Gunnebo Slott bij Göteborg

Gunnebo Slott

Het was op een zonnige lentedag dat ik eerder toevallig met de auto bij Gunnebo Slott passeerde. Zo gaat dat als je een roadtrip doet zonder al te veel voorbereiding: je stopt onderweg al eens als je een groot bruin bord met een wegwijzer naar een toeristische attractie ziet. Ik was die dag van Göteborg onderweg naar Halmstad toen, net buiten Göteborg ik het bordje zag. In Sörmland had ik ook al heel wat kastelen en kasteeldomeinen bezocht en dat spreekt toch elke keer tot de verbeelding.

Toen ik de parking van Gunnebo Slott opreed, was ik zeker niet de enige die die dag een bezoekje aan het kasteel wou brengen. Ik was er een halfuurtje voor openingstijd, zo bleek. Maar een deel van de tuinen was al toegankelijk.

Gunnebo Slott is een van de best bewaarde 18e-eeuwse landgoederen van Zweden. Het domein is het hele jaar door geopend. Je kan er een rondleiding door het kasteel volgen, slenteren door de prachtige tuinen en iets eten in het restaurant waar ze met biologische producten werken.

Gunnebo Slott

Geschiedenis

Het landgoed van Gunnebo Slott bestaat uit een hoofdgebouw dat dateert van het einde van de 18e eeuw. Het was de koopman John Hall die opdracht voor het kasteel gaf. Stadsarchitect Carl Wilhelm Carlberg mocht de plannen tekenen. Hij deed dit in een neoklassieke architectuur. Alle tekeningen en ontwerpplannen bleven bewaard en als ze de gebouwen of de tuinen nu renoveren, dan doen ze dit nog steeds op basis van deze tekeningen.

Het bouwen van het pand duurde uiteindelijk 20 jaar waardoor John en zijn vrouw Christina er slechts een paar jaar hebben kunnen wonen. Na de dood van John Hall in 1802 ging het huis naar zijn zoon John Hall Junior. De zoon verloor het handelsbedrijf van de familie als gevolg van de recessie tijdens de Napoleontische oorlogen en de familie verkocht Gunnebo en alle meubels. De laatste particuliere eigenaar, barones Hilda Sparre, stierf in 1948. Toen de gemeente Mölndal Gunnebo Slott kocht, besloten ze het 18e-eeuwse interieur na te bouwen. Verschillende originele meubels zijn teruggebracht naar Gunnebo.

Gunnebo heeft een van de mooiste en best bewaarde barokke tuinen van Zweden. Hieromheen ligt een landschapstuin tussen de meren Stensjön en Rådasjön. Het landgoed en de gebouwen staan op de lijst van cultureel erfgoed.

Gunnebo Slott

Praktisch

De parken zijn open voor publiek en het interieur van het huis is te zien met een rondleiding. Rondleidingen worden het hele jaar door aangeboden aan bezoekers. Deze zijn wel in het Zweeds maar je kan voor de rondleiding aanvragen om bepaalde stukken ook in het Engels te doen. Er is ook een winkel en een restaurant. Reken op een halve dag om het domein volledig te verkennen, rondleiding inclusief.

Elke zomer wordt er een openluchttheater gehouden in de tuinen. Ook het midzomerevenement en de jaarlijkse kerstmarkt zijn populaire evenementen bij Gunnebo Slott.

Hoe bereik je Gunnebo Slott?

Het gemakkelijkste om naar Gunnebo Slott te komen zal met de wagen zijn. Langs de weg zie je al snel bordjes staan die je naar het landgoed leiden.

Kom je met het openbaar vervoer vanuit het centrum van Göteborg of van bij het station van Mölndal, dan kan je ook met bus 753 tot bij Gunnebo komen. Dichtstbijzijnde halte is Gunnebo Park. Van hieruit is het nog 900 meter stappen naar de ingang.

Met de fiets vanuit Göteborg doe je er 45 minuten over. Dat lijkt me een mooie daguitstap, met op de heen- of terugweg nog een tussenstop bij Stensjön (meer naast Gunnebo) en/of bij Mölndal.

Adres: Christina Halls väg, Mölndal

Openingstijden

Check de website voor de tijdstippen van de rondleidingen.

Gunnebo Slott

In de buurt

Logeeradresjes in de buurt

Booking.com

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!