Feskekôrka, de ‘viskerk’ van Göteborg

Feskekôrka Göteborg

Feskekôrka is een indoor vismarkt in de Zweedse stad Göteborg waar je dagverse vis en schaaldieren kan kopen. Er zijn ook enkele restaurantjes zoals het befaamde Restaurang Gabriel. Feskekôrka betekent ‘viskerk’ in het lokale dialect. In het straatbeeld zal je soms ook de naam in algemeen Zweeds ‘Feskekyrkan’ zien opduiken. Een aanrader om te bezoeken!

Het gebouw Feskekôrka

De viskerk opende op 1 november 1874. Stadsarchitect Victor von Gegerfelt wou een hall bouwen zonder pilaren. Hij liet zich voor dit experiment inspireren door de Noorse en gothische kerken. De vorm van het gebouw zorgde als snel voor ‘viskerk’ als bijnaam. Sinds 10 oktober 2013 is het een beschermd gebouw.

Het gebouw was oorspronkelijk de plaats waar de visveilingen doorgingen. In 1910 verhuisde de visveiling naar de nieuwe Fiskhamnen (vishaven) en vormde de viskerk zich om tot foodhall.

Als je binnenwandelt dan vind je links en rechts heel wat viskraampjes. Er is ook steeds bedrijvigheid. Bij enkele kraampjes kan je proevertjes kopen. Als toerist is het een prima idee om rond lunchtijd even langs te lopen en Feskekôrka te bezichtigen. Je kan er meteen ook lunchen. Tijdens de lunch kan het er echter vaak erg druk zijn omdat ook heel wat zakenmensen uit de buurt er komen lunchen.

Feskekôrka Göteborg interieur

Feskekôrka: praktisch

Hoe bereik je Feskekôrka?

Je vindt de ‘viskerk’ net buiten het stadscentrum van Göteborg, in de Rosenlundsgatan, vlakbij de Rosenlundsbron (Rosenlundsbrugà). Ons hotel Riverton lag op wandelafstand en we passeerden de viskerk dus meerdere keren als we naar andere bezienswaardigheden trokken.

Openingstijden

Feskekôrka is van maandag tot vrijdag open van 10u tot 18u, op zaterdag van 10u tot 15u. De laatste nieuwtjes en een overzicht van de kraampjes vind je op hun (Zweedse) website.