Podcast 2.3 – Onze avonturen in Noord-Zweden

Posted in Geen categorie by
Podcast The Swedest Thing Noord-Zweden

Er staat een nieuwe aflevering van onze podcast The Swedest Thing online! Seizoen 2, derde aflevering. Deze keer hebben we het over Noord-Zweden. Amy en ik reisden de voorbije jaren naar verschillende plekjes in Norrland en we delen onze avonturen graag in deze podcast.
Je kan de podcast beluisteren via de link hier onder, op deze pagina of via een podcastplatform zoals SpotifyiTunes of Google Podcasts. Tip: vergeet niet je te abonneren zodat je de volgende aflevering meteen kan beluisteren!
Hieronder vind je de shownotes van deze derde aflevering van het tweede seizoen.

S 2.3 – Noord-Zweden

Beluister de podcast hier

Shownotes

We hadden het over:

 • De uitgestrektheid van Noord-Zweden.
 • Dat Noord-Zweden en Lapland niet helemaal hetzelfde zijn.
 • Dat de afstand van België naar het meest zuidelijke puntje van Italië ongeveer dezelfde afstand is als van het zuiden van Zweden naar het noorden van Zweden.
 • Slow travel met Inlandsbanan (check de linkjes hierover voor mijn reisverhaal)
 • Over de poolcirkel reizen. En dat je je paspoort dan niet mag vergeten. En dat de toeristische poolcirkel plekken niet altijd exact juist zijn. (Verder was ik ook even in de war met de magnetische noordpool.)
 • Mijn ervaring in het ijshotel en of ik je dat wel of niet zou aanraden. En over stinkende slaapzakken.
 • Donkere dagen en heldere nachten.
 • Ontmoetingen met rendieren en wandelen met husky’s.
 • Dansen als kikkers op de trein.
 • Verlaten plekjes en spookdorpjes en kerkdorpen.
 • Meestal goede 4G-verbindingen maar dat je toch best je voorzorgen neemt.
 • Het Noorderlicht zien (of niet zien).

Linkjes voor wie meer wil lezen:

Meer podcastafleveringen vind je hier.

Pin for later

Podcast The Swedest Thing Noord-Zweden
13 april 2021
/

Universiteitsstad Lund, een fotoverslag

Posted in Skåne by
Universiteit Lund

De Universiteit van Lund is een van de grootste universiteiten van Scandinavië. Op Uppsala na, is het ook de oudste universiteit van Zweden. Er zijn verschillende faculteiten. Universitet Lund is ook populair bij buitenlandse studenten. Heel wat lessen gaan ook in het Engels door. Moest ik opnieuw beginnen, was ik ook graag een jaartje of langer in Lund gaan studeren!

Als je door Lund wandelt, zie je diverse gebouwen die verwant zijn aan de universiteit. Het hoofdgebouw van de universiteit dateert uit 1882 en is ontworpen door Helgo Zettervall.

Universiteitsstad Lund

Naast de gebouwen van de universiteit en de universiteitsbibliotheek (foto helemaal bovenaan), zijn er ook de gebouwen van de ‘Nation’. Dit zijn een soort studentenverenigingen.

Kalmar nation

De foto hieronder nam ik in een van de gebouwen van de universiteit toen ik daar een rondleiding kreeg. Ik kan me echter niet meer herinneren waar dit precies was. Mocht je het toevallig weten, mag je het steeds laten weten!

Universiteitsstad Lund

De universiteitsbibliotheek is een prachtig gebouw. Door de klimop ziet het er elk seizoen anders uit.

 • Universiteit Lund
 • Universiteitsbibliotheek Lund in de winter

Pin for later

12 april 2021
/

Hökeriet in Lund

Posted in Skåne by
Hökeriet Lund

Hökeriet in Lund is ongetwijfeld het meest schattige winkeltje dat ik ooit zag. Het maakt deel uit van Kulturen, waar ik eerder al over schreef.

In Hökeriet winkel je zoals het vroeger – rond de eeuwwisseling (1900) – was. Op de planken zie je verpakkingen uit die periode. Je koopt er tegenwoordig lokale sapjes, confituur en ‘karameller’. In het voormalige Hökaren kantoor kan je ter plekke iets drinken. Zeker een bezoekje waard!

Geschiedenis van Hökeriet in Lund

Het gele huis op de hoek van Sankt Annegatan en Tomegapsgatan werd rond 1815 gebouwd. In 1898 openden Elisabeth en Jöns Larsson hun winkeltje E.H. Larsson Win- & Diverseaffär. Het reclamebord hangt nog steeds boven de ingang van Hökeriet in Lund. Een deel van de huidige winkelinrichting is ook nog origineel van de Larssons. Dit werd aangevuld met spullen van een een andere ‘hökeri’ uit Lund, nl. deze van Anna Perssons in Norrtull.

In een hökeri kon je vooral voedingswaren vinden maar ze hadden ook bv. naaigaren en snus in hun aanbod. Sommige hökerier verkochten ook kant-en-klaar maaltijden die vooral bij alleenstaande mannen en studenten populair waren. Een hökeri was ook een beetje krantenwinkel en je kon er iets drinken.

In 1962 kocht Kulturen het winkeltje in Lund en bracht Hökeriet terug naar de vorige eeuwwisseling.

Wat kan je vandaag in Hökeriet zien en doen?

Tegenwoordig koop je in Hökeriet lokale producten zoals sap, confituur en honing. Populair zijn er de snoepjes die ze nog steeds zoals vroeger verpakken in een soort puntzak.

Je kan ter plekke ook terecht voor fika: de koffie staat er je steeds verwelkomend op te wachten! Als zoete lekkernij hierbij serveren ze wafels met slagroom en jam en ze hebben ook een beperkt aanbod fikabröd.

Praktische informatie

Hoe bereik je Hökeriet in Lund?

Hökeriet ligt op wandelafstand van het station van Lund. Je vindt het winkeltje om de hoek van Kulturen.

Adres: S:t Annegatan 9, Lund

Openingstijden

Het winkeltje is meestal geopend op zaterdag en zondag. Beperkte openingstijden en afwijkingen zijn mogelijk. Vrijwilligers houden Hökeriet open. Net zoals een andere winkel is de toegang gratis maar iets kleins kopen of iets drinken wordt zeker geapprecieerd.

In de buurt

Pin for later

Hökeriet Lund
11 april 2021
/