Toprecept voor kanelbullar (Zweedse kaneelbroodjes)

Eén van de leukste dingen in Zweden is het fika-moment. . Even bewust pauze nemen, bijpraten en genieten van wat zoets: count me in! Als ik in Zweden ben, moet ik altijd een kanelbulle (letterlijk: kaneelbol – ik vind het Nederlandse woord kaneelbroodjes zo Hollands! In het Engels cinnamon rolls.) eten. En als ik terug thuis ben kan ik soms echt naar een kanelbulle verlangen… Om van de kardemummabullar, de versies met kardemom, nog te zwijgen! Hoewel ik denk dat het eerder een soort Zweedse melancholie is.

Recept kanelbullar

Sinds 1999 is 4 oktober uitgeroepen tot Kanelbullens dag. Ja, Zweden hebben heel wat ‘feestdagen’ rond eten. Ik probeer het in de gaten te houden en telkens het gepaste receptje te delen.

Maar die kanelbullar of Zweedse kaneelbroodjes… Laatst kocht ik net voor ik de bus van Flygbussarna opstapte nog snel eentje in één van de bakkerijtjes van Stockholm C om ’s anderendaags als ontbijt te eten. Mijn dag begon meteen goed en de Zweden-blues waren op slag verzacht.

Recept kanelbullar

Zeggen dat het bakken van kanelbullar kinderspel is, zou gelogen zijn maar echt moeilijk is het ook niet. Ik heb ze ondertussen al meerdere keren gemaakt en verschillende receptjes uitgeprobeerd waardoor ik een eigen versie creëerde. En die deel ik graag met jullie!

Oja, ook al lijken de Zweedse kanelbullar op de Amerikaanse cinnamon rolls, het is niet helemaal hetzelfde. In de Zweedse kanelbullar zit geen ei in het deeg. Het deeg smaakt door de kardemom ook net iets anders.

P.S. Geen zin om zelf te bakken? Bij Ikea hebben ze diepvries kaneelbroodjes die je gewoon moet afbakken.

Ingrediënten voor 25 kanelbullar

Ingrediënten voor het deeg

Mijn basisdeeg is altijd hetzelfde. Ik experimenteerde eerder met verschillende recepten maar neem nu meestal het basisdeeg uit Sju Sorters Kakor, een bekend Zweeds kookboek.

  • 500 ml melk
  • 150 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 50 gram verse gist (één pakje is 37 gram dus je hebt wat meer nodig – weeg dit best af)
  • 840 gram bloem
  • Snuifje zout
  • Eetlepel kardemom

Ingrediënten voor de kaneelpasta

  • 2 eetlepels kaneel
  • 70 gram suiker
  • 100 gram boter

Ingrediënten voor de afwerking

  • Suikerparels (niet van die grote voor suikerwafels maar iets kleinere – hier heb ik deze nog niet gevonden, ik koop een voorraadje als ik in Zweden ben.)
  • Ei om de kanelbullar mee te bestrijken

Bereiding Zweedse kaneelbroodjes of kanelbullar

Kanelbullar bakken duurt eventjes. Het is niet zo veel werk maar het deeg moet een paar keer rijzen. Begin met de melk op te warmen en laat de boter hierin smelten. De melk mag niet koken! Je moet er je vinger nog in kunnen steken zonder je te verbranden. Wil je echt gelijk de professionals doen, gebruik dan zo’n speciale thermometer en hou de melk op 37 graden.

Meng ondertussen de droge ingrediënten: de bloem met de gist, het suiker en het zout. Voeg hier de verwarmde melk bij en kneed tot je een glad beslag hebt. Met de KitchenAid doe ik 5 minuten op stand 4 (ik heb de heavy duty). Kneed je met je handen of met een mixer met deeghaken op, dan zal dit al snel 15-20 minuten zijn.

Laat het deeg dan afgedekt (onder een plastic folie) rijzen gedurende 1u. Op kamertemperatuur is prima. Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en haal het deeg uit de kom. Met de deegroller rol je het deeg vervolgens tot een lange rechthoek. De dikte van je deeg kan je zelf kiezen. Ik doe meestal ongeveer 0,5-1 cm.

Meng vervolgens de ingrediënten voor de kaneelpasta en smeer dit uit op je deeg. Nu kan je kiezen hoe je je kanelbullar wil maken. Ofwel rol je het deeg op tot je een lange worst hebt en snij je hiervan stukjes van ongeveer anderhalve centimeter dik. Druk deze rolletjes een klein beetje plat en laat nog eens een halfuur afgedekt rijzen.

Ofwel plooi je het deeg in twee en snij je stroken van 1,5 cm. Deze stroken kan je vervolgens knopen of draaien zoals je zelf wil. Ook deze laat je een halfuur rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Kluts het eitje en ga even over alle ‘bullar’ met een bakborsteltje en het ei. Strooi er vervolgens nog een beetje fijne parelsuiker over en ze kunnen in de oven. Nog 12-15 minuten laten bakken en klaar!

Nog lichtjes warm zijn de kanelbullar op hun lekkerst. Je kan ze eventueel ook invriezen om later te eten maar hier zijn ze vaak al op nog voor ik ze in de diepvries kan steken 🙂

Smakelijk!

Recept kanelbullar

Meer Zweedse receptjes?

In deze Zweedse bak- en kookboeken vind je de lekkerste Zweedse receptjes.

Pin for later: recept kanelbullar of Zweedse kaneelbroodjes

recept kanelbullar

12 gedachten over “Toprecept voor kanelbullar (Zweedse kaneelbroodjes)

  1. Ziet er lekker uit. Ik wil dit zeker eens proberen. Maar wanneer moet je die suikerparels erop doen? Vóór ze in de oven gaan?

    1. Ja, voor je ze in de oven zet smeer je er het eimengsel op en strooi je er de suikerparels over. Ik ga er hier straks ook weer maken 🙂

  2. Deze blijven lekker… maar ik voeg altijd een beetje kardemom toe… blijkbaar is dat ook typisch voor Zweden. Weet jouw ervaring niet natuurlijk.

  3. Hoi Heidi,
    Ik heb al een paar keer je recept gemaakt, die zijn allemaal heel goed gelukt en waren heel lekker! Nou zag ik dat je het recept een beetje hebt aangepast en probeerde ik dat, alleen zijn ze er toen een beetje smakeloos uitgekomen… Ik weet nou niet of dat aan mij ligt of aan de veranderde verhoudingen in het recept. Ik vroeg me nog wel af hoeveel zout je in het deeg doet, ik had nu 2 keer een flink snufje gedaan maar misschien is dit toch te weinig.
    Heb je misschien nog tips voor me?

    1. Oei, dat is raar. Hier smaakt het deeg eigenlijk hetzelfde als de vorige versie. Misschien kan je wat meer kardemom toevoegen? Of de kardemom vervangen door kaneel (zoals in de vorige versie)? Laat weten hoe het ging hé! Groetjes, Heidi

      1. Ik heb inderdaad meer kardemom gebruikt deze keer maar helaas bleven ze eigenlijk nog hetzelfde van smaak als de vorige keer…

  4. Hoi,
    Voor de “kaneelsaus” vroeg ik me af of ik hiervoor de boter moet verwarmen of koud moet mixen met kaneel en suiker?

    1. Dag Heleen, ik doe het eigenlijk altijd op kamertemperatuur. Dus de boter op voorhand even uithalen zodat het beter te mengen en uitsmeerbaar is.

  5. Dank je voor je reactie. Helaas zit Zweden er voorlopig nog niet in dus halen we de herinneringen er op deze manier op!

  6. Hoi! Ik heb het deeg gemaakt, maar het is echt mega gaan rijzen en zo plakkerig geworden dat ik er eigenlijk niks mee kan. Ik heb behalve de gist (kwam maar aan 30gram gist) wel de juiste hoeveelheden aangehouden, maar bijvoorbeeld halvarine gebruikt. Wat voor boter adviseer je? Of heb je een ander idee wat er mis gegaan kan zijn?

    1. Dag Serena, het zou combi van te weinig gist en de halvarine kunnen zijn. Aan halvarine is water toegevoegd dus dat zal wellicht het plakkerige verklaren. Ik gebruik zelf altijd bakken & braden boter. Gewone (room)boter. Het moet ook echt flink rijzen, zo’n 2 keer verdubbelen.

Reacties zijn gesloten.