Friluftsliv, het geheim tot geluk?

Posted in Typisch Zweeds by
Friluftsliv

We kunnen wel wat leren van de levensstijl van de Zweden. Ik ben fan van fika, van lagom en van friluftsliv! Friluftsliv kan je letterlijk vertalen als ‘het leven in de buitenlucht’. Zoveel mogelijk tijd buiten, in de natuur, doorbrengen – openluchtrecreatie zit in het DNA van de Zweden. Weer of geen weer, daar hebben ze dan weer hun gezegde ‘Er is geen slecht weer, alleen slechte kledij’ voor.

Friluftsliv wordt in Scandinavië met de paplepel ingegeven. Het is geen fabeltje dat ze de kinderwagen soms buiten zetten om de kindjes hun dutje in de frisse buitenlucht te laten doen.

Het was de Noorse schrijver Henrik Ibsen die de term ‘friluftsliv’ voor het eerst gebruikte, in de helft van de 19e eeuw. Tegenwoordig zien ook heel wat werkgevers in Scandinavië er het belang van in en moedigen ze hun personeelsleden massaal aan wat vaker in de frisse buitenlucht en de natuur te vertoeven.

Voordelen friluftsliv

Probeer het zelf maar eens uit: een mindere dag wordt meteen veel beter als je even kan gaan wandelen, langs het water of in het bos. Er zijn dan ook heel wat voordelen verbonden aan tijd doorbrengen in de frisse buitenlucht (friluftsliv): je krijgt meer zuurstof en meer energie. Je hebt meer beweging en we weten allemaal dat we met zijn allen best wat meer kunnen bewegen. Het is gezond. Als je regelmatig wat tijd buitenshuis doorbrengt, word je minder snel ziek. En dan zijn er ook de voordelen voor je mentale gezondheid door in de natuur te vertoeven.

Zelfs als het vriest

Regenweer en koude is geen excuus om niet naar buiten te gaan. Trotseer, met aangepaste kledij, de weersomstandigheden en haal toch even een frisse neus. Je zal zien: het gevoel achteraf maakt het het allemaal waard! En dat is waar friluftsliv allemaal om draait.

Friluftsliv in ons dagelijks leven

In Zweden is het buiten zijn een vanzelfsprekendheid. Zelfs als het vriest, zie je iedereen naar buiten trekken, gewapend met een thermosfles voor de outdoor fika. In het park zie je mensen aan Nordic walking of power walking doen.

Je hoeft uiteraard niet naar Zweden om deze levensstijl over te nemen. Ga tijdens je lunchpauze even naar buiten voor een korte wandeling. Trommel in het weekend je vrienden en familie op om naar het bos te gaan. Organiseer een outdoor picknick. Ga na het werk nog even zwemmen in zee (mijn favoriet in de zomermaanden). Verruil de fitnesszaal voor een work-out in de frisse buitenlucht. Laat de auto wat vaker staan en fiets, wandel of loop naar je bestemming.

Zo’n momentje friluftsliv hoeft niet groots te zijn. Zelf een korte wandeling zal al positief bijdragen aan je algemeen welzijnsgevoel. Je ziet, friluftsliv kan je heel makkelijk in je leven integreren!

Meer lezen over friluftsliv?

Pin for later

Friluftsliv
10 november 2019
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like

%d bloggers liken dit: