IJsvissen in Zweden

Posted in Praktische info by
IJsvissen Granö Beckasin

Het spreekt tot de verbeelding: ijsvissen. Ik heb geen tonnen ervaring maar mocht het al 2 keer doen en vertel er graag wat meer over. De eerste keer dat ik ging ijsvissen was in Finland. Het was toen geen succes. De vangst was nihil. In februari 2020 kreeg ik de kans om te gaan ijsvissen in Zweden.

Handboor

Handboor ijs

Ik logeerde in Granö Beckasin en nam deel aan de sneeuwscootertocht. Onderweg stopten we op een meer en haalde de tour guide een gigantische boor boven. Ik herkende het ding meteen van die keer in Finland en na de demonstratie van de tour guide begon ik mijn gat in het ijs te boren. Het lijkt eenvoudig maar je hebt best wat spierkracht nodig! Voor wie liever wat gemakzuchtig is (of voor nog dikker ijs, natuurlijk) bestaan er naast de handboren ook boren met een motor. Na een tijdje had ik een gat waarin ik mijn hengeltje kon neerlaten. Nu was het vooral dat gat open houden en zorgen dat het niet weer kon dichtvriezen. Ja, ijsvissen in Zweden is een hele belevenis!

Gat maken in het ijs om te ijsvissen in Zweden

Zeevissen vs. ijsvissen

Je moet weten, ik ging vroeger regelmatig duiken op de Noordzee. Om de tijd aan boord, tussen de getijden te doden, werd er al eens een hengeltje geslaan. Echt talent had ik niet maar ik viste wel eens een paar makrelen op. Toch kan je het ijsvissen in Zweden er niet echt mee vergelijken. Voor het ijsvissen wordt namelijk een kleine hengel gebruikt. IJsvissen doe je altijd met een nylondraad. Die is ‘waterproof’ en gaat dus ook niet bevriezen. Zoals ik zag bij de tour guide doe ik mijn hengeltje voorzichtig op en neer. Mijn geduld wordt op de proef gesteld want de vissen lijken niet te willen bijten.

Gat in het ijs

Beet!

Ik wisselde net mijn hengel (toch wel een beetje teleurgesteld) in voor mijn fototoestel om dat ijsvissen in Zweden te documenteren toen ik de andere dame van het gezelschap hoorde roepen dat ze beet had. Het visje voldeed net aan de minimummaat. Het was duidelijk dat we niet op een grote vislunch moesten rekenen. Uiteindelijk vingen we net genoeg visjes om een iedereen van een klein aperitiefhapje te voorzien, haha. Gelukkig was de tour guide hierop voorzien en had hij broodjes met kaas (en ham – voor de niet-vegetariërs) voor ons mee.

IJsvissen
Vis gevangen bij ijsvissen

Laagjes

Omdat je om te ijsvissen lange tijd stil moet zitten, kleed je je best warm genoeg aan. Zorg dat je niet bezweet bent van de activiteit die je ervoor gedaan hebt want dan krijg je snel koud. Omdat wij het combineerden met een sneeuwscootertocht, hadden we van de organisatie extra warme kledij gekregen. Dikke handschoenen en een muts zijn zeker ook onmisbaar als je gaat ijsvissen in Zweden.

Ben jij al eens gaan ijsvissen in Zweden? Benieuwd naar jouw ervaringen!

Pin for later: IJsvissen in Zweden

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

IJsvissen in Zweden

Met dank aan Visit Umeå.

27 januari 2021
/

Hotel Uman in Umeå

Posted in Västerbotten by
Clarion Collection Hotel Uman

Een van de hotels waar ik tijdens de persreis naar Umeå sliep was het Clarion Collection Hotel Uman. Dit hotel ligt centraal in de stad en biedt ruime, nette kamers.

Leuk aan dit hotel is dat het ontbijt (met ecologische producten), fika én het avondmaal altijd inbegrepen is. Er is ‘s avonds een buffet opgesteld met keuze tussen soep, verschillende warme gerechten, salades, knäckebröd,… Ook water en koffie is vrij te nemen. Ideaal dus om ‘s avonds rustig in het hotel te kunnen blijven, na een dagje schaatsen.

Qua ontspanning kan je terecht in een van de gezellige ruimtes met zeteltjes of je kan werken aan je conditie in de gym of genieten van een sauna. Mijn verblijf was helaas te kort om deze faciliteiten ook zelf uit te testen maar de anderen van de groep die er langer verbleven vonden het prima in orde.

Doktersvilla

Clarion Collection Hotel Uman

Clarion Collection Hotel Uman bevindt zich in de voormalige doktersvilla van de stad. Toen het gebouw begin jaren negentig werd getransformeerd tot hotel, werd er een nieuw gebouw aan de rivier toegevoegd. De uitbreiding is ontworpen door Sören Burman, die voor zijn inspanningen in 1992 de architectuurprijs Umeåspiran ontving. Overigens is de naam Uman het Laplandse woord voor de rivier de Ume.

Praktisch

Hoe bereik je Clarion Collection Hotel Uman? 

Het hotel ligt op wandelafstand van het busstation. Kom je met de eigen wagen, is parking geen probleem. Parkeren kan onder het hotel voor zo’n 20 euro per nacht. Vooraf reserveren kan niet.

Adres: Storgatan 52, Umeå

Boek je kamer

Ontdek hier de beste prijs voor een overnachting in Hotel Uman.

Andere hotels in de buurt

Booking.com

In de buurt

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Affiliate

21 januari 2021
/

Mee met de hondenslee in Granö

Posted in Västerbotten by
Huskytocht Granö Beckasin

Een van de winterse activiteiten die op de planning stond van mijn persreis naar Umeå en omgeving (februari 2020) was een tocht met de hondenslee. We werden ‘s ochtends vroeg (nu ja, rond 9u) verwacht voor de briefing. Het was namelijk de bedoeling dat we zelf de hondenslee met enthousiaste husky’s zouden besturen! Ik had eerder al mijn rendierrijbewijs (eigenlijk gewoon een certificaat dat je dit gedaan hebt) gehaald na een rondje met een rendierslee in Finland en ik had op voorhand wat gelezen over een huskytocht.

huskytocht

Huskytochten en dierenwelzijn

Een van mijn bezorgdheden was, zoals altijd als er iets met dieren op het programma staat, of die dieren dat wel echt leuk vinden. In een vorig leven werkte ik als dierenverzorger in een zeehondenopvangcentrum en hoewel mijn diploma een totaal andere richting uitgaat, leerde ik toen wel wat bij over dierengedrag en repetitive behaviour.

Nu verwachtte ik wel van de Scandinaviërs dat ze met respect voor de natuur en de dieren te werk zouden gaan. En dat bleek ook meteen. Uit de verhalen van de dierenverzorgers bleek de liefde voor hun dieren. Er was ook veel transparantie. Je kan gewoon tussen de ruime verblijven van de husky’s wandelen. Dat geeft vertrouwen.

Huskytocht Granö Beckasin

Bovendien bleek uit het enthousiasme, ondanks het harde werken, van de dierenverzorgers dat ze alleen maar het beste met hun dieren voor hebben. Ik was dus meteen gerustgesteld. En toen ik het enthousiasme van de honden zag om te gaan lopen met de slee, was ook de laatste twijfel weg. Deze husky’s houden van rennen! Zo kon ik zelf ook meer genieten van deze huskytocht.

De rem van de hondenslee

Uitleg over de hondenslee

De begeleiders legden uit hoe we de huskyslee konden besturen. Zo was het belangrijk dat er altijd iemand op de rem bleef staan als we stil stonden. Terwijl alle honden naar hun plekje in de slee geleid werden, stond iemand van ons dus op de rem, terwijl de andere de honden kon begroeten. De honden konden hun enthousiasme amper de baas en als je de rem ook maar wat lost, zijn ze weg! Ook leerden we hoe we de husky’s konden helpen als het bergop was. Ja, ook als bestuurder moet je werken!

De rem van de hondenslee

Ik was op voorhand best zenuwachtig maar al snel had ik het beet en genoot ik echt van de omgeving. In tegenstelling tot de tocht met de sneeuwscooter, was ik na een tijdje echt op mijn gemak. Het was heerlijk om samen met de husky’s te werken.

Door het bos met de husky’s

Dat het niet helemaal eenvoudig is, bleek toen de hondenslee voor ons kantelde. Wat later hadden ze ook de rem niet goed en waren de honden bijna alleen weg! Gelukkig waren de begeleiders alert. Zelf was ik plots mijn muts kwijt. De huskytocht ging door de bossen, langs smalle paadjes tussen (en soms ook onder) de bomen. Mijn muts was aan een van de takken van de boom blijven hangen! Niet zo erg maar we maakten toch een rondje terug zodat ik mijn muts kon recupereren.

Huskytocht Granö Beckasin

Het was een mooie zonnige dag en het was helemaal niet koud. Halfweg de route wisselden we van bestuurder en mocht ik plaats nemen op de slee. Ik kon een paar prachtige foto’s maken. Eentje ervan liet ik zelfs op canvas afdrukken en ik kan al niet wachten om het een mooi plaatsje te geven in mijn nieuwe huis.

Huskytocht Granö Beckasin

Na de hondensleetocht was er nog tijd om de dieren te aaien en foto’s te nemen. We praatten nog wat na met de verzorgers en toen was het voor ons alweer tijd voor een volgende activiteit. Stiekem droom ik intussen van een meerdaagse huskytocht!

Huskytocht Granö Beckasin

Praktisch: zelf ook een hondensleetocht maken bij Granö Beckasin

Bij Granö Beckasin heb je de keuze tussen 4 opties: van anderhalf uur tot een halve dag of hele dag of een avondtocht in het maanlicht (en met kans op het noorderlicht, je bestuurt dan wel niet zelf). Warme kledij kan je ter plekke lenen. Ook in de zomermaanden kan je een huskytocht maken. De slee staat dan op wieltjes. Prijzen starten vanaf 850 SEK (ongeveer 85 euro). Meer informatie vind je op hun website.

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Granö Beckasin: huskytocht
20 januari 2021
/