Bezienswaardigheden in Umeå

Bezienswaardigheden Umeå

Net voor de coronacrisis losbarstte mocht ik nog op perstrip naar Umeå, zo’n 600 km boven Stockholm. Het was winter toen ik de stad bezocht maar de bezienswaardigheden in Umeå die ik hieronder oplijst, zijn eigenlijk het hele jaar door een bezoekje waard.

Ik had trouwens vrij snel een klik met de stad en wil heel graag nog eens terug! Umeå is een compacte stad waardoor je er vrij snel thuis voelt en ook de omgeving heeft heel wat te bieden. Je mag er dus zeker van zijn dat je hier nog veel over Umeå en de mooie omgeving te lezen zal krijgen.

Umeå Arts Campus & Bildmuseet

Bildmuseet Umeå

De verrassing van Umeå was voor mij Bildmuseet. Dit museum voor hedendaagse kunst is gelinkt aan de Umeå Arts Campus. Letterlijk ook want de academie, de architectenschool en de design school zijn in de kelder met elkaar met elkaar verbonden en hebben een gezamenlijke kantine. Dit zorgt voor interessante kruisbestuiving.

Ik was vooral onder de indruk van de tentoonstelling Design Matters die ons een blik gaf op innovatieve oplossingen voor de huidige plastiek problematiek, zonder het design aspect uit het oog te verlezen.

Uitzicht Bildmuset

Verder is ook het gebouw en de locatie ervan een echt pareltje: grote ramen die uitkijken op de oevers van de Ume rivier. Het museum is gratis toegankelijk. Zeker een van bezienswaardigheden in Umeå die niet op je lijstje mogen ontbreken.

Guitars – The Museum

Guitars - The Museum Umeå

Ik heb niets met gitaren en zou op mijn eentje waarschijnlijk nooit een gitarenmuseum bezoeken. Toch zou ik een bezoek aan Guitars – The Museum aanraden. Muziekliefhebbers van over heel de wereld komen naar Umea, speciaal voor dit gitarenmuseum! De passie en charisma van de 2 broers die het initiatief voor het museum namen zit daar zeker voor iets tussen. Al na 5 minuten hadden ze me helemaal mee. Probeer zeker aan te sluiten bij een van de rondleidingen!

Listen #metoo

Listen

Een andere bijzondere bezienswaardigheid in Umeå is deze rode panter. Het kunstwerk Listen van Camilla Akraka kreeg een prominente plek op Rådhustorget in Umeå. De stad neemt hiermee positie in tegen de strijd rond seksuele intimidatie. Het beeld staat op een 4,3 meter hoge sokkel en kreeg als bijnaam #metoo.

Kulturväven

Väven

Toen Umeå in 2014 culturele hoofdstad van Europa was, opende Kulturväven of kortweg Väven zoals de lokale bevolking zegt. Naast bibliotheek zijn er ook theaterzalen, een museum over de geschiedenis van de vrouwenbeweging (Kvinnohistoriskt museum) en enkele horecazaken.

In de omgeving van Umeå

Västerbottens museum

Wie meer wil weten over Västerbotten, de regio waar Umeå ligt, kan hiervoor terecht in het Västerbottens museum. Want Västerbotten heeft meer te bieden dan de Västerbotten kaas 😉

Umedalens skulpturpark

Zo’n 5 km van Umeå kan je gratis het Umedalens skulpturpark bezoeken. Hier vind je een 40-tal werken van o.a. Tony Cragg, Louise Bourgeois, Anthony Gormley, Jaume Plensa en Anish Kapoor. Het park is het hele jaar door, 24 op 24 open. Iets om te doen tijdens de zomernachten als het amper donker wordt? (Ik ben er zelf nog niet geweest maar vast van plan dit bij een tweede bezoekje aan Umea op de agenda te zetten.)

Granö Beckasin

Granö Beckasin

Of je nu in de zomer of in de winter gaat, Granö Beckasin lijkt me zeker een aanrader. Ik sliep er in een boomhut met prachtig zicht op het winters landschap. Helaas geen noorderlicht toen ik er was maar anders had ik het gewoon vanuit mijn bed kunnen aanschouwen! Granö Beckasin ligt op een kleine 100 km van Umeå. Ideaal dus voor een combinatie stad en natuur. Ik schrijf nog wel eens uitgebreider over dit domein en de winterse activiteiten die ik er deed.

Pin it

Met dank aan Visit Umeå
Affiliate