Zweeds in 3 maanden: ja, het kan!

Hej, tack, varsågod,… Het zijn woordjes die je al snel oppikt als je in Zweden op reis bent. Maar wie graag meer wil, wie echt geïnteresseerd is in de Zweedse taal, kan in amper drie maanden al een mooie basis van de Zweedse taal verwerven.

Actieplan: Zweeds in 3 maanden

Warning, Zweeds in 3 maanden is een intensief programma maar wie écht gemotiveerd is, zal verbaasd zijn over het resultaat!

Duolingo

Hoe druk ik het ook had, ik maakte elke dag tijd voor mijn oefeningen in Duolingo. Als je een nieuwe taal wil leren moet je er regelmatig, liefst elke dag, mee bezig zijn. De taalapp Duolingo speelt daar op een handige manier op in. Je kan aangeven hoeveel ‘punten’ je elke dag wil halen (tip: hoe hoger je je dagelijkse puntenaantal zet, hoe sneller je zal leren – ga voor minstens 50 punten/dag). Haal je je doelstelling dan beloont Duolingo je met virtuele blingbling.

Met Duolingo leer je niet alleen nieuwe woordjes maar je oefent ook op grammatica, spelling en uitspraak. En er is ruimte voor herhaling. Enig nadeel is dat Duolingo voorlopig enkel Zweeds aanbiedt vanuit het Engels. Voordeel is dan weer dat daardoor mijn Engels er ook op vooruit ging 🙂

Een leuke aanvulling op Duolingo en een absolute aanrader zijn de podcasts van Swedishpod101.com en de YouTube video’s om je listening skills te verbeteren. Je hebt verschillende niveau’s en kan die zelfs door elkaar beluisteren. Enige vervelende als je veel video’s of podcasts na elkaar bekijkt of beluistert is het intro- en outrostukje.

Taalbad

Om een taal echt onder de knie te krijgen, moet je jezelf er in onderdompelen. De beste manier is natuurlijk een langer verblijf in Zweden maar ook thuis kan je een taalbad nemen.

Zweedse media

Zet je radio op een Zweedse zender (ik luister zelf vaak naar P3, P4 en P3 Star of Mix Megapol), kijk naar de Zweedse tv (via SVT Play kan je heel wat Zweedse tv-programma’s bekijken, zelfs met ‘undertext’, als je op de ‘T’ klikt) en lees de Zweedse krant (tabloids als Expressen en Aftonbladet brengen ‘lichter’ verteerbare artikels). Op Netflix bekeek ik ‘Bron/Broen’ en andere Nordic Noir-series.

Zweeds in 3 maanden

Ook luisteren en meezingen met Zweedse liedjes is een prima manier om je uitspraak te oefenen. Je pikt onbewust heel wat op, gewoon al door naar de liedjes te luisteren. Ik legde op Spotify een lijst aan met Zweedse liedjes die ik regelmatig beluister. Je kan eventueel ook de teksten opschrijven en vertalen.

Het begon voor mij met Fångad av en stormvind van Carola. Ik leerde de lyrics van dit liedje vanbuiten en vertaalde de tekst. Op Spotify zocht ik ook de Zweedse liedjes van ABBA. En dan waren er nog die andere Zweedse Eurovision-winnaars Charlotte Nilsson (nu: Charlotte Perrelli) en Måns Zelmerlöw. Ook zij hebben enkele liedjes in het Zweeds. Om mijn favoriete groep uit de nineties Roxette niet te vergeten (Marie Frederikson bracht enkele Zweedstalige cd’s uit en Per Gessle had naast zijn solo carrière nog een andere band, Gyllene Tider).

Tip: bekijk Allsång på Skansen en zing mee!

Post its

Hang op alle voorwerpen in je huis een post it met het woord in het Zweeds. Neem andere kleuren voor ETT en EN woorden, zo kan je het makkelijker onthouden. Bv gele post its voor EN-woorden, groene post its voor ETT-woorden.

Privé-les via Skype

Duolingo en alle andere tips hier boven zijn schitterend maar een gesprek oefenen kan je er niet echt mee. Daarom volgde ik ook enkele conversatielessen Zweeds met een privé-lerares via Skype. We oefenden vooral op dagdagelijkse conversatie en de lerares gaf me veel tips over handige websites voor zelfstudie, populaire tv-programma’s en af en toe natuurlijk ook wat grammaticale uitleg. Zo een paar conversatielessen zijn zeker een aanrader!

Andere hulpmiddelen

Als boeken lezen in het Zweeds nog een beetje te moeilijk is, is het systeem van Interlineair Books een aanrader. Het zijn als het ware boeken met ondertitels.

Veel avondscholen werken met Rivstart. Zelf ben ik fan van de werkwijze van Året runt, een basiscursus voor wie Zweeds wil leren. Lees hier mijn review over Året runt of koop de cursus hier (tekstboek + oefenboek).

Je kan ook aan de slag met de cursus Zweeds van NHA. Er zijn cursussen voor zowel beginners als gevorderden. Start je gratis proefles of schrijf je in (15 dagen gratis proberen).

The real thing!

Geef jezelf na 3 maand een cadeautje: een trip naar Zweden! Op deze website vind je zeker inspiratie! Het allerbelangrijkste aan een taal leren is ‘durven spreken’. Neem jezelf dus voor om enkel Zweeds te spreken ter plekke en niet voor de gemakkelijkheidsoplossing te kiezen en naar het Engels over te schakelen.

Tip! Leer enkele zinnetjes vanbuiten zodat je niet met je mond vol tanden staat als ze iets zeggen dat je niet verstaat. Vraag om nog eens te herhalen wat ze gezegd hadden maar wat trager. Leg uit dat je de taal leert en graag Zweeds met hen wil praten om te vermijden dat ze naar het Engels overschakelen. Oefen deze zinnetjes vaak zodat je niet aarzelt om ze uit te spreken.

  • Vad sa du?
  • Ursäkta, kan du upprepa det?

Zweeds in 3 maanden: mijn verhaal in ’t kort

In de praktijk deed ik er wat langer over dan 3 maand. De eerste maanden kwam ik niet verder dan af en toe wat Zweedse woordjes leren met de app Fun Easy Learn. Telt dus niet echt mee. Het was begin oktober, na een realiteitscheck (ik kon tot mijn eigen verbazing nog geen eenvoudig dagdagelijks gesprek in het Zweeds voeren, de teleurstelling!), dat ik besloot serieus aan de slag te gaan met Duolingo en me daarnaast ook intensief in de taal onder te dompelen, elke dag meerdere uren. Met resultaat. Tegen de kerstvakantie had ik Duolingo uit en kon ik redelijk vlot Zweedse blogs lezen, het nieuws op de Zweedse radio begrijpen en durfde ik zelfs mailtjes in het Zweeds versturen. Tegen juli had ik ook mijn eerste Zweedse boek uit. Ik maak vast nog grammaticale fouten en er zullen nog heel wat woorden zijn die ik niet ken maar ik trek mijn plan en vooral: ik durf zonder probleem een gesprek in het Zweeds aangaan, zelfs in een professionele context.

P.S. Vergeet dit artikel zeker niet te pinnen op Pinterest! Ken je iemand die Zweeds leert of dat graag zou doen? Wedden dat je hem/haar een plezier doet door dit artikel even door te sturen?

Nog straffer doen? Ik organiseerde een challenge om Zweeds te leren in amper 30 dagen. Een maand lang krijg je elke ochtend een opdracht of een tip in de mailbox om Zweeds te leren. Durf jij de uitdaging aan?

Podcast The Swedest Thing

Luister zeker ook naar de podcastaflevering over Zweeds leren voor beginners! De shownotes van deze aflevering vind je hier.

P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!

Affiliates

2 gedachten over “Zweeds in 3 maanden: ja, het kan!

  1. heel spijtig dat we niet meer naar het zweedse journaal kunnen kijken om de één of andere reden is er een verbod en moet ik mij tevreden stellen met het weerbericht…..

    1. Tijdens de olympische én paralympische spelen waren alle (nieuws)uitzendingen (zelfs voor kinderen) geblokkeerd voor kijkers vanuit het buitenland. Dit is nu voorbij.

Reacties zijn gesloten.