Eljest, een unieke shop in Umeå

Posted in Västerbotten by

Eljest is noord-Zweeds voor ‘iets speciaal’, op een goede manier. Het is ook de naam van een unieke shop in Umeå waar je producten kan kopen die lokaal geproduceerd zijn. Voor design uit Västerbotten moet je dus bij Eljest zijn!

Kallt som fan

Update 29/3: enkele dagen geleden sloot Eljest helaas de deuren. Hopelijk vinden ze snel een alternatief!

Het DNA van Umeå is voelbaar in de winkel. En hoorbaar, want de playlist die in de winkel speelt is allemaal muziek uit de regio. Het zit ‘m echt in de details!

Eljest Umea

Marc Strömberg UÅ

Designer Marc Strömberg ontwierp een design, UÅ, waar het DNA van Umeå naar voor komt, van het hardcore Umeå uit de jaren ’80 &’ 90 tot de FATTA-beweging van de blogster Johanna Nilsson (en die ik al een paar keer mocht ontmoetten). Voor een pop art soda met hjortron werkte hij samen met een lokale brouwerij die nu soda’s maakt.

Ida van Eljest

Ida van Eljest

De uitbaatster van de winkel vertelt met passie over de merken en producten die ze in haar winkel verkoopt. Ida ontwerpt ook zelf designstukken. Het dekentje in Västerbottenvilt gaf ze de naam IDAG. Daar komt niet alleen haar naam in terug, idag wil in het Zweeds ‘vandaag’ zeggen. Voor de kleuren van het dekentje liet ze zich inspireren door de kleuren die je doorheen de seizoenen in Umea kan zien: groen van het noorderlicht, roze en paarsblauw voor de bessen, wit voor het ijs en de sneeuw,… Zo’n prachtige symboliek in het dekentje! Ik wou heel graag eentje kopen maar had er helaas echt geen plaats meer voor in mijn bagage. Ik moet dus zeker nog eens terug 😉

Idag - Västerbottenfilt

Pin it

Eljest Umea

Receptjes voor Zweedse wafels (Våffeldagen)

Posted in Zweedse receptjes by

25 maart is het Våffeldagen en dus bak ik, net zoals veel Zweden wafels. De typisch Zweedse wafels zijn hartvormig. Bij gebrek aan een hartvormig wafelijzer, bakte ik hier gewoon rechthoekige wafels. En dat gaat uiteraard ook prima! Ik kreeg van een Zweedse vriendin 2 receptjes die ze, afhankelijk van wat ze in huis heeft, regelmatig bakt.

Recept 1: Zweedse wafels

Ingrediënten

 • 300 gram (vloeibare) bloem
 • 500 ml slagroom
 • koffielepel zout
 • koffielepel suiker

Bereiding

Meng de helft van de slagroom met de bloem. Klop de rest van de slagroom op en meng de andere helft er voorzichtig onder.

Recept 2: Zweedse wafels

Ingrediënten

 • 200 gram boter
 • 350 gram bloem
 • 1 koffielepel zout
 • 2 koffielepels bakpoeder
 • 750 ml melk

Bereiding

Smelt de boter. Meng de droge ingrediënten. Voeg hier de melk aan toe en vervolgens de gesmolten boter.

In het wafelijzer

Zorg dat je wafelijzer goed warm is, smeer voor de eerste wafel in met een beetje boter (gebruik een bakborsteltje) en vul je wafelijzer voor 3/4. Na 2 minuutjes is je wafel klaar.

Beleg voor Zweedse wafels

Bij wafels en pannenkoeken denk ik, als Belgische alleen aan zoet beleg zoals suiker, slagroom, confituur,… Maar de Zweedse hartvormige wafels lust ik ook met hartig beleg. Hieronder wat inspiratie:

 • slagroom met confituur
 • slagroom met bessen
 • zalm, zure room en dille
 • Skagenröra met ‘lojrom’ en uisnippers

Wil je eens wat anders, dan kan je een eetlepel kaneel onder je beslag mengen voor de zoete versie of een eetlepel gesnipperde dille voor de hartige versie.

Disclaimer: de foto is van mijn ontbijt in Gripsholms Värdhus in Mariefred.

Pin for later

Recept voor Zweedse hartvormige wafels

Cadeautje: zoom-achtergrond

Posted in Stockholm by

Nu we met zijn allen moeten thuiswerken is het aantal conference calls gigantisch toegenomen. Wat als we dit (virtueel) vanuit Stockholm zouden kunnen doen? Leuk nieuws: bij Zoom kan je een virtuele achtergrond instellen!

Stockholm Virtual Background

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Take me to Sweden en download onmiddellijk je gratis virtuele achtergrond van Stockholm!

Subscribe

* indicates required
Newsletters

Mermedia – Take me to Sweden zal de informatie die je hier ingeeft enkel gebruiken om je op de hoogte te houden van het reilen en zeilen van Take me to Sweden. Hieronder kan je aanduiden op welke manier we je mogen contacteren.

Je kan op elk moment van gedacht veranderen door je uit te schijven of je voorkeursinstellingen te wijzigen via de link in de footer van de mail of door ons te contacteren via hello@takemetosweden.be. We behandelen je gegevens met respect. Voor meer informatie over onze privacy policy kan je op onze website terecht.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.