Ik zie ons nog aan de leuning hangen om toch maar heelhuids de trap naar beneden te kunnen nemen (echt gebeurd). In de zomer kan je op het terras terecht om iets te drinken of te eten met 180° zicht over de stad. Wil je de binnenkant van Skansen Kronan bezoeken, kijk dan even op hun website want de openingsuren zijn beperkt.
Skansen Kronan: een van de uitzichtpunten in Göteborg.
Skansen Kronan, een fort uit de 17e eeuw op een heuvel in Göteborg.
  • Het vreemdste gebouw van Göteborg zal Lilla Bommen zijn. Het wit-rode gebouw aan de oevers van de rivier Göta Älv kreeg de bijnaam ‘de lipstift’ en die bijnaam zorgde er, samen met het fantastische uitzicht, eigenlijk voor dat ik het gebouw toch in mijn hart heb gesloten.
  • Ook vanuit Utsikstornet (de uitzichttoren) in Slottsskogen kijk je uit over de stad.
  • En tot slot wil ik ook Cuckoo’s Nest nog even aanhalen. Deze rooftop bar trakteert je op een stadszicht vanuit de jacuzzi. Je kan er ook lekker eten (en blijven slapen – zie logiestips).
Zicht over Göteborg, vanop Skansen Kronan.

Göteborg vanop het water

Je spot ze meteen als je langs de grachten wandelt: de lage toeristenbootjes, Paddan. Ze brengen je in een klein uurtje langs enkele bezienswaardigheden van de stad terwijl je heel wat weetjes over Göteborg wijzer wordt.

En tot slot nog enkele schepen die gewoonweg bij Göteborg horen: het zeilschip Barken Viking uit 1906, vlakbij Lilla Bommen, is het grootste zeilschip dat ooit in Scandinavië gebouwd is. Het wordt momenteel uitgebaat als hotel en restaurant.

Aan de andere kant van het water vind je de replica van het zeilschip Götheborg of Sweden. Meer info op de website.

Ook zo typisch voor de belangrijke havenstad Göteborg is de terminal van de Stena Line veerboten Kiel-Göteborg.

Voor pretparkliefhebbers: Liseberg

Hou je van duizelingwekkende rollercoasters, dan is Liseberg jouw plek. Het attractiepark opende voor het eerst in 1923 en vierde in 2023 dus zijn 100-jarig bestaan.

Wat je in Zweden wel vaker ziet is dat je verschillende soorten toegangstickets hebt. Ze maken er onderscheid tussen all-in-one tickets waarbij je ook toegang hebt tot alle attracties, een toegangsticket dat enkel toegang biedt tot het park, en een ‘Ride Coupon’ wat eigenlijk een ticket voor een enkele attractie is. Een beetje extra rekenwerk dus om in te schatten wat voor jou het voordeligste is maar lijkt me wel een goede oplossing dat je als vergezellende volwassene niet de volle pot moet betalen.

Jul i Liseberg of Kerst in Liseberg is een van de trekkers van kerststad Göteborg.

Liseberg organiseert regelmatig concerten met bekende nationale en internationale artiesten. In de kerstperiode verandert Liseberg in een waar kerstparadijs met miljoenen lichtjes en de grootste kerstmarkt van de stad. Meer over kerst in Liseberg vind je hier.

TIP: Ontdek de populairste pretparken van Zweden.

Must visit musea in Göteborg

  • Het Volvo Museum – Misschien een atypisch museum in dit lijstje maar ik vond dat het niet mocht ontbreken aangezien Göteborg de thuisbasis van het Zweedse automerk is. Je leest hier meer over mijn bezoekje aan het Volvo Museum.
  • Kunstliefhebbers kunnen hun hartje ophalen in Göteborgs Konstmuseum waar naast Noordse werken ook kunst van Rubens, Van Gogh, Monet, Rembrandt en Picasso te zien is. Modernere kunst vind je dan weer bij Röda Sten Konsthall en Röhsska museet. Die 2 laatste staan hier nog op mijn te bezoeken lijstje.
  • Gezinnen met kinderen mogen een bezoekje aan het wetenschapsmuseum Universeum of Naturhistoriska niet overslaan en ook het Spoorwegenmuseum zal vast op enthousiasme kunnen rekenen.

Ontdek de omgeving van Göteborg

TOPPER – eilandhoppen in de archipel van Göteborg

Genieten van de vele eilandjes in de archipel aan de westkust Zweden

Voor de kust van Göteborg liggen nog een aantal charmante, rotsachtige eilandjes die ook tot Göteborg behoren. Ze worden meestal opgesplitst in de noordelijke en de zuidelijke eilanden. De ferry naar de noordelijke eilanden vertrekt aan Lilla Varholmen en brengt je naar Hönö. Via bruggen kan je dan verder naar Öckerö, Fotö en Hälsö. De zuidelijke eilanden zijn autovrij. De ferry vertrekt van Stenpiren en Saltholmen. Check de app van Västtrafiken (zie verder, bij openbaar vervoer) voor de uren van de afvaarten en om je eilandhoppen te plannen. Tip: hou er rekening mee dat je bij drukte soms op de volgende ferry moet wachten. Mis de laatste boot niet!

Voor mij is de archipel van Göteborg elke keer weer het hoogtepunt van een citytrip in Göteborg. Vlakbij en toch een hele andere wereld. Hier kom ik als kind van de zee echt tot rust. Heerlijk om er te zwemmen, te kajakken, te wandelen en gewoonweg te genieten. Ik kan niet wachten om nog meer van de eilandjes en de pittoreske, authentieke vissersdorpjes te ontdekken. Zo staat Snorklingsleden nog op mijn verlanglijstje en wil ik hier graag ook enkele (wrak)duiken maken. En dan heb je ook nog de Bohuslän-archipel met maar liefst 8000 eilandjes. Heel wat te ontdekken dus!

Lees hier meer over de archipel van Göteborg + tips voor de overzet

Kvarnbyn, Mölndal

Mölndals Kvarnbyn, een waterval tussen de industriële gebouwen in Mölndal, net buiten Göteborg.

Ik schreef hier al over de bijzondere waterval van Kvarnbyn in Mölndal, net buiten Göteborg. Ook het prijswinnende Stadsmuseum is de moeite waard. Op mijn bucketlist: de watervallen zien als ze bevroren zijn.

Gunnebo Slott

Gunnebo Slott is een van de bezienswaardigheden in de omgeving van Göteborg die je niet mag missen.

Vergeet zeker ook Gunnebo Slott geen bezoekje te brengen. In dit kasteel met prachtige tuinen droom je weg alsof je zelf blauw bloed hebt. Lees hier meer over Gunnebo Slott.

De prachtige natuur en vele wandelroutes

Kilometervreters zullen zich in de omgeving van Göteborg meteen thuis voelen. Er is gigantisch veel keuze uit wandelroutes en natuurreservaten. Om er enkele op te noemen: Estadalens natuurreservaat, Delsjön natuurreservaat, Kuststigen, Bohusleden,… Zelf ben ik concrete plannen aan het maken om Gotaleden te wandelen: een traject van 70 km dat je van Göteborg naar Alingsås brengt.

Tours bij Göteborg die de moeite waard zijn

Adresjes voor fashionista’s en design lovers

De populairste shoppingstraten van Göteborg vind je rond Magasinsgatan, Vallgatan, Östra & Södra Larmgatan, Kungsgatan en Fredsgatan. Ook grote shoppingcentra als Nordstan en Arkaden, beide in de buurt van het station, zullen het hartje van menig shopaholic sneller doen slaan. Zelf heb ik het niet zo op die drukke winkelcentra maar zeker als het regent, is zo’n overdekte ‘mall’ wel handig. Persoonlijk heb ik het meer voor de kleine boetiekjes die je in Haga vindt.

Artilleriet in Göteborg is een must visit voor designliefhebbers.

Göteborg heeft naast de gekende ketens als Åhléns, Lindex, H&M,… een ruim aanbod boetieks en design concept stores. Mijn favoriete winkeltjes zijn o.a. Rum 21, Emma & Malena, Artilleriet, Grandpa (heb je ook in andere grootsteden in Zweden),…

TIP: zoek op de hoek van de Kyrkogatan, vlakbij de kathedraal van Göteborg, eens naar de gigantische thermometer.

Lees hier meer over shopping in Göteborg.

Lekker eten in Göteborg: mijn tips

Als ik aan de westkust van Zweden denk, denk ik uiteraard aan de lekkere zeevruchten en verse vis die je er kan eten. Ik ben een echte seafoodie en haal hier echt mijn hartje op: verse oesters, gravad lax, mosselen, kreeft, garnalen en allerlei visgerechten met de vangst van de dag om duimen en vingers bij af te likken. Hieronder deel ik enkele adresjes die ik je graag wil aanraden. Heb je zelf nog tips, deel ze dan zeker in de comments!

De Langestraten, of Långgatorna, zijn voor mij the place to be om iets lekkers te eten of om ’s avonds nog een glas te drinken. Een van de restaurantjes die ik altijd aanraad is het gezellige Byns Bistro. Vlakbij is ook Barabicu een aanrader. Ook rond Avenyn vind je restaurantjes en bars.

Voor een snelle, betaalbare hap verwijs ik je door naar de foodtrucks rond Magasinsgatan of naar Saluhallen. Hier proef je van lokale delicatessen, koop je specialiteiten voor thuis of geniet je van een lekkere maar betaalbare lunch. Een andere budgettip is de Condeco-keten of Max Burgare.

Zeker doen tijdens je citytrip in Göteborg: Zweedse fika met allerlei lekkers.

Geen stedentrip in Zweden zonder het populaire fika, de befaamde Zweedse koffiepauze! Fika is een belevenis die je niet mag missen. In Göteborg vind je dan ook heel wat adresjes waar je terecht kan voor een goede koffie en wat lekkers erbij. Da Matteo in Magasinsgatan is zo’n populair adresje. Voor een klassieke fika, ga je naar Konditori Brogyllen.

In de wijk Haga vind je landshövdingehus, bakstenen onderaan en houten bovenverdiepingen , zoals bij dit restaurant Sjöbaren.

En ook in de wijk Haga vind je niet te missen fika-adresjes. Toegegeven, Café Kringlan en Café Husaren neigen naar een toeristische hotspot maar het interieur is gezellig en de gebakjes heerlijk. Tip: laat je niet vangen aan de grote hagabullar die op menig reisblog geprezen worden. (Spoiler: ze zijn nogal droog in vergelijking met de kleinere, normale kanelbullar – proeven die bloggers voor ze tips delen of had ik gewoon pech?) En ook Hebbe Lelle in dezelfde straat is zo’n favoriet. Andere favoriet in Haga (niet voor fika) is Restaurant Sjöbaren (proef hun vissoep!).

Overnachten in Göteborg: mijn aanraders

Voor een citytrip in Göteborg zou ik kiezen voor een hotel in het centrum van de stad. Je wandelt je hotel buiten en voelt meteen de city vibes. Ook wie een budgetvriendelijk logies zoekt, hoeft het niet buiten de stad te zoeken. Hieronder vind je enkele van mijn aanraders waar ik ofwel zelf al gelogeerd heb of die ik zeker zou overwegen voor een volgend bezoekje aan Göteborg:

Tijdens mijn eerste citytrip in Göteborg sliep ik in Hotel Riverton. Het is tot op de dag van vandaag mijn favoriet hotel in Göteborg. Ik herinner me nog het zachte beddengoed, de perfecte kussens en het zicht op het water. Het ontbijt was subliem. Kers op de taart was de wellnessruimte en de joviale medewerkers.

Voor gezinnen met kinderen zou ik Hotel Liseberg Heden aanraden.

Ben je met de auto en wil je liever niet in het centrum parkeren, dan is het Radisson Blu Riverside Hotel bij Lindholmen een aanrader.

Meer logies in Göteborg, Zweden:

Booking.com

Liever kamperen? Hier vind je alle info over (wild)kamperen in Zweden.

Praktische info stedentrip Göteborg

Zonsondergang boven de rivier met de bekende bruggen van Göteborg.

Hoe geraak je in Göteborg?

Trein

Kijk hier voor de mogelijkheden om vanuit België (of Nederland) per trein naar Zweden te reizen. Vanuit Kopenhagen reis je in 3 uur per trein naar Göteborg. Er is ook een goede treinverbinding tussen Stockholm en Göteborg. Je kan je treinreis makkelijk via Omio boeken.

Met de auto naar Göteborg

Kies je voor de auto, check dan zeker deze tips over de verschillende routes naar Zweden. Daar licht ik ook toe wat de snelste, goedkoopste en meest comfortabele optie is. Rij je het hele stuk, reken dan op zo’n 12-13u rijden. Een unieke manier om van Gent naar Göteborg te reizen is de Volvo-boot.

Tip: Reis je met de ferry Kiel – Göteborg naar Zweden? Combineer je rondreis dan met een citytrip in Göteborg.

Bus

Je kan ook met de langeafstandsbus naar Zweden of vanuit een andere Zweedse stad naar Göteborg reizen. Kijk hier voor exclusieve aanbiedingen van FlixBus.

Met het vliegtuig + van de luchthaven naar het centrum van Göteborg

Vlieg je naar Göteborg, dan zijn er dagelijks meerdere vluchten met zowel Brussels Airlines, SAS als KLM van zowel Brussels Airport als Schiphol naar Göteborg Landvetter. Vanaf maart 2024 kan je ook vanuit Brussels South (Charleroi) met Ryanair naar Göteborg. Hier vind je een overzicht van alle vluchten naar Zweden.

Van Göteborg Landvetter kies ik meestal voor de bus van Flygbussarna. De bus rijdt verschillende keren per uur en brengt je in een halfuur tot het centrum van de stad (Nils Ericson Terminal). Tip: koop je ticket H/T op voorhand in de app, dat is de goedkoopste optie. Een andere, maar duurdere, manier om van de luchthaven naar het centrum te gaan is met een taxi.

Kijk hier voor de goedkoopste vliegtickets naar Göteborg, Zweden.

De grote kraan van Eriksberg is een echte landmark.

Je verplaatsen in Göteborg

Op citytrip kies ik er meestal voor om zoveel mogelijk te voet te doen. Je ziet dan meer, naar mijn gevoel. Maar het openbaar vervoer in Göteborg is met trams, bussen en overzetboten goed geregeld.

Het openbaar vervoer in Göteborg: Västtrafik

Onmisbaar voor je verblijf in Göteborg is de app Västtrafik To Go (Android, iOs) van de lokale vervoersmaatschappij die de stad en de hele regio bedient. De regio is ingedeeld in 3 zones: A, B en C. De prijs binnen de zone is hetzelfde. Er geldt een ander tarief als je van de ene zone naar de andere reist.

Met de fiets door Göteborg

In Göteborg en Mölndal (een klein plaatsje ten zuidenoosten van Göteborg) kan je fietsen huren via Styr och Ställ van Nextbike. Registreer je op de website, download de app en je kan vertrekken. Je leent een fiets bij een van de 130 stelplaatsen, scant de QR-code met je app en je krijgt een code toegestuurd om de fiets te unlocken. Extra handig: je kan fietsen een kwartier op voorhand reserveren en je kan tot 4 fietsen op 1 account huren. Goed om weten: in Dordrecht in Nederland werken ze met hetzelfde systeem.

Een fiets of mountainbike huren voor langere tijd? Neem dan hier even een kijkje voor een overzicht van de aanbieders. Op deze website vind je dan weer een handige planner voor wie zich met de fiets in Göteborg wil verplaatsen tijdens je stedentrip.

Ook de elektrische steps zijn niet meer weg te denken uit de stad. In Göteborg zijn o.a. Voi en Tier actief.

Met de auto in Göteborg

Ik vond het wel een uitdaging om me met de auto te verplaatsen in Göteborg. Het contrast met rijden buiten de stad kon haast niet groter. Nee, in Göteborg ben je beter af met het openbaar vervoer, de fiets of te voet.

Wie het centrum in- of uitrijdt betaalt een zogenaamde congestion tax. Dit gebeurt automatisch, aan de hand van je nummerplaat, als je op bepaalde punten passeert en het betalingsverzoek sturen ze naar je thuisadres op. De kostprijs ligt, afhankelijk van het tijdstip tussen 9 en 45 SEK, met een maximum van 60 SEK (ongeveer 6 euro) per dag.

Parkeren in Göteborg (+ tips voor de elektrische auto)

Parkeren in Göteborg was nog zoiets. Op de meeste plekken geldt betalend parkeren. Dat zie je aan het bordje P-avgift. Je kan met de meeste bankkaarten betalen aan de automaten (die ook in het Engels te bedienen zijn) of download op voorhand de app Parkering Göteborg. Na registratie kan je de instructies in de app volgen. In die app kan je trouwens ook naar parkeerplaatsen zoeken en zelfs specifiek naar parkeerplaatsen waar je elektrisch kan laden zoeken tijdens je citytrip Göteborg.

P-avgift betekent dat het betalend parkeren is.

Het betalen voor het laden van je elektrische auto gebeurt ook via de app. Opgelet: je hebt een type 2 contact oplaadkabel nodig. Een andere app voor het laden van je elektrische auto is Göteborg Energi.

Met de mobilhome of caravan mag je niet zomaar overal parkeren. Hier vind je meer info.

Handig om te weten voor je citytrip Göteborg

Avenyn is the place to be voor het uitgaansleven van Göteborg.

Wanneer is de beste periode om Göteborg te bezoeken?

Volgens mij, maar ik ben bijlange nog niet in alle maanden van het jaar in Göteborg geweest, zijn de weken voor kerst en de lente/zomer de mooiste tijdstippen om naar Göteborg te reizen.

Met kerst tovert Göteborg zich om in een echte kerststad (Julstaden Göteborg in het Zweeds). Hier lees je alles over kerst in Göteborg en hier heb ik een overzicht van de mooiste kerstmarkten in Göteborg voor je opgesteld. Mijn persoonlijke favorieten zijn de kerstmarkt van Haga en de Zingende Kerstboom.

Sjungande Julgranen in Göteborg is een onvergetelijke kerstbelevenis.
De kerstmarkt van Haga is niet te missen. Een sprookje als het dan ook begint te sneeuwen!

Voor cultuurliefhebbers kan eind oktober, met Kulturnatta, de beste reistijd zijn. Naast talrijke extra activiteiten zijn heel wat musea en cultuurhuizen dan ook gratis geopend. Vaak kan je er ook achter de schermen een uniek kijkje nemen.

Budgettips – Hoe besparen op je citytrip Göteborg?

Podcast The Swedest Thing:

Luister zeker ook naar de podcastaflevering waar we onze beste tips voor een citybreak in Göteborg delen.

P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!

Pin for later – Citytrip Göteborg

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Citytrip Göteborg: alles wat je moet weten voor een geslaagde stedentrip.
Citytrip Göteborg: tips en bezienswaardigheden voor de tweede stad van Zweden.

Disclaimer: deze reisgids wordt met de grootste zorg samengesteld. Kom je toch iets tegen dat niet (meer) klopt, laat je dit dan even weten? 

Affiliate