Botaniska, de botanische tuin van Göteborg

Botaniska Göteborg

Ik schreef hier eerder al over de Botanische Tuin van Lund. Ook in Göteborg is Botaniska, de botanische tuin, zeker (en misschien zelfs nog meer) een bezoekje waard. De Zweed Carl Johan Fredrik Skottsberg kreeg de opdracht om de plantentuin te ontwerpen en te ontwikkelen. De tuinen zijn bijna 100 jaar oud (en daarom zijn ze nu ook grote vernieuwingswerken aan het doen zodat ze in 2023, bij de grote verjaardag, helemaal stralen). De botanische tuin van Göteborg is met zijn 175 hectare een van de grootste van Europa. Je ontdekt er ongeveer 16.000 verschillende soorten. Er is een intense samenwerking met de universiteit van Göteborg.

Hoogtepunt voor mij was het pad langs de rotstuinen die je naar de top van Håberget brengt. Van hier zie je, bij helder weer, de zee en de wijde omgeving. Adembenemend! Vergeet niet op voorhand de app van Botaniska te downloaden. Daar vind je suggesties voor wandelroutes.

Tip: neem wat picknick mee en installeer je op de ruime grasvelden. Denk eraan dat je al je afval weer meeneemt! Je kan ook ter plekke picknick kopen.

Praktisch

Hoe bereik je Botaniska?

Botaniska Göteborg

Je kan wandelen vanuit het centrum. Neem tram 1,2, 6, 7, 8 of 13 en stap af aan de halte Botaniska trädgården of Linnéplatsen. Wandel vervolgens via de brug over de Dag Hammarskjöldsleden noordwaarts langs Carl Skottsbergs gata richting de hoofdingang.

Bussen 16, 25, 52, 158 en 761 stoppen aan halte Annedalskyrkan. Wandel vanaf hier naar de hoofdingang via Askimsgatan, Apotekaregatan en Carl Skottsbergs gata.

Kom je met de wagen, hou er dan rekening mee dat het aantal parkeerplaatsen beperkt is.

Adres: Carl Skottsbergs gata 22A, Göteborg

Openingstijden

Botaniska Göteborg

Botaniska is het hele jaar door open en dat de hele dag door. Tussen 30 september en 1 maart zijn honden toegelaten (verplicht aan de leiband). Midden in het domein vind je Botaniska Paviljongen waar je vooral vegetarische gerechten kunt bestellen. Een aanrader!

De toegang tot Botaniska kost 20 SEK (amper 2 euro). Een jaarabonnement kost 150 SEK. Betalen gebeurt in principe met ‘Swish’, de populaire Zweedse betaalapp. Toen ik er was, kon ik muntstukken in een urne deponeren. Verder zijn de tuinen wel cashfree.

In de buurt

Logeeradresjes in de buurt

Booking.com

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Botaniska trädgården Göteborg