Ales Stenar, het Zweedse Stonehenge

Ales Stenar

Zweden heeft zijn eigen Stonehenge! Ales Stenar ligt vlakbij het oude vissersdorpje Kåseberga (niet ver van Ystad) in het Zuid-Zweedse Skåne. Het is het grootste bewaarde stenen schip van Zweden en is 67 meter lang en 19 meter breed. De megaliet bestaat uit 59 stenen blokken die elk net geen 2 ton wegen.

Ales Stenar is best indrukwekkend om te zien. Het stenen schip draagt nog vele geheimen. Heeft de ligging van het stenen schip iets te maken met de zonnestand? De zon gaat op midzomer en midwinter net precies op uitgekozen stenen op en onder. Vermoedelijk liggen de stenen dus niet zomaar op deze plek maar het mysterie blijft.

Ales Stenar, het Zweedse Stonehenge, bij Kåseberga (Skåne)

Het is sowieso een unieke plek en een leuke picknickplek met heerlijk zicht op de ruim 30 meter lager gelegen zee. Neem wel zelf picknick mee want er is in de buurt niets te verkrijgen. Vergeet ook geen picknickmatje als je niet op de ganzendrolletjes wil zitten.

Het mysterie van Ales Stenar

Ales Stenar dateert uit 500-1000 na Christus, wellicht 900 na Christus. In 1956 ‘restaureerden’ ze deze landmark waardoor wellicht waardevolle info verloren ging. Zo zetten ze enkele stenen terug recht en kwamen er zelfs bulldozers aan te pas.

Ales Stenar, het Zweedse Stonehenge, bij Kåseberga (Skåne)

In de jaren 80 kwam er grondiger archeologisch onderzoek, bij Ales Stenar en ook in de omgeving. De blokken aan de zijkant bestaan uit granieten stenen, terwijl de middenste blokken zandstenen zijn. De plaats zou vermoedelijk ook als begraafplaats dienst gedaan hebben, zelfs voor Ales Stenar er was. Vermoedelijk waren in de omgeving meerdere dergelijke monumenten te vinden. Archeologen ontdekten ook dat er onder de grond dolmen te vinden waren, wellicht 5500 jaar oud! Ales Stenar heeft dus nog vele geheimen!

Praktisch

Wie met het openbaar vervoer reist, kan de trein nemen tot in Ystad en van daar de bus nemen naar Kåseberga. Met de app Skånetraffiken kan je niet alleen de dienstregeling raadplegen maar ook je ticketje kopen. Van aan de bushalte staan pijltjes maar je kan, zeker op zomerse dagen, ook gewoon de andere toeristen volgen. Het kan er vrij druk zijn. Check de uurregeling van de bus goed want er zijn maar een beperkt aantal ritten per dag. Uiteraard kan je ook op eigen houtje naar daar gaan met de fiets of de auto.

Tip: boek je treinreizen via Omio, een handige app waar je gemakkelijk alle opties om van A naar B te geraken kan vergelijken en boeken. Zo heb je al je reistickets op 1 plek en bovendien krijg je ook live updates van je geplande reis.

In de buurt

Overnachten

Booking.com

Zien & doen

Pin for later

Affiliate