9 pretparken in Zweden die de moeite waard zijn

Gröna Lund - pretparken in Zweden

Een attractiepark (nöjespark, in het Zweeds) mag niet ontbreken tijdens het plannen van een vakantie met kinderen. Take me to Sweden verzamelde informatie over verschillende unieke pretparken in Zweden: van wildlife tot thrill rides!

Goed om weten: de meeste attractieparken in Zweden zijn cashless, je kan er dus enkel met de kaart betalen.

Jul Liseberg - Julstaden Göteborg

Liseberg, Göteborg

Het pretpark Liseberg bestaat sinds 1923 maar heeft aan relevantie nog niet moeten inboeten. Dit pretpark in Göteborg is één van de meest bezochte en grootste pretparken in Zweden en bij uitbreiding van Scandinavië. In Liseberg is er een gevarieerd aanbod aan attracties, van de wildste rollercoaster tot rustige kinderattracties. Het park is open van het voorjaar tot het najaar. Met Kerstmis wordt Liseberg één grote kerstmarkt, een ideaal moment om het park te bezoeken.

Attractiepark in Zweden: Gröna Lund

Gröna Lund, Stockholm

Dit compacte pretpark bevindt zich aan de rand van het eiland Djurgården in Stockholm. Het heeft een verscheidenheid aan thrill-rides en familie-attracties, maar de meerderheid van de attracties hebben een minimum hoogte van 110 of 140 cm. Dit park is dus vooral aan te raden voor gezinnen met tieners of ouder. In de zomermaanden gaan er ook concerten van Zweedse en internationale artiesten door.

Astrid Lindgrens Värld

De Wereld van Astrid Lindgren in Vimmerby is een must visit. De kinderen leven zich helemaal uit in de sprookjeswereld van de personages van de Zweedse auteur Astrid Lindgren, zoals Pippi Langkous. Voor de ouders is het een leuke trip down memory lane naar hun eigen jeugd. Je vindt het themapark in Småland, op zo’n 4u van Malmö, 3,5u van Stockholm en 3u van Göteborg.

Kolmårdens Djurpark

Pretparken waar ook dieren een centrale rol spelen zijn goed vertegenwoordigd in Zweden. Kolmårdens Djurpark is een prachtig wildlife park met naast dieren ook verschillende soorten attracties voor jong en oud. In het park geniet je van onder andere van een safari gondola waar je boven de wilde dieren zweeft. Het park is wel een beetje aan de dure kant, een dagpas voor kinderen tussen 3 en 12 jaar kost 399 SEK en voor volwassenen betaal je 449 SEK.
Tip: koop je tickets op voorhand online, dat is goedkoper. 

Furuvik, Gävle

Het historische Furuvik staat garant voor spannende ontmoetingen met dieren gecombineerd met de sensaties van een ritje in hun attracties. En dit allemaal in de nabijheid van de zee. Je leert er ook meer over de (bedreigde) dieren en hoe je kan helpen om de natuur te beschermen. Op warmere zomerdagen is er ook een avonturenbad. Vergeet je zwemkledij dus niet!

Daftöland

Aan de Westkust, ten noorden van Göteborg, vind je Daftöland. Hier staan de piraten centraal. Het themapark bij Strömstad is niet supergroot maar je waant je door de prachtige decoratie echt in een andere wereld. Hier vind je attracties voor jong en oud alhoewel echt waaghalzen misschien een beetje op hun honger blijven zitten. Gelukkig niet letterlijk want er zijn diverse eettentjes te vinden. Parkeren doe je aan de overkant van de weg.

Sommarland, water-pretparken in Zweden

Leksand Sommarland en Skara Sommarland zijn 2 waterpretparken. Zoals de naam al een beetje zegt, zijn ze enkel tijdens de zomermaanden geopend.

Skara Sommarland maakt deel uit van dezelfde groep als Gröna Lund, Kolmården en Furuvik. Het waterpark ligt tussen de 2 grote meren Vänern en Vättern. Naast het waterpark vind je er ook enkele rollercoasters en kinderattracties.

Leksand Sommarland ligt in Dalarna, bij het Siljanmeer. Ook hier ligt de nadruk op de waterattracties. Daarnaast zijn er nog 3 zwembaden en een 10-tal glijbanen.

Tomteland (Santaworld)

Of zoals ze het zelf noemen… het land der sprookjes! Het park is een sprookjesbos vol dieren, elfen, trollen en natuurlijk tomte of de kerstman. De focus ligt hier op animatie voor jonge kinderen, maar met een beetje verbeelding geniet iedereen van deze sprookjeswereld. Opgelet: de shows zijn enkel in het Zweeds!

High Chaparral

Voor de fans van het Wilde Westen. Hier breng je een hele dag door als een echte cowboy! In High Chaparral kom je terecht in een andere wereld. Je kan er pony rijden, schermen met Zorro of genieten van een Lucky Luke show. Kortom plezier voor iedereen. Trek je laarzen maar alvast aan!

Ben jij een fan van attractieparken? Welke pretparken bezocht jij al in Zweden?

Meer activiteiten in Zweden

Koop hier je tickets op voorhand voor de beste prijs en een zorgeloze vakantie.

Pin for later

Pretparken in Zweden

Oorspronkelijk bericht: 3 april 2020, laatste update: 11 maart 2023