Nordic cuisine in Londen: Aquavit

Normaal deel ik hier altijd leuke plekjes en tips voor Stockholm en de rest van Zweden maar soms heb je nood aan een portie ‘Zweden’ en kan je er voorlopig niet naartoe. Omdat er ook heel wat Zweedse adresjes zijn in de rest van de wereld, riep ik deze nieuwe rubriek in het leven.

Een hele poos geleden zag ik op Instagram het nieuwe Scandinavische restaurant Aquavit in Londen voorbijkomen. Ik zette het adresje bij mijn must visits voor mijn volgende trip naar Londen. Het restaurant heeft Zweedse eigenaars en ook het grootste deel van het personeel bleek Zweeds. Zo kon ik tijdens mijn weekje Londen toch nog even Zweeds praten. Ik kwam er 2 keer in dezelfde week, om maar te zeggen: het beviel me en ik kom er zeker nog terug!

Aquavit

Scandinavisch ontbijt

Je kan bij Aquavit al van ’s morgens vroeg terecht voor een gezond (of minder gezond) Scandinavisch ontbijt. Op de kaart heel wat Zweedse gerechtjes zoals kanelbullar (die trouwens echt hemels waren, waarschijnlijk vooral omdat ik er zo naar verlangd had) en gröt of havermout.

Aquavit Londen

Lunch & diner

Omdat het ontbijt me dus zo bevallen was, keerde ik later die week nog eens terug om te dineren. Als voorgerecht koos ik Toast Skagen. Een ruime portie! Samen met het brood dat ik niet kon laten liggen, had ik na die Toast Skagen eigenlijk al genoeg.

Aquavit Londen

Als hoofdgerecht liet ik me adviseren door de dienster. Ik had nog nooit eerder aardappeldumplings gegeten maar was dus zeker een aanrader. De dessertkaart zag er ook fantastisch uit maar er kon echt niets meer bij. Iets voor de volgende keer!

De inrichting van Aquavit is erg design en hedendaags. Toch voelt het ook gezellig aan. Er komt erg veel buitenlicht binnen door de grote ramen en het is duidelijk een trekpleister voor Zweedse expats.

Aquavit – praktisch

Ja, Aquavit in Londen behoort tot dezelfde groep als Aquavit in New York waar ze met Michelin-sterren kunnen pronken. Ik verwacht dat ze in Londen snel zullen volgen. Het interieur in Aquavit London is van de hand van Martin Brudnizki. Het textiel is ontworpen door Olafur Eliasson, het zilverwerk door Georg Jensen en de meubels komen uit Svenskt Tenn. Aan het fornuis vinden we sterrenchefs Emma Bengtsson en Henrik Ritzén.

Aquavit opent doordeweeks al om 7u30, in het weekend om 11u. Reserveren is, zeker ’s avonds aan te raden. Aquavit Londen zit in de chique wijk van St. James Market, op wandelafstand van Piccadilly Circus.