Form/Design Center Malmö

Posted in Malmö by

Als je in Malmö bent, moet je zeker even binnenspringen in het Form/Design Center. Het museum bevindt zich in het op 1 na oudste gebouw van Lilla torg. Binnen ontdek je Zweeds design en kunst. Praktische, minimalistische maar ook aparte vormen tonen de Scandinavische stijl.

De tentoonstellingen wisselen elkaar in sneltempo af dus ook als je er al eens geweest bent, is het leuk om er even langs te lopen. Uiteraard is er ook een shop waar je Scandi design & art op de kop kan tikken. Deze vind je op de tweede verdieping. Er is ook een gezellig museumcafé, perfect voor fika op een regenachtige dag.

Form/Design Center Malmö

Praktisch

Openingstijden

Het designcenter is gratis toegankelijk. Van dinsdag tot zaterdag is het Form/Design Center Malmö open van 11u tot 17u. Op zondag zijn de openingstijden 12u tot 16u. Maandag is de sluitingsdag. Check hun website voor de meest recente openingsuren want soms zijn ze extra geopend en op feestdagen zijn ze over het algemeen gesloten.

Form/design center Malmö

Hoe bereik je Form/Design Center?

Form/Design Center ligt in het hart van Malmö, op het kleine plein (Lilla torg) vlakbij Stortorget. Zie op bovenstaande foto de doorgang onder de boog? Daar moet je zijn. Je komt dan op een gezellig binnenplein en als je dit oversteekt, kom je bij het Form/Design Center.

Adres: Lilla torg 9, Malmö

In de buurt

Pin it

Form/Design Center Malmö

Lindholmen & Eriksberg in de winter

Posted in Göteborg by

Enkele winters terug maakte ik op een zonnige dag in december een heerlijke wandeling van Lindholmen naar Eriksberg en weer terug. We namen de Älvsnabben van Lilla Bommen naar ‘de overkant’. Eriksberg in de winter, het was meteen een mooie afsluiter van mijn eerste citytrip naar Göteborg.

Tip: neem de boot van Stenpiren naar Lindholmspiren, dat stukje is namelijk gratis!

Göteborg is Stockholm niet. Dat was zowat mijn hoofdgedachte in die week dat ik voor het eerst in Göteborg was. Het was hier, tijdens mijn wandeling op Lindholmen en Eriksberg dat ik besefte dat dat ook niet moest. Het had lichtjes gesneeuwd en Eriksberg toonde zich van zijn charmantste kant. Het licht was echt perfect en ik ging naar huis met een extra dosis vitamine D.

Fotoverslag: Eriksberg in de winter

Op de overzetboot naar Eriksberg
Älvsnaben Göteborg
Campus Lindholmen, het rode gebouw aan de overkant springt meteen in het oog - Göteborg
Eriksberg in de winter
Eriksberg
Eriksberg in de winter
Kraan van Eriksberg
Kraan van Eriksberg
Zonsondergang Älvsborgbron
Eriksberg in de winter
Terrasjes Eriksberg
Kunst Eriksberg
Zicht op Göteborg met de kranen

Pin it

Lindholmen & Eriksberg in de winter  - Göteborg

Slask, het Zweedse woordje voor ‘slush’

Posted in Typisch Zweeds by

Wij Belgen (en Nederlanders) kennen het maar al te goed: de smurrie die achterblijft als het gesneeuwd heeft maar het net niet koud genoeg is zodat het zou blijven liggen. De Zweden hebben hier, in tegenstelling tot het Nederlands (correct me if I’m wrong – misschien ‘natte sneeuw’ cfr. blötsnö) een woord voor: slask. Het Engelse ‘slush’ komt als vertaling het meest in de buurt.

Plasjes slask bij de oversteekplaats

Laat ik Stockholm even als voorbeeld nemen. Als het er al sneeuwt, is het vaak niet warm genoeg zodat de sneeuw lang blijft liggen. En als die sneeuw dan begint te smelten dan vormt zich op de stoep al snel een vieze smurrie: slask of slush. Geloof me, daar wil je met je nette schoenen of lage sneakers niet door.

Ik ben fan van de oversteekplaatsen in Stockholm (en de rest van Zweden): er is zowat overal een hellend vlak voorzien zodat je met een rolkoffer, rolstoel of buggy makkelijk van het trottoir kan. Helaas zijn dit ook plekken waar slask zich snel opstapelt. Even opletten dus en of een grote sprong nemen of ernaast oversteken.

Slask/slush proof schoenen

In de wintermaanden staat het zeker op mijn inpaklijstje als ik naar Zweden reis: warme maar vooral waterdichte schoenen. Ik koos voor een paar comfortabele sneakers met voering. Ze zijn wat hoger dan de gemiddelde sneaker zodat ze ook slask/slush proof zijn. In de sneakers leg ik nog wollen zolen zodat mijn voeten extra warm blijven.

Ook als ik bv. naar Östersund of Lapland reis in de winter, neem ik deze sneakers mee. Altijd handig voor korte wandelingetjes naar de winkel of voor de reis ernaar toe. Dan hoef ik op de trein mijn winterlaarzen niet aan te doen.

Ga ik op citytrip naar Stockholm, Göteborg of Malmö in de winter, reizen mijn slask/slush proof sneakers uiteraard ook mee. Zelfs als er geen sneeuw voorspeld is! Doordat ze waterdicht zijn, hebben ze ook op regenachtige dagen hun nut.

Pin it

Slask - slush