Wat we kunnen leren van de Zweden: work-life balans

Hoe zit het met jouw work-life balans? Voel jij je soms of vaak overweldigd door je werk? Heb je moeite om afstand te nemen van je werk? Of heb je het gevoel dat je je werk niet goed kunt combineren met je privéleven? Je bent niet de enige. Een goede work-life balans is een uitdaging voor veel mensen. Zweden staan bekend om hun goede en vooruitstrevende work-life balans. Hoe pakken zij het aan? In dit artikel probeer ik het Zweedse geheim voor een goede work-life balans te ontrafelen. 

Zweedse koffiepauze

Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan de goede werk-privébalans van Zweden. Een belangrijke factor is de traditie van fika. Fika is veel meer dan een pauze om een kopje koffie te drinken met iets lekkers erbij. Het is een sociale traditie waarbij je bewust tijd neemt voor je collega’s, vrienden en familie. Fika-pauzes duren meestal 15-20 minuten en zijn de ideale manier om te ontspannen en te ontstressen. En na die pauze kan je er weer tegenaan! 

Het is aangetoond dat de fika-pauze een aantal voordelen heeft op de werkvloer. Het kan helpen om de moraal van werknemers te verbeteren, stress te verminderen en de productiviteit te verhogen. Fika-pauzes kunnen ook helpen om sociale interactie en teamwork te bevorderen. Goed nieuws voor de solo-ondernemers: je kan ook genieten van je eigen gezelschap tijdens je fika. Net als je het eigenlijk te druk hebt om een pauze te nemen, moet je pauzeren. Probeer het maar!

Frisse buitenlucht

Even belangrijk als fika, en vaak ook gecombineerd, is het vertoeven in de frisse buitenlucht. Tijdens de lunchpauze even gaan wandelen of buiten sporten, het zorgt voor zuurstof en ontspanning. Ook tijdens het weekend brengen ze zoveel mogelijk tijd in de natuur door, wat een positieve invloed heeft op zowel de fysieke als psychische gezondheid. Regenweer is geen excuus want er is geen slecht weer, alleen slechte kleding. Sinds corona hebben we in België en Nederland op het gebied van ‘friluftsliv’ een inhaalbeweging gemaakt, maar het kan nog beter. Wanneer bracht jij voor het laatst wat tijd in de frisse buitenlucht door? 

Lange zomervakantie

Fika en in de natuur vertoeven kunnen we in België en Nederland al bij al vrij makkelijk in onze werkdag en week smokkelen. De volgende puntjes zijn waarschijnlijk wat moeilijker: Zweden heeft namelijk ook een genereuze vakantieregeling

Meerdere weken na elkaar in de zomer zijn geen uitzondering. Meer zelfs: omdat zoveel mensen lange vakanties nemen, valt het bedrijfsleven er grotendeels stil en zijn er zelfs bedrijven die collectief enkele weken sluiten. Als je al eens in de zomer in Zweden bent geweest, weet je ook waarom. Ik zou ook volop van de lange zomerdagen genieten! 

En ja, ook het ouderschapsverlof in Zweden is een meevaller. Minstens 3 maand per ouder, verplicht op te nemen en dan nog een paar maanden om naar keuze te verdelen. 

Los van de wettelijke bepalingen is het ook een mindset en cultuur. Op vrijdag stoppen de meesten al vroeg en er is niemand die raar gaat opkijken als iemand vroeger vertrekt. Dat is in België vaak anders… Overuren worden in Zweden zo min mogelijk gemaakt. Overuren en titels bepalen er je status niet. Wat niet betekent dat ze niet in de bres springen en als het nodig is die overuren niet maken. Nee, ze zorgen gewoon dat het goed gepland is en die overuren niet nodig zijn. 

Wat denk je? Doe je voortaan ook mee met de fika-traditie?

P.S. Op zoek naar inspiratie voor een vakantie in Zweden?