Zweeds in 3 maanden: ja, het kan!

Posted in Prata svenska by

Hej, tack, varsågod,… Het zijn woordjes die je al snel oppikt als je in Zweden op reis bent. Maar wie graag meer wil, wie echt geïnteresseerd is in de Zweedse taal, kan in amper drie maanden al een mooie basis van de Zweedse taal verwerven.

Actieplan: Zweeds in 3 maanden

Warning, Zweeds in 3 maanden is een intensief programma maar wie écht gemotiveerd is, zal verbaasd zijn over het resultaat!

Duolingo

Als je snel een nieuwe taal wil leren moet je er elke dag wat tijd voor vrij maken. De taalapp Duolingo speelt daar op een handige manier op in. Je kan aangeven hoeveel ‘punten’ je elke dag wil halen (tip: hoe hoger je je dagelijke puntenaantal zet, hoe sneller je zal leren – ga voor minstens 50 punten/dag). Haal je je doelstelling dan beloont Duolingo je met virtuele blingbling.

Met Duolingo leer je niet alleen nieuwe woordjes maar je oefent ook op grammatica, spelling en uitspraak. En er is ruimte voor herhaling. Enig nadeel is dat Duolingo voorlopig enkel Zweeds aanbiedt vanuit het Engels. Voordeel is dan weer dat daardoor mijn Engels er ook op vooruit ging 🙂

Een leuke aanvulling op Duolingo zijn de podcasts van Swedishpod101.com en de YouTube video’s om je listening skills te verbeteren.

Taalbad

Om een taal echt onder de knie te krijgen, moet je jezelf er in onderdompelen. De beste manier is natuurlijk een langer verblijf in Zweden maar ook thuis kan je een taalbad nemen.

Zweedse media

Zet je radio op een Zweedse zender (ik luister zelf vaak naar P3, P4 en P3 Star), kijk naar de Zweedse tv (via SVT Play kan je heel wat Zweedse tv-programma’s bekijken, zelfs met ‘undertext’, als je op de ‘T’ klikt) en lees de Zweedse krant (tabloids als Expressen en Aftonbladet brengen ‘lichter’ verteerbare artikels). Op Netflix bekeek ik ‘Bron/Broen’ en andere Nordic Noir-series.

Zweeds in 3 maanden

Ook luisteren en meezingen met Zweedse liedjes is een prima manier om je uitspraak te oefenen. Je pikt onbewust heel wat op, gewoon al door naar de liedjes te luisteren. Ik legde op Spotify een lijst aan met Zweedse liedjes die ik regelmatig beluister. Je kan eventueel ook de teksten opschrijven en vertalen.

Tip: bekijk Allsång på Skansen en zing mee!

Post its

Hang op alle voorwerpen in je huis een post it met het woord in het Zweeds. Neem andere kleuren voor ETT en EN woorden, zo kan je het makkelijker onthouden. Bv gele post its voor EN-woorden, groene post its voor ETT-woorden.

Privé-les via Skype

Duolingo en alle andere tips hier boven zijn schitterend maar een gesprek oefenen kan je er niet echt mee. Daarom volgde ik ook enkele conversatielessen Zweeds met een privé-lerares via Skype.
De lerares gaf me tips voor handige websites en af en toe wat grammaticale uitleg. Zo een paar conversatielessen zijn zeker een aanrader!

The real thing!

Geef jezelf na 3 maand een cadeautje: een trip naar Zweden! Op deze website vind je zeker inspiratie! Het allerbelangrijkste aan een taal leren is ‘durven spreken’. Neem jezelf dus voor om enkel Zweeds te spreken ter plekke en niet voor de gemakkelijkheidsoplossing te kiezen en naar het Engels over te schakelen.

Tip! Leer enkele zinnetjes vanbuiten zodat je niet met je mond vol tanden staat als ze iets zeggen dat je niet verstaat. Vraag om nog eens te herhalen wat ze gezegd hadden maar wat trager. Leg uit dat je de taal leert en graag Zweeds met hen wil praten om te vermijden dat ze naar het Engels overschakelen. Oefen deze zinnetjes vaak zodat je niet aarzelt om ze uit te spreken.

 • Vad sa du?
 • Ursäkta, skulle du kunna upprepa det?

Meer over ‘Zweeds leren’? Hier vind je mijn volledige verhaal over hoe ik in 3 maanden Zweeds leerde!

PS Vergeet dit artikel zeker niet te pinnen op Pinterest! Ken je iemand die Zweeds leert of dat graag zou doen? Wedden dat je hem/haar een plezier doet door dit artikel even door te sturen?

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply gwendoline

  heel spijtig dat we niet meer naar het zweedse journaal kunnen kijken om de één of andere reden is er een verbod en moet ik mij tevreden stellen met het weerbericht…..

  20 februari 2018 at 13:03
  • Reply danny mentink

   Tijdens de olympische én paralympische spelen waren alle (nieuws)uitzendingen (zelfs voor kinderen) geblokkeerd voor kijkers vanuit het buitenland. Dit is nu voorbij.

   21 maart 2018 at 21:59

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  You may also like