Filmlocaties The Bridge in Malmö

The Bridge of Bron-Broen, zoals de titel oorspronkelijk klinkt is een populaire Nordic Noir-serie die zich afspeelt in Malmö en Kopenhagen. Centraal staat de Öresundsbron (Sontbrug). In de eerste aflevering wordt een lijk op de brug ontdekt, precies op de grens tussen Zweden en Denemarken. Aan rechercheurs Saga Norén en Martin Rohde om de zaak op te lossen.

Waarom moet je naar The Bridge kijken? Voor de heerlijke mengelmoes van het Zweeds (ik bekeek elk seizoen een paar keer) en het Deens, voor de spannende verhalen en voor het knappe regisseer- en acteerwerk!

Actrice Sofia Helin weet Saga op een unieke en sublieme manier neer te zetten. Saga Norén heeft het syndroom van Asperger – een vorm van autisme, ook al wordt dit in de reeks niet zo uitgesproken. Als rechercheur is dit één van haar sterktes maar in het dagelijks leven stelt het haar soms voor uitdagingen. De Zweedse politieagente rijdt met een Porsche. Ze lijkt in haar leren broek en groene mantel te leven.

The Bridge: filmlocaties

De filmlocaties van The Bridge liggen voor het grootste deel in Malmö. Voor het eerste seizoen gingen ze nog regelmatig filmen in Kopenhagen maar uit praktische en economische overwegingen bleven ze voor de volgende seizoenen vooral in Skåne. Wie op zoek is naar de binnenkant van het politiekantoor of het appartement van Saga is eraan voor de moeite. De meeste interieur-scènes zijn gedraaid in de filmstudio’s van Ystad. Maar ik verklap jullie hier graag enkele locaties die je wel zelf kan bezoeken in Malmö. Voor locaties in Kopenhagen verwijs ik je graag door naar dit artikel op mijn andere website.

Malmö - Turning Torso

Öresundsbron – Sontbrug

The Bridge

De brug waar alles om draait en waar het hele verhaal begint. De brug verbindt Zweden en Denemarken sinds 2000. Malmö is het makkelijkste te bereiken vanuit Kastrup, de luchthaven van Kopenhagen. Hier vertrekt de Öresundståg (trein). In amper 20 minuten sta je aan de andere kant.

In de reeks speelt de brug uiteraard een belangrijke rol. Herinner je de laatste aflevering van de eerste reeks? Waar Martin, Jens en een jong meisje dat gegijzeld wordt op de brug staan en Saga probeert liegen als ze Martin vertelt dat zijn zoon nog leeft? Deze scènes zijn opgenomen bij Pepparholm. Dit is een kunstmatig eiland waar de Sontbrug overgaat in een tunnel.

Als zeilster Laura de boot tegen de brug ziet varen in de eerste aflevering van het tweede seizoen, zijn we in de kleine haven van Limhamn. Dit is vlakbij het Strand Hotel waar Saga incheckt en twee nachten blijft als ze wat me-time wil.

Ook in Limhamn had je de oude cementfabriek waar in het tweede seizoen de eco-terroristen dood in een container aangetroffen worden. Ondertussen zijn hier appartementen gebouwd. Voor een goed zicht op de brug ga je naar Luftkastellet bij Utsiktsvägen.

Wat meer landinwaarts, in de wijk Hyllie stond de bouwwerf van Arena Hotel (Hyllie Boulevard 2, Malmö) decor voor enkele scènes van de eerste aflevering van het derde seizoen. De bouwwerf is waar de eerste moord gebeurde.

Västra Hamnen

Van Limhamn gaan we verder richting Västra Hamnen. Deze moderne wijk is één van mijn favoriete plekken van Malmö. Naast de Turning Torso die ook vaak in beeld komt in de reeks, vind je hier ook enkele belangrijke locaties.

Saga’s appartement

De scenes die zich in het appartement van Saga afspelen zijn opgenomen in een filmstudio. Maar ook de buitenkant komt meermaals in beeld. Het appartement van Saga bevindt zich op in het verkeersluwe straatje Ankargatan, op nummer 9 (de blok die uitsteekt).

Appartement Saga Norén The Bridge

Ribersborgs Kallbadhus

Riberborgs Kallbadshuset Malmö

Eerder verscheen hier al een artikel over Ribersborgs Kallbadhus. Het is een sleutellocatie in het eerste seizoen van The Bridge. In één van de laatste afleveringen gaan Saga en Martin naar Ribersborg om de serveerster, een vriendin van Mikeala, de vrouw van Jens, te verhoren. Het is tijdens dit gesprek dat Martin beseft dat alle gebeurtenissen eigenlijk tegen hem gericht zijn.

Hij loopt naar buiten om te bekomen en daar bekent hij aan Saga dat hij de man was die Mikeala ontmoet had en waarvoor ze Jens zou verlaten.

Riberborgs Kallbadhuset Malmö

Meer Västra Hamnen en Universitetsholmen

In de tweede reeks speelt zich een scene af in het restaurant Årstiderna By The Sea. Dit restaurant ligt in Västra Hamnen (Dockgatan 1) en is gekend om zijn New Nordic cuisine met veel vis en schaaldieren.

Årstiderna Malmö

Ook in Dockgatan vind je de buitenkant van het IT kantoor van Julian uit het tweede seizoen. De binnenopnames van het IT-bedrijf vonden plaats in het kantoor van Ramböll (Skeppsgatan).

Vlakbij, bij Skeppsbron, filmden ze de verkeersleiding die in de eerste aflevering van het tweede seizoen het dolende spookschip tevergeefs probeert op te roepen.

De plek waar de politie in seizoen 2 binnenvalt bij de eco-terroristen met de dierenmaskers maar deze al vertrokken zijn, ligt op Norra Neptunigatan (nummer 21).

Malmö Live

Malmö Live

Journalist Daniël Ferbe van Aftonposten heeft zijn kantoor in het nieuwe Malmö Live, dit hotel en congress centrum ligt net buiten Västra Hamnen, op Universitetsholmen. Meer over dit hotel lees je hier (een bezoekje aan de skybar op de 25ste verdieping is een must!). De parking geeft uit op Nordenskjöldsgatan. Dit is de plek waar Saga en Martin met Daniël bellen als die opgesloten zit in zijn eigen auto en die auto elk moment kan ontploffen.

Hamnen

Ook in de haven houden ze vaak opnames. Het hotel waar Martin na zijn scheiding woonde is in werkelijkheid het Scandic Segevang hotel.

Restaurant Saltimporten Canteen (Grimmsbygatan 24) was de plaats waar de crew vaak ging lunchen. In het derde seizoen hebben ze hier ook gefilmd.

Een ander restaurant dat in het vierde seizoen in beeld komt is Bord 13, in het centrum van Malmö.

Möllevången

Het politiekantoor van Malmö

Het ‘politiekantoor’ vind je in Barkgatan, vlakbij Möllevångstorget en Folketspark. In dit gebouw zit in werkelijkheid een yogastudio en een administratief centrum. Tijdens de eerste reeks parkeren ze hun auto ‘achter de hoek’. In het tweede seizoen herken je het politiekantoor zoals je het hier op de foto ziet duidelijk. Denk gewoon even de Porsche van Saga op de plaats van de Audi op de foto. De binnenopnames vonden plaats in een filmstudio.

Politiekantoor The Bridge Malmö

Jalla Jalla

Dit kebab-restaurant bestaat echt en is nog steeds open, het is trouwens een echte aanrader om falafel te gaan eten! Jalla Jalla kreeg een kleine maar opvallende rol in de tweede reeks. Het is vanuit deze snackbar dat Saga telefonisch gedumpt wordt door haar vriendje en hem vraagt of ze wel nog seks kunnen hebben. Ligt vlakbij het politiekantoor, op de grote baan Bergsgatan 16.

Jalla Jalla Malmö

Triangeln

Sankt Johanneskyrkan, de kerk op Kapellgatan speelt een rol in het derde seizoen. Passeer ook even bij Möllevångsgatan. Op nummer 42 vind je het appartement van sociaal werker Stefan die er in het eerste seizoen bedreigd wordt en de man vermoord met een strijkijzer.

Een paar straten verder vind je de parking waar Anja, het meisje dat thuis wegliep en op het appartement bij één van de waarheidsstrijders terecht komt, in het eerste seizoen neergeschoten wordt als ze ’s avonds nog even gaat wandelen. In realiteit vind je in Norra Skolgatan 23 een winkelcentrum met een deftige parking.

Wie de winkel wil zien waar de vergiftigde appels werden verkocht (seizoen 2), maakt ook even een ommetje naar de Simnishamnsgatan.

Pildammsparken

Iets meer naar het westen vind je Pildammsparken. De plaats waar Claudio in het tweede seizoen afspreekt met zijn ‘klant’ ligt niet in Kopenhagen zoals de makers ons willen doen geloven maar is het Margareta paviljoen in Pildammsparken.

Pildammsparken Malmö

In de omgeving vind je ook het oude stadion van Malmö. Het is hier dat Laura in het tweede seizoen in haar auto neergeschoten wordt en waar Saga en Martin haar terug naartoe brengen in de hoop dat ze zich iets zou herinneren.

Oud stadion Malmö

Kopenhagen, Ystad, Lund

Naast Kopenhagen filmde de ploeg ook in de wijde omgeving van Malmö. De studio’s bevonden zich in Ystad. Enkele buitenopnames vonden ook in deze stad plaats. Verder stond ook een gebouw in de Klinikgatan in Lund model voor het gebouw van de forensisch deskundige.

Het huis van Martin in het eerste seizoen lag niet in Denemarken maar in Ljunghusen bij Falsterbonäset, ten Zuiden van Malmö. Ook de villa van de makelaarsweduwe (met pruik) lag in deze buurt.

Seizoen per seizoen

Seizoen 1

Wanneer op de Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken een lijk gevonden wordt, dwingt deze moord de Zweedse en Deense politie tot een nauwe samenwerking. 

Seizoen 2

Een oude olietanker botst op de Øresundbrug tussen Zweden en Denemarken. Er blijkt geen crew aan boord te zijn, wel enkele Zweedse en Deense jongeren, vastgeketend in het vrachtruim. Saga Norén krijgt de leiding over het onderzoek en neemt contact op met Martin Rohde. De geketende jongeren blijken slechts het begin van een nieuwe beklijvende race tegen de klok om een grote ramp te vermijden. Iemand wil de aandacht richten op de milieuproblematiek, en schrikt er niet voor terug om voor dat doel veel bloed te laten vloeien.

Seizoen 3

Wanneer Malmö wordt opgeschrikt door een moord met een Deens slachtoffer, zal Saga Norén (Sofia Helin) de handen opnieuw ineen moeten slaan met de politie van Kopenhagen. Algauw wordt duidelijk dat de moord tot in de details is uitgedacht en dat de moordenaar wilde dat ze het lichaam zouden vinden. Het begin van een reeks spectaculaire moorden, die steeds persoonlijker lijken te worden voor Saga. Zeker wanneer ze geconfronteerd wordt met haar verleden als haar moeder plotseling voor haar deur staat. De zaak komt zo dichtbij dat de vraag rijst of Saga het onderzoek nog wel kan blijven leiden.

Seizoen 4

Een vrouw is gestenigd op Peberholm, een Deens eilandje bij de Sontbrug. Het slachtoffer is Margrethe Thormod, directeur van een migratiebureau in Kopenhagen, die recent was verwikkeld in een deportatieschandaal. Samen met zijn Deense collega Jonas Mandrup begint rechercheur Henrik Sabroe een onderzoek naar de lugubere moord.

Koop de hele reeks

Echte fans willen uiteraard de hele reeks. Ideaal om te bingewatchen en opnieuw te bekijken want het blijft spannend!

Ett Malmö som inte finns

In 2017 kon je in het Tekniska Museet & Sjöfartsmuseet (Malmöhusvägen 7A) naar de tentoonstelling ‘een Malmö dat er niet is’. Het museum is sowieso een aanrader. De tentoonstelling over The Bridge was eerder beperkt maar alle info was ook in het Engels beschikbaar.

De groene Porsche van Saga, haar lederen broek en groene mantel en heel wat andere rekwisieten uit de reeks waren er te bezichtigen in een bunkerachtige constructie.

Saab Saga

Uiteraard ontbraken het halve lichaam uit seizoen 1, de maskers uit seizoen 2 en galakledij uit seizoen 3 niet. Verder heel wat dossiers, tot zelfs de visitekaartjes van de rechercheurs toe.

Uniform Saga Norén The Bridge

Keek jij al naar The Bridge? Fan van Saga? Laat me zeker weten als je ook op stap gaat in Malmö om enkele filmlocaties te ontdekken!

Pin for later

Filmlocaties The Bridge
Discover where the bridge was filmed

Affiliate

Een gedachte over “Filmlocaties The Bridge in Malmö

  1. Ik heb “the Bridge” al 2x gezien, zaaaalige serie, ik ben ook verzot op scandinavische trillers, maar deze spant de kroon. Love Sage.

Reacties zijn gesloten.