Toprecept voor kanelbullar (kaneelbroodjes)

Posted in Zweedse receptjes by

Eén van de leukste dingen in Zweden is het fika-moment. Hoewel ik zelf geen koffiedrinker ben (probeer dat maar eens aan een Zweed uit te leggen), hou ik wel van fika. Even bewust pauze nemen, bijpraten en genieten van wat zoets: count me in! Als ik in Zweden ben, overeet ik me altijd aan kanelbullar (letterlijk: kaneelbollen – ik vind het Nederlandse woord kaneelbroodjes zo Hollands!) en als ik terug thuis ben kan ik soms echt zo naar een kanelbulle verlangen… Om van de kardemummabullar nog te zwijgen!

Recept kanelbullar

Sinds 1999 is 4 oktober uitgeroepen tot Kanelbullens dag. Ja, Zweden hebben heel wat ‘feestdagen’ rond eten. Ik probeer het hier in de gaten te houden en je telkens het gepaste receptje te delen 😉

Maar die kanelbullar dus… Laatst kocht ik net voor ik de bus van Flygbussarna opstapte nog snel eentje in één van de bakkerijtjes van Stockholm C om ‘s anderendaags als ontbijt te eten. Mijn dag begon meteen goed en de Zweden-blues werden op slag verzacht. Ik stop soms ook in Ikea, enkel om in hun koffiebar een kanelbulle te eten. Je zou dus van een soort verslaving kunnen spreken. Hoewel ik denk dat het eerder een soort Zweedse melancholie is. Speelt het verlangen naar kanelbullar teveel op en is een tripje naar Zweden of even stoppen bij Ikea geen optie, dan begin ik er zelf te bakken!

Recept kanelbullar

Zeggen dat het bakken van kanelbullar kinderspel is, zou gelogen zijn maar echt moeilijk is het ook niet. Ik heb ze ondertussen al meerdere keren gemaakt en verschillende receptjes uitgeprobeerd waardoor ik een eigen versie creëerde. En die deel ik graag met jullie!

Ingrediënten voor 20 kanelbullar

Ingrediënten voor het deeg

 • 300 ml melk
 • 50 gram boter
 • Verse gist (één pakje van 37 gram)
 • 800 gram bloem
 • Snuifje zout
 • 200 gram suiker

Ingrediënten voor de kaneelpasta

 • 2 eetlepels kaneel
 • 200 gram suiker
 • 50 gram boter

Ingrediënten voor de afwerking

 • Suikerparels
 • Ei

Bereiding

Kanelbullar bakken duurt eventjes. Het is nochtans niet zo veel werk maar het deeg moet een paar keer rijzen. Begin met de melk op te warmen en laat de boter hierin smelten. De melk mag niet koken! Je moet er je vinger nog in kunnen steken zonder je te verbranden 😉 Wil je echt gelijk de professionals doen, gebruik dan zo’n speciale thermometer en hou de melk op 37 graden.

Meng ondertussen de bloem met de gist, het suiker en het zout. Voeg hier de verwarmde melk bij en kneed tot je een glad beslag hebt.

Laat dit dan afgedekt (onder een keukenhanddoek of onder een plastiek folie) rijzen gedurende 1u. Met de deegroller rol je het deeg vervolgens tot een lange rechthoek.

Mix de ingrediënten voor de kaneelpasta goed en smeer dit uit op je deeg. Vervolgens rol je het deeg op tot je een lange worst hebt.

Snij hiervan rolletjes van ongeveer anderhalve centimeter dik. Druk deze rolletjes een klein beetje plat en laat nog eens een halfuur rijzen.

Verwarm ondertussen ook de oven voor op 220 graden. Nog 12-15 minuten laten bakken en klaar!

Nog lichtjes warm zijn de kanelbullar op hun lekkerst. Je kan ze eventueel ook invriezen om later te eten maar hier zijn ze vaak al op nog voor ik ze in de diepvries kan steken 🙂

Smakelijk!

Recept kanelbullar

Pin for later

recept kanelbullar
Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply Caro

  Ziet er lekker uit. Ik wil dit zeker eens proberen. Maar wanneer moet je die suikerparels erop doen? Vóór ze in de oven gaan?

  8 oktober 2016 at 23:19
  • Reply Heidi

   Ja, voor je ze in de oven zet smeer je er het eimengsel op en strooi je er de suikerparels over. Ik ga er hier straks ook weer maken 🙂

   9 oktober 2016 at 11:03

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  You may also like