Kerst in Göteborg

Posted in Göteborg by

Göteborg noemt zichzelf sinds enkele jaren de kerststad (Julstaden in het Zweeds). De perfecte bestemming voor een winterse citytrip! En dus trok ik vorig jaar naar de Zweedse westkust voor een weekje kerstsfeer met een even kerstgekke ex-collega.

Er is in de weken voor kerst heel wat te beleven in Göteborg. Van diverse kerstmarkten tot overal kerstversiering en kerstverlichting en zelfs een zingende kerstboom. De authentieke wijk Haga is tijdens december zeker een bezoekje waard! En wie de kerstdrukte even wil ontwijken neemt de overzetboot naar de overkant van de Göta-rivier.

Julstaden Göteborg

Kerst Clarion Post - Julstaden Göteborg

De donderdag voor de eerste advent (dit jaar dus op donderdag 29 november 2018) ontsteken ze in Göteborg de kerstlichtjes. Het is het startsignaal voor Julstaden Göteborg. Op verschillende plaatsen in de stad kan je lichtkunstwerken bekijken: van traditionele kerstverlichting tot gevelprojecties. Het lichtkunstwerk op Gustaf Adolfs torg (torg = plein) is interactief: je kan zelf de tekeningen op de gevels bewerken.

Gevelprojecties Gustaf Adolfs torg - Julstaden Göteborg

Hoewel de meeste kerstactiviteiten en kerstmarkten maar tot 23 december plaatsvinden, blijft de kerstverlichting tot 7 januari.

De Zingende Kerstboom

Den Sjungande Julgranen - Julstaden Göteborg

Mijn persoonlijke favoriet van Julstaden Göteborg was deze Zingende Kerstboom (Den Sjungande Julgranen). Tussen 29 november en 23 december kan je bij Kungsportsplatsen dagelijks naar meerdere (gratis) kerstconcerten komen luisteren. Het concept is eenvoudig maar geniaal. Binnen de kortste keren stond er heel wat volk te kijken, mee te zingen en zelfs te dansen. Hier beleef je het kerstgevoel! Vorig jaar was er zelfs een mini-versie die op verschillende plaatsen in de stad optrad.

App Julstadspromenaden

Als je de app Gothenburg Guides donwloadt, vind je er de ‘Julstadspromenaden’ of ‘The Christmas City Gothenburg Walk’, een digitale wandeling die je meeneemt langs de kerstdecoraties van de stad. De app is volledig gratis en zowel in het Zweeds als in het Engels beschikbaar.

Kerst in Liseberg

Jul på Liseberg of kerst in Liseberg is met zo’n 500.000 bezoekers de grootste kerstmarkt van Zweden. Er zijn een 80-tal kraampjes, heel wat attracties zijn open, er staan vuurtjes om je te verwarmen en je kan ook in de restaurantjes terecht om je te verwarmen en iets lekkers te eten.

Jul Liseberg - Julstaden Göteborg

Ook al waren wij er op een regenachtige dag, de duizenden lichtjes spreken tot de verbeelding. Er hangen in het park maar liefst 5 miljoen kerstlichtjes! Zelfs al ga je dus op geen enkele attractie, Liseberg is tijdens de eindejaarsperiode zeker een bezoekje waard. Elke openingsdag wordt afgesloten met een show op de ijspiste. Vorig jaar stond het ijsballet De Notenkraker geprogrammeerd, dit jaar kiezen ze voor Het Zwanenmeer. Afsluitend aan deze ijsshow is er een vuurwerk met lasershow. Ook tijdens de dag zijn er doorheen het park diverse voorstellingen en animaties.

Jul Liseberg - Julstaden Göteborg

Jul Liseberg - Julstaden Göteborg

Jul Liseberg - Julstaden Göteborg

Jul Liseberg - Julstaden Göteborg

Jul Liseberg - Julstaden Göteborg

Jul Liseberg - Julstaden Göteborg

Jul på Liseberg: praktisch

Je kan Liseberg tijdens de eindejaarsperiode bezoeken voor 110 kronen. Wil je ook op de attracties, dan koop je een ander ticket (195 kronen). Je kan ook een kerstseizoenspas kopen. Alle info op hun website. De openingstijden zijn elke dag anders. Plan je bezoekje op voorhand en check de openingstijden.

Julpaddan naar Liseberg

Paddan is een bootje dat je Göteborg vanop het water laat ontdekken. Tijdens de kerstperiode kan je Paddan nemen naar Liseberg. Een unieke ervaring! Het avontuur begint al op de kaai aan Kungsportsplatsen met glögg en pepparkakor. Paddan vaart vervolgens verder via Vallgraven, Drottningtorget en verder via Mölndalsån naar Liseberg. Een gids aan boord vertelt onderweg wat je allemaal ziet. Julpaddan vaart enkel van vrijdag tot zondag en de laatste dagen voor kerst. Kijk hier voor meer info.

Op zaterdag tussen 17 november en 29 december kan je ook met een oude tram naar Liseberg. Deze tram vertrekt op Drottningtorget.

Kerst in Haga

Kerst in Haga - Julstaden Göteborg

De wijk Haga lijkt wel het perfecte decor voor een kerstfilm. Als je tijdens de eindejaarsperiode naar Göteborg reist, check dan op voorhand even de data van de kerstmarkten in Haga. Qua sfeer en gezelligheid was dit een topper. Zo authentiek! De traditionele kerstmarkt langs de Haga Nygata vindt plaats tijdens de weekends van 24 november tot 22 december. Op zaterdag van 10u tot 16u, op zondag van 11u tot 16u.

Kerst in Haga

De gezellige winkeltjes hebben ook een kraampje buiten, er zijn fanfares en majorettes. Wij zagen zelfs de kerstmarkt. Alsof het zo moest zijn, begon het ook nog te sneeuwen. Opwarmen kan in de talrijke gezellige cafés.

Kerst in Haga - Julstaden Göteborg

Kerstmarkten en kerstshopping

Kronhusjul in Kronhuset & Kronhusbodarna

Hier ontdekte ik vorig jaar de zilversmid waar ik mijn favoriete oorhangers kocht. Kronhusjul staat voor een traditionele kerstmarkt in het oudste gebouw van Göteborg. Kronhuset dateert van 1654. Hier vind je een kerstmarkt met vele authentieke handgemaakte producten. Ook de ambachtslieden in de huisjes rond Kronhuset zetten hun deuren open. Je kan hen aan het werk zien en er uiteraard ook leuke kerstcadeautjes op de kop tikken. In Café Kronhuset kan je terecht om iets kleins te eten of voor fika.

Kerstmarkt in Kronhusboderna

Kronhusjul praktisch: de kerstmarkt in Kronhuset en Kronhusbodarna is open van 1 december tot 16 december. Op weekdagen van 11u tot 18u, tijdens de weekends van 11u tot 16u.

Meer over kerstmarkten in Göteborg volgt in een ander artikel.

Kerstshopping

In Arkaden botste ik op deze winkel die in december enkel kersttruien in hun aanbod hadden. Fout, fouter, foutst.

Retro shop met kersttruien in Nordstan - Julstaden Göteborg

Uiteraard kan je Göteborg prima (kerst)shoppen. Hou er rekening mee dat de meeste winkels op 24 december (vroeger) gesloten zullen zijn. Goed om weten: op 26 december beginnen de koopjes in Zweden.

Oudjaar/Nieuwjaar

Göteborgs-Posten trakteert de stad jaarlijks op een eindejaarsvuurwerk en dit op 31 december om 17u. De populairste plek om dit spektakel te aanschouwen is langs de kaaien bij de Opera van Göteborg.

Een halfuurtje voor middernacht is Götaplatsen the place to be. Zo’n 15.000 feestvierders komen hier samen om af te tellen naar het nieuwe jaar.

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like