De archipel aan de westkust van Zweden

Archipel aan de westkust van Zweden - Ersdalens naturreservat

Vanuit Göteborg kan je makkelijk naar de eilandjes voor de kust. De archipel voor Göteborg is opgedeeld in noordelijke en zuidelijke eilandjes. Toen ik vorig jaar op road trip was van Göteborg naar Malmö, bracht ik ook een paar dagen op Hönö, Öckerö, Fotö en Halsö door. Dit zijn een paar van de eilandjes in de noordelijke archipel waar je met de auto naartoe kan. De eilandjes in de zuidelijke archipel zijn autovrij en die liet ik voor de volgende keer, als ik zonder auto in Göteborg ben.

Archipel aan de westkust van Zweden - overzet

Eilandhoppen bij Göteborg

De noordelijke eilanden

Na een bezoekje aan het Volvo Museum bij Torslanda reed ik verder naar de ferry terminal van Lilla Varholmen op Hisingen. Hier vertrekt elke 15 minuten een overzetboot die je, met wagen en al, gratis meeneemt naar Hönö. Via dit eiland kan je via de bruggen naar de eilandjes Öckerö, Fotö en Halsö. Via andere ferry-aansluitingen ontdek je nog meer van de archipel van Göteborg.

Archipel aan de westkust van Zweden

Tijdens de zomermaanden (van half juni tot half augustus) kan je ook via de terminal aan Stenpiren naar de noordelijke eilanden. Er zijn 4 afvaarten per dag.

Öckerö

Mijn eerste stop was op Öckerö. Ik zoomde uit op de GPS en keek waar er een strandje was. Bij poging 2 vond ik een leuke plek: Saltavikens badplats.

Archipel aan de westkust van Zweden - Saltasviken

Er was een grote (gratis) parking. Het padje leidde naar een zwemplek bij de rotsen. Er was een ladder om in en uit het water te gaan. Na een duik in het frisse water, zocht ik een rustig plekje uit om mijn handdoek uit te spreiden en te picknicken. Ik was er buiten de vakantie en het was er vrij rustig maar alleen was ik er niet. In de namiddag ging ik een stukje hiken en klauteren over de rotsen.

Hönö

De tweede dag bracht ik door bij het natuurreservaat van Ersdalen, op het eiland Hönö. Er was langs de Ersdalsvägen een kleine parking. Van hier moest je een pad door het bos volgen tot je aan een strandje uitkwam. Als je helemaal naar de rechtse kant van het strandje liep, kon je verder op de rotsblokken. Hier was ik, op enkele wandelaars die passeerden zo goed als alleen. Ideaal om de batterijen weer wat op te laden vooraleer verder te reizen door de archipel van Göteborg en de rest van de westkust van Zweden.

Archipel aan de westkust van Zweden - Ersdalens natuurreservaat

Er zijn natuurlijk nog heel wat andere plekjes te ontdekken aan de archipel van Göteborg. Het lijkt wel alsof er achter elk mooi hoekje aan de westkust weer wat ander moois te ontdekken valt. Helaas heb ik van een paar plekken ook de coördinaten niet genoteerd waardoor ik nu niet meer kan achterhalen waar het precies was. Ik zal dus nog eens opnieuw op ontdekking moeten 😉

Archipel aan de westkust van Zweden

De zuidelijke archipel

De eilanden in de zuidelijke archipel zijn autovrij. Je kan de ferry nemen bij Saltholmen of bij Stenpiren, in het centrum van Göteborg. Deze overzet is niet gratis maar maakt deel uit van het openbaar vervoer van Göteborg en de gewone vervoertickets zijn dus ook geldig.

De route Stenpiren–Styrsö–Donsö–Vrångö wordt 2 keer per dag gevaren en dit heel het jaar door. De boot doet er ongeveer anderhalf uur over.

Je kan ook met de bus of de tram naar Saltholmen reizen en daar de boot nemen naar de eilandjes.

Meer info en tips over de zuidelijke eilanden volgt eens ik het zelf allemaal heb uitgetest. Jouw tips zijn alvast welkom in de comments!

Meer info over het vervoer in en naar de archipel voor Göteborg vind je hier.

Pin for later

Archipel aan de westkust van Zweden