Vier de feestdagen op z’n Zweeds!

Sneeuw in Zweden

Advertorial: in samenwerking met De Bijenkorf

Kerstmarkten*? Check! Sneeuw? Zeker check! Zweden is het perfecte land om te genieten van koude kerstdagen en Scandinavische gezelligheid.

Benieuwd hoe ze in Zweden de feestdagen vieren? Of wil je een beetje Zweedse sfeer naar jouw feestdagen brengen? Hier heb ik alvast de belangrijkste 3 tips verzameld!

Sauna en ijsberen

Niets zo heerlijk als op een koude winterdag in de sauna gaan. Volgens Scandinavische etiquette ben je naakt in de sauna en zit je op een handdoek. Maar als je in een wellness centrum of hotel in de sauna gaat, is dit meestal niet de norm. Waarom is een sauna zo goed voor je? Ten eerste is het erg ontspannend, en het zorgt ook voor een betere doorbloeding en de hitte kan ook helpen bij spier- of gewrichtspijn. Als je nog een beginner bent, is het belangrijk dat je genoeg water drinkt en dat je niet op de warmste plek gaat zitten. Let op dat je zeker goed afkoelt na de sauna, in de winterse temperaturen of een koude zwemvijver lukt dat zeker. Dus neem je handdoek, slippers en flesje water mee en geniet volop van de afwisseling tussen warmte en koude.

Niet enkel de sauna is typisch Scandinavisch, ook winterse wandelingen in de natuur zijn deel van de Zweedse identiteit. Geen enkel weer is te koud om buiten te gaan: organiseer daarom een kerstwandeling (zelfs in vriestemperaturen) en voorzie je zoals de Zweden. Dat betekent: thermisch ondergoed, minstens 3 lagen, een dikke wintertrui en wollen mutsen en wanten. Want zoals de Zweden zo graag zeggen: er is geen slecht weer, enkel slechte kleding.

Zweedse lekkernijen

Om je feestdagen wat Zweedser te maken, kan je natuurlijk ook de typische gerechten in de kijker zetten. Denk aan glögg, gemberkoekjes en saffraanbroodjes. Of wat dacht je van een typisch “julbord” of een Zweeds kerstbuffet? Zoals je kon voorspellen, staan hier gerechten zoals ingelegde haring, zalm, gehaktballetjes en knäckerbröd centraal. De avond afsluiten doe je met Zweedse rijstpap vol kaneel, suiker, sinaasappelschijfjes en slagroom.

Wil je de kerstvakantie in Zweden doorbrengen? Dan heb ik hier de perfecte post voor jou.

Dress in Scandi style

Je hoeft niet naar Zweden te trekken om de Scandi stijl te ontdekken, Instagram staat er vol van. De Zweedse mode is tijdloos, stijlvol, aangepast aan elk weer en heerlijk ongedwongen. Denk aan zachte truien, zoals een kasjmier exemplaar, een grote zwarte winterjas, de perfecte jeans en elegante kleedjes. Werk je outfit af met een paar vintage hakken of een warm paar botjes en een dikke warme sjaal.