Overnachten in het ijshotel

Slapen in het ijshotel

Toen ik in de zomer van 2017 met de Inlandsbanan naar Zweeds Lapland reisde, had ik er nog een extra trein naar Kiruna en een overnachting in het ijshotel bijgeboekt. Ik hoor het je al zeggen: in de zomer naar het ijshotel? Jawel, sinds 2017 kan je het ijshotel het hele jaar door bezoeken.

IJshotel 365

ICEHOTEL 365

Oh deer-suite ijshotel 365

Tot 2016 haalden ze in het voorjaar grote blokken ijs van wel 2 ton uit de vlakbij gelegen rivier Torne. Deze blokken ijs werden tijdens de zomermaanden in gigantische vriezer bewaard zodat ze in september/oktober aan het ijshotel konden beginnen bouwen. Dit ijshotel ging dan rond december open en bleef staan tot het begon te dooien en het ijshotel weer verdween. Voor het tijdelijke ijshotel doen ze dit trouwens nog steeds zo. Naast het tijdelijke hotel is er nu ook een permanent ijshotel.

ijshotel

Het ICE hotel in Jukkasjärvi (vlakbij Kiruna) ligt zo’n 200 kilometer boven de poolcirkel en was het eerste ijshotel ter wereld. Elk jaar gaan tientallen sneeuw- en ijskunstenaars  aan de slag om het hotel en de ijsbar tijdig klaar te krijgen.

ijshotel na middernacht

Voor dit permanente gebouw bedachten ze een duurzame constructie. Zo is het permanente ijshotel bedekt met een laag mos. Dankzij de middernachtzon kunnen ze bovendien alle energie die nodig is om het gebouw constant op -5 graden te houden uit zonnepanelen halen. Het ICEHOTEL 365 kreeg 18 kunstsuites. Elk jaar zal het interieur veranderen.

ijshotel

Overnachten in het ijshotel

Boek je verblijf in het ijshotel hier!

ijshotel kwallen

Het hele interieur, van bed tot tafel en stoel, is uit ijs gemaakt. Op het bed ligt een matras waarop rendiervelletjes liggen. Deze zorgen ervoor dat je het ’s nachts niet koud krijgt. Naast je ijskamer heb je ook een warme ruimte waar je je kan omkleden en waar je je bagage kan achterlaten (zodat deze niet bevriest). Verder is er in het hoofdgebouw ook een verwarmde lounge waar je ’s avonds nog wat aan de open haard kan zitten. Ook de douches + sauna’s en het toilet zijn in het hoofdgebouw.

ijshotel lobby

Warme ruimte

warme ruimte ijshotel

Omkleden gebeurt in een warme ruimte in het hoofdgebouw. Elke kamer heeft er zijn eigen afgesloten ruimte met kapstokken en zelfs een bankje. Je hebt helemaal geen speciale kledij of extra laagjes nodig om in de ijskamer te slapen: een enkele en dunne laag thermisch ondergoed (best merinowol) volstaat! Je kan dat thermisch ondergoed trouwens ook ter plekke aankopen. Een muts en handschoenen kunnen ook handig zijn. Verder krijg je schoenen/laarzen van het hotel. Daar is een goede reden voor: als je jouw schoenen naast je bed zou laten staan zouden die ’s morgens ijskoud zijn! Nu kan je, eens je terug in het hoofdgebouw bent, terug wisselen naar je eigen warme schoenen.

ijshotel

Slaapzak

Tip: kruip niet te vroeg in je bed. In de winter zal je eerst misschien het noorderlicht willen spotten, in de zomer kan je een glimp opvangen van de middernachtzon (als het niet bewolkt is ten minste). Ik kroop dus pas ver na middernacht in mijn bedje van ijs. Je krijgt aan de receptie nog een lakenzak en een slaapzak mee. Deze neem je pas mee naar je kamer als je ook effectief gaat slapen. De slaapzak zou anders snel ijskoud worden.

slapen in het ijshotel - slaapzak

Die slaapzak was voor mij toch wel een serieuze afknapper. Mijn slaapzak stonk! Echt, die worden dus tussen de gasten niet gelucht of gewassen. Je hebt wel een lakenzak maar toch. Ik wisselde mijn slaapzak voor één die frisser rook maar het idee alleen al… Het verpestte voor mij de ervaring toch wel. Achteraf gezien had ik beter mijn eigen anti-vries slaapzak meegenomen of een extra sjaal rond mijn hoofd gedaan zodat de slaapzak en de bijhorende geur wat verder van me bleef.

ijshotel

Verder moet ik wel zeggen dat ik dankzij het rendiervel en de slaapzak eigenlijk totaal geen koud had. Ja, tegen de ochtend hadden mijn tenen en mijn neus het wat koud maar al bij al viel het goed mee. Ik kan me inbeelden dat als je met twee in een slaapzak ligt, het nog warmer is.

ijshotel

Wekken met blåbärssoppa

Na wat gefriemel had ik een comfortabele manier gevonden om te liggen. Het was nog even met slaapzak en al rollen naar het knopje van het licht. En toen was het licht dus uit en zag je niets meer van de ijssculpturen. Om maar te zeggen hoe relatief het is, is een ijshotel te slapen.

blåbärssoppa in het ijshotel

Tegen acht uur ’s morgens werd ik gewekt door de receptioniste die een beker warm bessensap (blåbärssoppa) bij had. Heerlijk! Ik nam nog wat foto’s om de ervaring vast te leggen en haastte me naar de warme ruimte. Een ontbijt en een saunabeurt later, reisde ik alweer verder.

Klaar voor de beleving? Boek je verblijf in het ijshotel hier!

Een bezoekje aan het ijshotel

Sculpturen ijshotel

Is overnachten in het ijshotel te avontuurlijk voor jou? Dan kan je het hotel en de ijsbar ook gewoon bezoeken. Een ticket kost ongeveer 30 euro. Niet goedkoop maar zeker de moeite waard! Meer zelfs, ik zou niet opnieuw overnachten in een ijskamer (of misschien wel, haha) maar zou gewoon een bezoekje brengen om de ijssculpturen te bewonderen.

Tip: hier vind je alle andere hotels in Jukkasjärvi op een rijtje.

Ice Bar ijshotel

Je kan ter plekke ook een workshop volgen waarbij je zelf een ijssculptuur maakt. Je kan in Jukkasjärvi ook voor een overnachting in een warme kamer kiezen. Aan de overkant van de weg is nog een restaurant waar je uitgebreid kan eten. Daar wordt ook het ontbijt geserveerd voor wie in het ICE hotel of in de warme kamers overnacht.

Hoe bereik je het ICEHOTEL?

De meesten kiezen wellicht voor de nachttrein vanuit Stockholm. Ik reisde met de Inlandsbanan tot Galliväre en nam daar de gewone trein naar Kiruna. Van hieruit kan je zowel bus 501 als de shuttle bus van het ICEHOTEL nemen. Let wel goed op de vertrektijden want de 501 rijdt bijvoorbeeld maar 2 keer per dag. Een taxi is ook een mogelijkheid maar weet dat in afgelegen gebieden de taxi’s niet voor het rapen liggen. Van Kiruna naar Jukkasjärvi is het ongeveer 30 kilometer.

Vanuit Stockholm zijn er vluchten naar Kiruna. De vlucht duurt anderhalf uur. Het vliegveld van Kiruna ligt op 15 km van het ijshotel.

Vergelijk snel en eenvoudig vliegtickets
ijshotel

Tip: hier vind je de beste prijs voor een overnachting in het ijshotel!

Staat overnachten in een ijshotel ook op je bucket list? Of misschien heb je het al eens gedaan en wil je graag jouw ervaring delen? Laat het zeker in de comments weten!

Video: in het ijshotel

Podcast The Swedest Thing

Luister zeker ook naar de podcastaflevering over het Noorden van Zweden! De shownotes van deze aflevering vind je hier.

P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!

Pin for later

Overnachten in het ijshotel

Affiliate

Een gedachte over “Overnachten in het ijshotel

Reacties zijn gesloten.