De kathedraal van Göteborg

Op de Västra Hamngatan in Göteborg vind je de Domkerk of de kathedraal van Göteborg. Hoewel ik geen kerkganger ben, spring ik tijdens een citytrip altijd wel even binnen in de plaatselijke kerk (zie ook Storkyrkan in Stockholm). De hoge plafonds en de architectuur van de kerk van Göteborg is vrij indrukwekkend. De inrichting is eerder sober. De buitenkant is sowieso een handig herkenningspunt als je door de binnenstad van Göteborg dwaalt.

Domkyrkan Göteborg kathedraal (1)

Geschiedenis van de kathedraal van Göteborg

De stad Göteborg werd gesticht in 1621 en enkele jaren later werd ook een kerk gebouwd. Die stond op de plek waar nu de kathedraal van Göteborg (Domkyrkan Göteborg) staat. De hevige branden van 1721 en 1802 verwoesten die kerk volledig.  Het was de architect Carl Wilhelm Carlberg die de opdracht kreeg om een nieuwe kathedraal te tekenen.

Over de jaren heen gebeurden verschillende renovaties. De neoclassicistische stijl van de kerk werd benadrukt door het gebruik van wit, grijs en goud. De pijlers zijn van hout maar kregen een marmereffect zodat het zou lijken alsof ze uit steen zijn.

Vroeger was de grond rond de kerk een groot kerkhof waar wel 20.000 mensen begraafd werden. Nu is het kerkhof verplaatst naar Stampen. Het kerkhof werd vervangen door een populair stadspark.

Domkyrkan kathedraal van Göteborg (2)

In de buurt

De kathedraal van Göteborg bevindt zich op de Västra Hamngatan. Vlakbij de Domkerk vind je de winkel Ströms. Deze winkel in de Kyrkogatan is vooral gekend voor de gigantische thermometer. Deze thermometer is op de hoek van de gevel bevestigd. Met zijn ruim 10 meter is de thermometer een must see in Göteborg. De thermometer (en vooral de weergegeven temperatuur) is een regelmatig terugkerend gespreksonderwerp bij de inwoners van Göteborg.

thermometer Ströms Göteborg (2)