De waterval van Kvarnbyn Mölndal

Kvarnbyn Mölndal

Een waterval die tussen huizen loopt, het is geen alledaags zicht. De plek stond dus al even op mijn verlanglijstje. Toen ik in mei (2018) met de auto aan de Westkust van Zweden was, leek me dit het perfecte moment om even tot deze unieke plek te rijden. De waterval van Kvarnbyn Mölndal heeft potentieel als Instagram hotspot!

Mölndal ligt op een 10 minuutjes rijden van het centrum van Göteborg. Let wel: in de buurt van de waterval is het betalend parkeren! Ik vond eigenlijk vrij snel een parkeerplekje en liet me door het geluid van de waterval leiden. Laat je niet misleiden door de foto’s. De waterval valt in het echt kleiner uit dan je zou denken. Onderstaande foto – breed gekadreerd – is wellicht meer realistisch 😉 Nu nog op mijn verlanglijstje: eens naar de waterval komen kijken in de winter, als de waterval bevroren is.

Mölndal Kvarnbyn breed gekadreerd

Industrie

Het is dankzij deze waterval in de Mölndalrivier dat de omgeving industrie (vooral papier en weverijen) en dus werkgelegenheid aantrok. Al sinds de Middeleeuwen gebruiken we namelijk waterkracht. Denk maar aan de werking van molens en stuwdammen.

Het industrieterrein is nu grotendeels verlaten en op een uniek Stadsmuseum dat een prijs kreeg als beste van Europa en enkele cafeetjes na, is er in de wijk niet zo veel te doen. Toch is het zeker een bezoekje en een korte stop waard als je in de buurt bent.

Mölndalrivier

Möln

Nog een uitsmijter voor de West-Vlamingen onder ons: het is geen toeval dat je Möln uitspreekt als meul’n, het West-Vlaams voor ‘molen’. Kvarn is Zweeds voor het Zuid-Zweedse woordje möln. Vroeger vond je hier veel wind- en watermolens.

Praktisch

Hoe bereik je Kvarnbyn Mölndal?

Mölndal ligt op zo’n 8 km van Göteborg. Met het openbaar vervoer ben je zo’n 45 min. onderweg. Hier zit ook nog ruim een kilometer stappen van de binnenstad van Mölndal naar de waterval bij.

Persoonlijk vond ik het dus het gemakkelijkst met de wagen (zeker in combi met Gunnebo Slott). Er is vlakbij een bezoekersparking. Geef onderstaand adres in op je GPS. Van hieruit is het nog een paar minuutjes stappen.

Tip: tik op Google Maps Mölndals Kvarnbyn in, anders leidt de app je eerst naar een kunstgalerij in de binnenstad van Mölndal.

Adres: Kvarnbygatan 51, Mölndal

In de buurt

  • Gunnebo Slott
  • Stadsmuseum Mölndal
  • Industrimuseet
  • Stensjön

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Kvarnbyn Mölndal