Reizen naar Zweden met kinderen

Gullspång - Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Zweden is de ideale bestemming voor een gezinsvakantie. Zelf heb ik geen kinderen (wel 3 metekindjes!) en nadat ik eerder mijn moeder al meenam voor een citytrip naar Stockholm, wil ik binnenkort met mijn familie een reisje naar Zweden maken. Ondertussen ben ik alvast wat research aan het doen rond reizen met kinderen naar Zweden. Ook in onze podcast The Swedest Thing hebben we het over kindvriendelijk Zweden (Tip: luister onderaan dit artikel!). Heb jij zelf nog tips over naar Zweden reizen met kinderen, laat het me dan zeker weten!

Ik ben verschillende opties aan het bekijken: een citytrip naar Stockholm, een weekje in de winter zodat we hopelijk sneeuw hebben of misschien zelfs een reisje naar Lapland.

De route naar Zweden, met kinderen

Hier vind je alle opties om naar Zweden te reizen. Of je nu wil vliegen, rijden met de auto, de trein (tip: boek je treinreis via Omio) of de bus of met de boot de overtocht maken, alle opties en allerlei combinaties kunnen en vind je in het overzicht van de routes naar Zweden.

Wie met kinderen naar Zweden reist hoeft niet langer onderweg te zijn dan als je naar het zuiden op vakantie zou gaan. Integendeel. Bovendien kan je naar Zweden ook voor de overzet Kiel-Göteborg zorgen waarbij je ’s avonds inscheept in Duitsland en je ’s morgens wakker wordt in Zweden.

De vlucht naar Stockholm duurt 2 uurtjes. Voorzie wat speelgoed, een boekje of iets anders waarmee de kinderen zich kunnen bezig houden tijdens de vlucht naar Zweden. Toen we met de neefjes naar Griekenland vlogen vonden ze het zo spannend dat ze zich niet echt verveeld hebben. Op de terugweg hebben ze grotendeels geslapen.

Reis je met de auto, stop dan regelmatig en laat de kinderen wat spelen. Maak van de reis naar Zweden ook vakantie en stop onderweg om wat te bezoeken. Tips voor leuke stopplaatsen zijn altijd welkom!

Kindvriendelijke logies in Zweden

Booking.com

Of je nu gaat (wild)kamperen, een huisje huurt of op hotel gaat in Zweden, de kinderen zullen zich overal thuis voelen. Over het algemeen zijn er altijd wel faciliteiten voor kinderen te regelen. Hieronder link ik naar de logies in Zweden waar ik al verbleef en waar ik met plezier mijn metekindjes mee naar toe zou nemen:

Picking berries in Northern Sweden - Kristiina Kontoniemi/Folio/imagebank.sweden.se
Kristiina Kontoniemi/Folio/imagebank.sweden.se

Zien & doen met kinderen

De natuur in Zweden is een groot speelterrein voor jong en oud. Eigenlijk staat er op onderstaande activiteiten niet echt een leeftijdsgrens. Jong geleerd is oud gedaan, toch? Hieronder som ik enkele dingen op om te bezoeken en te doen in Zweden met kinderen waarvan ik het als kind zelf echt tof had gevonden. Veel hangt natuurlijk ook af van hoe je het als ouder/begeleider inkleedt. Denk eens na over wat jouw herinneringen zijn als kind. Het hoeft niet altijd groots te zijn om onuitwisbare herinneringen na te laten.

 • Wildkamperen: kan volgens mij zelfs al met hele jonge kinderen, zeker als je als ouder ervaring hebt met kamperen.
 • Kanotocht: voor wat oudere kinderen – het hoeft ook geen meerdaagse trektocht te zijn, een rondje op het meer kan ook al indrukwekkend zijn. Denk eraan altijd een zwemvest aan te doen!
 • Elanden en rendieren spotten. Het verschil? Dat leer je hier.
 • Broodjes en worstjes boven een vuurtje bakken.
 • Stockholm: Skansen, Junibacken, Gröna Lund, Tom Tit’s Experiment maar zeker ook het Vasa museum
 • Göteborg: Slottsskogen, Liseberg, Volvo Museum, Universeum
 • Skara Sommarland Amusement Park, het grootste waterpark van Scandinavië (op 24 km van Skövde en 135 km van Göteborg)
 • De mijn van Falun
 • De zuurstokken van Gränna (in Stockholm kan je naar een mini-versie ervan)
 • Astrid Lindgrens Värld bij Vimmerby
 • De langste zip-line van Noord-Europa: Little Rock Lake in Småland (2,5 km lang en 52 meter hoog!)
 • Ales Stenar: het Zweedse Stonehenge bij Ystad

Scoren doe je vast ook met een speelpleintje (in Zweden zijn die vaak ook een tikkeltje specialer dan bij ons, check bv. Ivar Los Park op Södermalm of dit speelpleintje in het stadspark van Lund), een zwembad of een boulebar (petanque).

Over het algemeen bieden alle musea en bibliotheken in Zweden ook activiteiten aan voor kinderen. Altijd goed om in het achterhoofd te houden bij regenachtige dagen (ook al is regen voor de Zweden geen excuus om binnen te blijven).

Kinderen op vakantie in Zweden - Gullspång - Clive Tompsett/imagebank.sweden.se
Gullspång – Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Met kinderen op restaurant in Zweden

In Zweden kijken ze niet raar op als je je kinderen meeneemt op restaurant. Meer zelfs, ze zijn er vaak prima op voorzien!

De tip die ik aan iedereen die naar Zweden reist meegeef is het concept van dagens rätt of de Zweedse versie van een dagschotel. ’s Middags kan je in zowat elk restaurant aanschuiven voor het gerecht (vaak zelfs een heus buffet) van de dag. Je betaalt ongeveer 10 euro p.p. en meestal zit ook een slaatje, brood & boter, water en zelfs de koffie achteraf inbegrepen. Wil je je budget wat binnen de perken houden maar toch graag uit eten, kies dan voor de lunch.

Zweden zijn trouwens gek op hotdogs (korv). Die haal je zowat overal aan een kraampje voor een paar euro. Of braad je worstjes zelf, op een stokje, boven een vuurtje, zoals de Zweden doen.

Picknick met kinderen op het strand in Zweden - Anna Hålllams/imagebank.sweden.se
Haverdal, Halland, Anna Hålllams/imagebank.sweden.se

Praktisch

 • Lekplats is Zweeds voor speelplein. Het lijkt me zo’n handige term om als ouder even te googlen naar het dichtstbijzijnde speelplein.
 • Barn-
  Barn betekent kind of kinderen. Je zal op reis in Zweden wellicht woorden zien staan als barnvagn of kinderwagen. Zo’n bordje zal je zien bij de plek waar je je kinderwagen kan plaatsen, bv. in een attractiepark of in de bibliotheek.
 • Nog zo’n handig woordje: blöjor (luiers).
 • (Gratis) openbare toiletten – de openbare toiletten in Zweden zijn erg verzorgd. Vaak kun je er ook gratis gebruik van maken. Ik herinner me maar 1 keertje dat ik moest betalen om van het toilet gebruik te maken en dat kon ik toen gewoon met de kaart betalen.

Luister hier naar de podcast The Swedest Thing over kindvriendelijk Zweden

Familiebloggers op reis naar Zweden

Zweden is een populaire vakantiebestemming, ook bij reisbloggers die met hun gezin reizen.

Pin for later