Restaurang Gabriel in Feskekôrka

Wie in Göteborg is, moet zeker een bezoekje aan de Feskekôrka brengen. De Feskekôrka is de foodhall voor liefhebbers van vis en zeevruchten. Plan je bezoekje rond lunchtijd en geniet van het lekkers wat de foodhall te bieden heeft. Helemaal in de nok zit een fantastisch restaurantje: Restaurang Gabriel. Het is er altijd gezellig druk en de gerechten zijn er hemels. Ik koos er voor de klassieke toast Skagen.

Fiskekorka Göteborg (12)

In de nok van de ‘viskerk’

Toen ik de Zweedse chef Christer Elfving vertelde dat ik naar Göteborg zou gaan, gaf hij me enkele adresjes door waar ik zeker eens naartoe moest. Restaurang Gabriel was er eentje van. De verwachtingen waren dus hooggespannen. We moesten even aanschuiven voor we een tafeltje konden bemachtigen maar het was het wachten zeker waard.

Fiskekorka Göteborg (7)

Restaurang Gabriel zit al sinds 1986 in de Feskekôrka. De eerste jaren zaten ze op de benedenverdieping maar het was er al snel te krap en dus verhuisden ze naar de nok, met zicht over de kraampjes beneden. De naam komt dan ook van de engel Gabriel. Oorspronkelijk was Gunnar Malm de chef van Gabriel. Ondertussen nam zijn zoon, Johan, de fakkel over. Johan Malm kreeg de kookkunsten met de paplepel ingegoten. Hij is ook meervoudig Zweeds kampioen ‘oesters openen’.

Verse vis

Het doel van Restaurang Gabriel is altijd al geweest de meest verse vis te serveren. Meteen na de visveiling worden de producten reeds in het restaurant verwerkt. Ze hebben al sinds de opening eind jaren ’80 dezelfde menukaart maar, wie beneden bij een van de viskraampjes iets ziet wat niet bij Gabriel op de kaart staat, kan zijn wensen kenbaar maken aan een van de obers. Ze stellen dan alles in het werk om je vis naar keuze te serveren. Van een goede en unieke service gesproken!