Lördagsgodis en de favoriete Zweedse snoepjes

Posted in Typisch Zweeds by

Gisteren vertelde ik alles over fredagsmys, vandaag zaterdag gaat het niet toevallig over lördagsgodis. Trouwe Ikea-bezoekers zagen deze term misschien al boven het snoeprek hangen. Lördagsgodis bestaat uit de Zweedse woordjes voor zaterdag (lördag) en snoep (godis).

Lördagsgodis

Oorsprong

De term lördagsgodis ontstond in de jaren ’50 en ’60 toen ouders en opvoedkundigen besloten dat kinderen enkel op zaterdag snoepjes mochten eten. Door het eten van snoepgoed te beperken wilden ze onder meer aan tandzorg en -preventie doen.

De populariteit van lördagsgodis steeg nog verder toen het gebruik van zakgeld zijn intrede deed en de Zweedse kinderen de mogelijkheid hadden zelf hun snoepgoed te kopen.

Welke snoepjes zijn de Zweedse favorieten?

Lördagsgodis

In elke supermarkt in Zweden vind je een muur met bakjes schepsnoep. De kinderen kunnen hier zelf hun snoepjes kiezen en in een zakje doen. Je betaalt per gewicht.
Marshmellows, zuurtjes en snoepgoed met lakrits (een soort drop) doen het altijd goed bij de Zweden. Ook Bilar (kleine auto’tjes) en Kex (een mix tussen onze Leo’s en Centerwafels) zijn erg populair.

Kex, Zweedse snoep

Wat is jouw favoriete Zweedse snoep?

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Hans

  Bumlingar Blåbär 🙂

  26 januari 2018 at 21:45
 • Reply Hermine De Jonghe

  sura vattenmelon bitar

  11 november 2019 at 13:34
 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  You may also like