Gratis doen in Göteborg

Gratis doen in Göteborg

Of je Göteborg nu bewust als citytripbestemming gekozen hebt of je er eerder toevallig enkele uurtjes doorbrengt terwijl je wacht op de afvaart van de ferry naar Kiel, onderstaande tips brengen je langs de beste, gratis toegankelijke bezienswaardigheden van Göteborg. Van een gratis sauna tot een gratis overzet en gratis dieren kijken.

Gratis doen in Göteborg

Allereerst: verdwalen in de stad is uiteraard helemaal gratis. Zet zeker koers richting Feskekôrka, breng een bezoekje aan Kronhusboderna en een wandeling langs de oevers van de Götarivier scoort hier ook altijd. Ook onderstaande attracties in Göteborg kan je gratis bezoeken.

Slottsskogen

Zeehondenbassin in Slottskogen Göteborg

Aan de rand van het centrum vind je een gigantisch park, Slottsskogen, waar je gratis zeehonden, elanden en nog tal van andere dieren kan bekijken. Kinderen kunnen zich uitleven op een van de speelpleintjes. Jong en oud kunnen er verschillende sporten beoefenen op de aangelegde sportvelden of op de grote grasvelden. Er zijn restaurantjes en terrasjes. Van april tot oktober kan je er ook naar een kinderboerderij. Ook het muziekfestival Way Out West wordt hier georganiseerd. Onnodig te zeggen dat dit een van de favoriete plekken is van de locals om hun vrije dagen door te brengen of tijdens de lunchpauze/na het werk even te komen verpozen en genieten.

Adres: Slottskogspromenaden, Göteborg

Skansen Kronan

Skansen Kronan

Aan de rand van de sympathieke Haga-wijk vind je dit fort uit de 17e eeuw. Later was het nog een gevangenis en een museum. Het is even een beklimming maar je wordt beloond met een prachtig zicht over de stad. Tip: ga rond zonsondergang!

Adres: Skansberget, Leijonsparres Väg 15, Göteborg

Botaniska Trädgården

Botaniska tradgarden Göteborg (2)

Maar liefst 16.000 verschillende soorten flora kan je hier in de Botanische Tuin van Göteborg vinden. Ik was er in de lente van 2018 en het was fantastisch om alles in bloei te zien.

Hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, was het padje langs de rotstuinen wat je naar de top van Håberget brengt. Van hier zie je, bij helder weer, de zee en de wijde omgeving. Adembenemend! (De stevige klim zat daar ook misschien voor iets tussen, haha!)

Botaniska tradgarden Göteborg (2)

Het is een van de populairste attracties van de streek. De toegang is in principe gratis maar je kan een vrijwillige bijdrage van 20 SEK geven voor de werking van het domein.

Adres: Carl Skottbergs Gata 22A, Göteborg

Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen

Trädgårdsföreningen, is een van de best bewaarde 19e-eeuwse parken in Europa. Hier vind je duizenden rozen (1200 verschillende soorten!), bloemtapijten en weelderige bossen. Het palmenhuis uit 1878 herbergt exotische planten in een mediterraan klimaat.

Tip: ga sushi halen bij Super Sushi en nestel je op een picknickdekentje in het park. Genieten!

Adres: Slussgatan 1, Göteborg

Jubileumspark in Frihamnen

Frihamnen Jubileumpark

De sauna mag dan wel Fins zijn, ook de Zweden houden van een sauna op tijd en stond. Alleen gaven ze hun eigen woord aan een sauna. Zie je in Zweden ‘bastu’ staan, dan mag je je kleren al beginnen uittrekken.

In 2021 viert Göteborg zijn 400ste verjaardag en de voorbereidingen zijn al even aan de gang. In Frihamnen creëren ze een nieuwe ontmoetingsplaats en een sauna in de vorm van een olifant (ik zie er toch een olifant in), ontworpen door architentenbureau Raumlaborberlin is er een onderdeel van. Een bijzondere plek om gratis eens van sauna te doen in Göteborg! Lees meer over Jubileumsparken.

Adres: Lundbyvassen, Göteborg

Gratis overzet

Stenpiren-Lindholmspiren (2)

Bootje varen. Altijd leuk om de stad eens van de waterkant te bekijken. Je kan meevaren met Paddan of je kan een stukje meevaren met de gratis overzet. Opgelet, als je verder wil varen heb je wel een ticket nodig! Lees meer over de Älvsnabbare op deze pagina.

De archipel van de westkust

Zowel met de auto als wie te voet is, kan gebruik maken van de gratis ferries naar de eilanden voor de westkust. De zuidelijke eilanden Brännö, Styrsö en Vrångö zijn autovrij. Hier lees je meer over deze archipel. De eilandsfeer van de Westkust proeven is een van de meest bijzondere dingen om gratis te doen in Göteborg!

Kvarnbyn, Mölndal

Kvarnbyn Mölndal

Op zo’n 15 minuten van Göteborg kan je in Mölndal Kvarnbyn bezoeken. Deze waterval loopt tussen de huizen en biedt een bijzonder spektakel. In de buurt kan je ook een Stadsmuseum bezoeken, dat tot de beste van Europa hoort.

Adres: Götaforsliden, Mölndal

Pin for later

Dit artikel bewaren voor je volgende reis naar Zweden? Bewaar deze pin op Pinterest! P.S. Volg je Take me to Sweden al op Pinterest?

Gratis doen in Göteborg