Uitkijkpunt in Göteborg: Läppstiftet of Lilla Bommen

Uitzicht vanop Lilla Bommen

Het gebouw Lilla Bommen viel ons meteen op toen we in Göteborg arriveerden. Eerlijk, we vonden het een gedrocht en maakten grapjes over hoe lelijk architectuur kan zijn. Toen we begrepen dat het gebouw als bijnaam ‘de lipstift’ (läppstiftet in het Zweeds) had, zagen we er plots de charme van in. En toen het uitkijkpunt op de bovenste verdieping ons een blik over Göteborg gaf, kreeg het gebouw zelfs bijna een plaatsje in ons hart.

Lilla Bommen Göteborg

Lilla Bommen

Je zou Lilla Bommen ook het gebouw met de vele (bij)namen kunnen noemen. Naast Läppstiftet wordt er ook naar het gebouw verwezen als Skanskaskrapan (wolkenkrabber) of Vattenståndet wat dan weer waterpeil betekent. De architect Ralph Erskine tekende het postmoderne kantoorgebouw. De wolkenkrabber is 86 meter hoog.

Uitzicht over Göteborg - Göta kanaal

Uitkijktoren over Göteborg

Lilla Bommen is vooral een kantoorgebouw. Op de bovenste verdiepingen van het gebouw zit een platform ‘Utkiken’ waar je van een 360° zicht op Göteborg kan genieten. Läppstiftet ligt aan de oever van de Göta-rivier. Je kijkt tot Eriksberg en Liseberg (je ziet de kerstboom van het attractiepark in de verte – we waren rond kerst in Göteborg). Er zijn speciale fotografie-gaatjes gemaakt in het glas. Wie het noorden kwijt is, of de stad wil leren kennen, kan gebruik maken van de infoborden.

Zicht over Göteborg vanop Läppstiftet

Läppstiftet: praktisch

Een toegangsticket voor Läppstiftet kost ongeveer 4 euro. Ja, er zijn ook gratis uitkijkpunten te vinden in Göteborg maar enkele euro’s is het uitzicht van Lilla Bommen zeker waard. Tip: ga een beetje voor zonsondergang zodat je de stad zowel in daglicht als versierd met alle lichtjes kan zien.

Läppstiftet - Lilla Bommen

Openingstijden

Check voor je rond zonsondergang wil gaan, wel de openingsuren want in de zomer is het uitkijkpunt wellicht allang gesloten voor het donker wordt in Göteborg. Ik kon helaas geen website vinden maar je vindt alle nodige info op het bordje hieronder.

Openingsuren uitkijktoren Lilla Bommen

Hoe bereik je Läppstiftet?

Lilla Bommen ligt achter het station van Göteborg en Nordstan, het grote overdekte shopping center. Neem van hier de wandelbrug. Je komt ook via de waterkant aan dit uitkijpunt over Göteborg. De ingang ligt aan de achterkant van het gebouw.

In de buurt

  • Barken Viking
  • Bananpiren
  • Nordstan

Pin for later

Uitkijkpunt Lilla Bommen Göteborg