Fredagsmys: waarom de Zweden op vrijdag taco’s eten

Fredagsmys Vrijdag gezelligheid Zweden

Wat is er gezelliger dan een avondje reserveren om samen met familie of met vrienden iets lekker te eten en iets gezelligs te doen? In Zweden beginnen ze het weekend met fredagsmys. Vrij vertaald: gezelligheid op vrijdag.

Fredagsmys

Wat is fredagsmys?

Fredagsmys bestaat uit het woordje ‘fredag’ (vrijdag) en ‘mys’ (gezellig). Het slaat op het gegeven waar vrienden of familie op vrijdagavond verzamelen om de werkweek af te sluiten, de stress achter zich te laten en samen ontspannen aan het weekend te beginnen. Wat ze doen kan variëren: van een avondje in de zetel voor tv, over een bezoekje aan de cinema tot een gezellige avond bij vrienden thuis. Als er maar lekker eten is!

Taco’s

Dat lekker eten is liefst ook zo eenvoudig mogelijk. Geen uren in de keuken dus voor de gastvrouw/heer maar een snelle (ongezonde) hap. Comfort food, als het ware. Op vrijdagavond draaien de hamburgerketens en de pizzeria’s overuren. Toch lijkt het nationale fredagsmys-gerecht uit taco’s te bestaan.

De oorsprong van fredagsmys

Fredagsmys is een vrij recent begrip dat pas sinds 2006 in de Zweedse woordenlijst is opgenomen. De term dook voor het eerst op in 1985. De voorloper van deze vrijdagavonden, vinden we in de 19e en 20ste eeuw op zondag. De zondag was toen de enige vrije dag en het moment waarop de familie samenkwam om iets lekkers te eten.
In de jaren ’70, bij de introductie van de 40-urenwerkweek en de kinderen op zaterdag niet meer naar school moesten, ontwikkelde zich een nieuw fenomeen van ‘kvällsgott’ of laatavond-lekkers. Enkele uren na het avondmaal, op vrijdag- of zaterdagavond, serveerden ze een eenvoudige maaltijd (kon zowel iets zoets als hartig zijn) die ze voor de televisie op aten.
Morgen meer over lördagsgodis!