Haga, mijn favoriete wijk van Göteborg

Haga Göteborg

Haga is zonder twijfel de meest gezellige wijk van Göteborg. Je vindt er gezellige winkeltjes, unieke boetieks (van vintage tot design, van kinderspullen tot handgemaakte houten klompen) en authentieke eetadresjes. Eigenlijk vind je deze allemaal in de Haga Nygata, de hoofdstraat van deze wijk. Ook het 17e eeuwse fort Skansen Kronan maakt deel uit van Haga.

Haga Göteborg

De wijk Haga was de eerste buitenwijk van Göteborg. De kleine houten huisjes hier kregen later het gezelschap van zogenaamde landshövdingehus. Deze typische huisjes hebben een gelijkvloers in steen en houten bovenverdiepingen. Ook uniek: de kasseien en de autovrije straten. Haga is in meer dan een opzicht bijzonder te noemen. Mijn favoriete seizoen in Haga? Zonder twijfel met kerst als er een kerstmarkt in Haga georganiseerd wordt!

Haga Göteborg

Geschiedenis

Haga was oorspronkelijk een buitenwijk van Göteborg, voor de arbeidersklasse maar dan wel eentje met een bedenkelijke reputatie. Beetje bij beetje veranderde de wijk in een hippe buurt waar locals en toeristen graag komen shoppen, fika’en of gewoon slenteren en van de typische landshövdingehus-architectuur genieten.

Het was koningin Kristina die de wijk stichtte in het midden van de 17e eeuw (1648). Het oudste huis van Haga dateert uit 1790 (een rode stuga bij Skansberget). Tijdens de geschiedenis van Haga waren er verschillende momenten waarop (een deel van) de unieke bebouwing gesloopt werd.

Haga Göteborg

In 1962 stelde men een herontwikkelingsplan op voor Göteborg, waarin ook de sloop de wijk werd opgenomen. Dit leidde in 1970 tot de oprichting van de Haga Groep, die ernaar streefde de oorspronkelijke architectuur van het gebied te behouden. De sloopwerkzaamheden namen af en in de jaren ’80 koos de overheid zelfs voor een grondige renovatie van de oude gebouwen.

Wist je dat er op Haga Nygata 7-9 een museumappartement ligt dat je (op afspraak) kan bezoeken? Je ontdekt er hoe het leven was in de 19e eeuw.

Haga Göteborg

Haga Nygata

De hoofdstraat van Haga is de Haga Nygata (Nygata = letterlijk: Nieuwstraat). Je vindt er gezellige cafeetjes waar je kan stoppen voor ontbijt, fika of lunch zoals Café Husaren en Hebbe Lelle. Een van de oudste cafés van Haga is Café Kringlan. Restaurant Sjöbaren gaat er prat op dat ze de lekkerste vissoep van de wijk hebben. Deze eetadresjes liggen tussen winkeltjes met vintage items, leuke kinderspullen en handwerk. Bij Stiernglans vind je allerlei hoeden, Hagaträtoffelfabrik is dan weer gespecialiseerd in houten klompen. Bij de interieurwinkels in Haga kan ik niet passeren zonder even binnen te gaan. Ooit zag ik er prachtige houders voor zeeppompen. Ik nam ze toen niet mee en denk er nog steeds aan. Typisch hé.

Hagaparken

In Hagaparken vind je o.a. een standbeeld van Raoul Wallenberg. Het monument is gemaakt door de beroemde Zweedse kunstenaar Charlotte Gyllenhammar en in 2007 in het park ingehuldigd door Kofi Annan.

Hagabadet

Hagabadet opende de deuren al in 1876. Naast het zwembad in authentiek decor, kan je er ook genieten van de sauna en andere wellnessfaciliteiten. Een absolute must als je in Haga bent!

Kerst in Haga

Julmarknad Haga is een must visit voor wie houdt van authentieke kerstsfeer. Ik was er in december 2017 en genoot van elke seconde. Zeker toen er plots ook nog eens sneeuw uit de lucht viel. De kerststemming was compleet!

De kerstmarkt vindt traditioneel plaats van het laatste weekend van november tot het laatste weekend van de advent.

Ontdek de toffe winkeltjes en eetadresjes van Haga

Boek je rondleiding door Haga

Voor de eerste keer in Göteborg? Dan is een rondleiding zeker een aanrader. Kies hieronder je gewenste datum en boek meteen. Je kan tot 24u op voorhand kosteloos annuleren. Bovendien heb je bij Get Your Guide gegarandeerd de beste prijs (geen verborgen kosten!).

Praktisch

Hoe bereik je Haga in Göteborg?

Haga ligt net buiten ‘Inom Vallgraven’. Je wandelt er zo naar toe. Kies je voor het openbaar vervoer dan zijn de haltes Järntorget of Prinsgatan de dichtstbijzijnde haltes.

Adres: Haga Nygata, Göteborg

In de buurt

Logeeradresjes in de buurt

Booking.com

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Haga, mijn favoriete wijk in Göteborg