Dansen in het ABBA museum

ABBA - The Museum

Een museum waar je spontaan begint de dansen als je er binnenkomt, waar je zowat de hele tijd loopt te zingen en waar je al neuriënd buitenkomt, zo is er maar één: ABBA – The Museum! De opening van dit ABBA museum was voor mij, enkele jaren terug, de beslissende factor om een citytrip Stockholm op het programma te zetten.

Het ABBA museum is samen met het Vasamuseum één van mijn favoriete musea. Het zal je dan ook niet verwonderen dat ik het museum al meer dan één keer bezocht!

Thank ABBA for the music!

Er is iets met de muziek van ABBA. Op één of andere manier maakt hun muziek me altijd goedgezind. Björn en Benny waren erg vooruitstrevend voor hun tijd. Ze waren de eersten om de muzieklijnen meerdere keren op te nemen en dan te mixen. Je hoort in de hedendaagse muziek nog steeds invloeden van ABBA. En laat ons eerlijk zijn, het grootste deel van hun repertoire klinkt nog altijd hedendaags! (Of ben ik hier niet helemaal objectief?) Ze kwamen trouwens als één van de eersten met het concept van ‘videoclip’ omdat de dames liever niet zo vaak wilden reizen.

ABBA – The Museum vertelt je het verhaal van de vier bekende Zweden: hoe ze elkaar ontmoetten, hoe hun samenwerking tot stand kwam, hoe hun carrière liep en veel meer. Je waant je zelfs even in de Polar Studio en in hun zomerhuis in de minutieus nagebouwde decors.

Los van het ABBA-museum zijn er nog wel meer plekjes in en rond Stockholm die gelinkt zijn aan ABBA. Wandel mee in de voetsporen van de populaire Zweedse popgroep.

ABBA als gids

De laatste keer dat ik in het museum was, koos ik voor de Zweedse audioguide. Wat een belevenis en verrassing om plots de stemmen van de vier leden van ABBA door de koptelefoon te horen. Het zijn namelijk Björn, Benny, Frida en Agnetha zelf die de Zweedse audioguide ingesproken hebben en je aan de hand van hun persoonlijke anekdotes door het museum gidsen. Mijn moeder had de Franse versie en haar stukjes waren beduidend korter. De meeste verhalen kwamen ook terug op de borden in het museum dus het is niet dat je iets mist.

Polar Studio - ABBA
Zomerhuis ABBA
ABBA - The Museum

Ooit zelf deel willen uitmaken van ABBA? In ABBA – The Museum krijg je de kans om mee te dansen op het virtuele podium. Je kan auditie doen en een stukje van je favoriete ABBA-lied zingen. Scan de code op je toegangsticket in de opnamestudio en je krijgt achteraf het filmpje en/of de geluidsopname in je mailbox.

De rode telefoon

Rode telefoon ABBA museum
Ring ring

Ergens in het museum staat ook een rode telefoon. Dé telefoon uit ‘Ring ring‘. Mocht je het geluk heb dat deze telefoon rinkelt terwijl je er bent, zeker opnemen! De enigen die het telefoonnummer kennen zijn namelijk Benny, Björn, Agnetha en Frida. Voor je het weet ben je dus aan de praat met één van de ABBA-leden. Het is niet duidelijk hoeveel keer de telefoon al gerinkeld heeft maar toen ik er een rondleiding kreeg, wist de gids te vertellen dat het een paar maanden ervoor nog gebeurd was.

Nog zo’n leuk detail: in het museum staat een piano die verbonden is met de studio van Benny. Als hij daar op de piano speelt, hoor je het ook in ABBA – The Museum!

Good evening Europe!

Tentoonstelling Eurovisiesongfestival: Waterloo outfits ABBA

Toen ik voor de tweede keer het ABBA-museum binnenliep (juli 2016) had Zweden net het Songfestival mogen organiseren. Dit was voor ABBA – The Museum een leuke gelegenheid om de eerdere Zweedse winnaars van het Eurovisiesongfestival in de kijker te zetten. Wat was er te zien? De outfits van de zes Zweedse winnaars. Wie herinnert zich het roze pakje van Charlotte Nilsson (nu Perelli) nog? En uiteraard ook de strakke lederen broek van Måns Zelmerlöw! Ook zijn trofee was er te zien.

Als Eurovisiesongfestival-liefhebber vond ik dit zeker een meerwaarde. Helaas was het om een tijdelijke tentoonstelling. De outfits van Waterloo zijn in elk geval deel van de permanente tentoonstelling.

Het leven na ABBA

Toen ik er in september 2022 was, was er op het eind een nieuw stuk waar hun projecten na ABBA aandacht kregen, zoals de musicals over ABBA maar ook de andere musicals die de heren schreven en enkele soloprojecten van de dames. En uiteraard mocht ook ABBA The Voyage, hun hologram show, niet ontbreken.

Praktisch

Voor de recente openingsuren en de toegangsprijs verwijs ik je graag door naar hun website. Om de drukste momenten op te vangen, werken ze met tickets die enkel geldig zijn voor een bepaald tijdslot.

Boek nu je tickets

Ik raad aan om je tickets op voorhand online aan te kopen. Zo vermijd je ongeveer 2 euro servicekosten per ticket en skip je de wachtrij. Ter plaatse je ticket aankopen kan uiteraard ook maar denk eraan dat het hele complex cashless is en je dus enkel met de kaart kan betalen (zowel de souvenirshop, de inkom, het restaurant,…).

Check hieronder of er tickets beschikbaar zijn voor je gekozen datum en boek meteen. Je kan tot 24u op voorhand kosteloos annuleren. Bovendien heb je gegarandeerd de beste prijs (geen verborgen kosten!).

Tip: er zijn ook combi-tickets met het The Avicii Experience (behoort tot dezelfde groep).

Overnachten in de buurt

Booking.com

Pin for later

Pin for later - ABBA - The Museum