Lördagsgodis en de favoriete Zweedse snoepjes

Het snoeprek in een supermarkt in Zweden is een populaire plek. Niet in het minst op zaterdag als ze hun lördagsgodis gaan kopen.

Gisteren vertelde ik alles over fredagsmys, vandaag zaterdag gaat het niet toevallig over lördagsgodis. Trouwe Ikea-bezoekers zagen deze term misschien al boven het snoeprek hangen. Lördagsgodis bestaat uit de Zweedse woordjes voor zaterdag (lördag) en snoep (godis).

Oorsprong

De term lördagsgodis ontstond in de jaren ’50 en ’60 toen ouders en opvoedkundigen besloten dat kinderen enkel op zaterdag snoepjes mochten eten. Door het eten van snoepgoed te beperken wilden ze onder meer aan tandzorg en -preventie doen.

De populariteit van lördagsgodis steeg nog verder toen het gebruik van zakgeld zijn intrede deed en de Zweedse kinderen de mogelijkheid hadden zelf hun snoepgoed te kopen.

Welke snoepjes zijn de Zweedse favorieten?

Lördagsgodis

In elke supermarkt in Zweden vind je een muur met bakjes schepsnoep (lösviktgodis). De kinderen kunnen hier zelf hun snoepjes kiezen en in een zakje doen. Je betaalt per gewicht.
Marshmellows, zuurtjes en snoepgoed met lakrits (een soort drop) doen het altijd goed bij de Zweden. Ook Ahlgrens Bilar (kleine autootjes) en Kex (een mix tussen onze Leo’s en Centerwafels) zijn erg populair.

Kex, Zweedse snoep

Wat is jouw favoriete Zweedse snoep?

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Typisch Zweeds: lördagsgodis

5 gedachten over “Lördagsgodis en de favoriete Zweedse snoepjes

 1. Hallo
  Mijn zus is sinds 2 weken verhuist naar Zweden ( Stockholm). Ze verjaart binnenkort en ik zou graag een cadeautje bij haar thuis laten leveren. Ken jij Zweedse webshops waar ik een leuk cadeautje zou kunnen vinden?
  groetjes
  Laura

  1. Dag Laura,
   Bij Lagerhaus vind je altijd leuke geschenkjes. Zal nog eens nadenken over kleinere Zweedse webshops 🙂
   Groetjes,
   Heidi

Reacties zijn gesloten.