Dansen in het ABBA museum

Posted in Stockholm by

Een museum waar je spontaan begint de dansen als je er binnenkomt, waar je zowat de hele tijd loopt te zingen en waar je al neuriënd buitenkomt, zo is er maar één: ABBA – The Museum! De opening van dit ABBA museum was voor mij, enkele jaren terug, de beslissende factor om een citytrip Stockholm op het programma te zetten.

Het ABBA museum is naast het Vasamuseum één van mijn favoriete musea. Het zal je dan ook niet verwonderen dat ik al meer dan één keer naar het ABBA museum ging 🙂

Thank ABBA for the music!

ABBA The Museum (1)

Er is iets met de muziek van ABBA. Op één of andere manier maakt hun muziek me altijd goedgezind. Björn en Benny waren erg vooruitstrevend voor hun tijd. Ze waren de eersten om de muzieklijnen meerdere keren op te nemen en dan te mixen. Je hoort in de hedendaagse muziek nog steeds invloeden van ABBA. En laat ons eerlijk zijn, het grootste deel van hun repertoire klinkt nog altijd hedendaags! (Of ben ik hier niet helemaal objectief?) Ze kwamen trouwens als één van de eersten met het concept van ‘videoclip’ omdat de dames liever niet zo vaak wilden reizen.

Het ABBA museum vertelt je het verhaal van de vier bekende Zweden: hoe ze elkaar ontmoetten, hoe hun samenwerking tot stand kwam, hoe hun carrière liep,… Je waant je even in de Polar Studio, in hun zomerhuis,…

ABBA als gidsen

De laatste keer dat ik in het museum was, koos ik voor de Zweedse audioguide. Wat een belevenis en verrassing om plots de vier leden van ABBA te horen. Het zijn namelijk Björn, Benny, Frida en Agnetha zelf die de Zweedse audioguide ingesproken hebben en je aan de hand van anekdotes door het museum gidsen. Mijn moeder had de Franse versie en haar stukjes waren beduidend korter. De meeste verhalen kwamen ook terug op de borden in het museum dus het is niet dat je iets mist.

ABBA - The Museum (15)
ABBA - The Museum (14)

Ooit deel willen uitmaken van ABBA? In het museum krijg je de kans om mee te dansen met de ABBA-leden. Je kan zelfs auditie doen en een stukje van je favoriete ABBA-lied zingen. Door je ticket op deze plaatsen te scannen krijg je achteraf het filmpje en/of de geluidsopname in je mailbox.

De rode telefoon

ABBA - The Museum (12)

Ergens in het museum staat ook een rode telefoon. Dé telefoon uit ‘Ring ring’. Mocht je het geluk heb dat deze telefoon rinkelt terwijl je er bent, zeker opnemen! De enigen die het telefoonnummer kennen zijn namelijk Benny, Björn, Agnetha en Frida. Voor je het weet ben je dus aan de praat met één van de ABBA-leden. Het is niet duidelijk hoeveel keer de telefoon al gerinkeld heeft.

Good evening Europe!

Toen ik er voor de tweede keer was (juli 2016) had Zweden net het Songfestival mogen organiseren. Dit was voor het ABBA museum een leuke gelegenheid om de 6 Zweedse winnaars van het Songfestival in de kijker te zetten. Wat is/was er te zien? De outfits van de 6 Zweedse winnaars. Wie herinnert zich het roze pakje van Charlotte Nilsson nog? En uiteraard ook de strakke lederen broek van Måns Zelmerlöw! Ook zijn trofee was er te zien.

ABBA museum (11)

Als Eurovisiesongfestival-liefhebber vond ik dit zeker een meerwaarde. Helaas gaat het om een tijdelijke tentoonstelling en uit hun website kon ik momenteel niet opmaken tot wanneer de tentoonstelling loopt. De outfits van Waterloo zijn in elk geval deel van de permanente tentoonstelling.

UPDATE: in mei 2017 was het meeste van deze Eurovision-tentoonstelling zoals de kostuums van Elton John en Celine Dion nog steeds in het museum te zien.

Praktisch

Voor de recente openingsuren en de toegangsprijs verwijs ik je naar hun website. Om de drukste momenten op te vangen, werken ze met tickets die geldig zijn voor een bepaald tijdslot.

Ik raad aan om je tickets op voorhand online aan te kopen. Zo vermijdt je ongeveer 2 euro servicekosten per ticket. Ter plaatse je ticket aankopen kan uiteraard ook maar denk eraan dat het hele complex cashless is en je dus enkel met de kaart kan betalen (zowel de souvenirshop, de inkom, het restaurant,…)

Bestel nu je tickets

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like