Emigreren naar Zweden (+podcast)

Emigreren naar Zweden

Hoe vaak kreeg ik al niet de vraag: “En wanneer verhuis je naar Zweden?”. Het klinkt op het eerste zicht verleidelijk en misschien zelfs logisch, als je zo gepassioneerd met Zweden bezig bent als ik, om de stap om te emigreren naar Zweden te zetten. Toch zie ik me dat niet meteen doen. Ik mis Zweden als ik niet in Zweden ben, maar als ik in Zweden ben, mis ik ook alle dingen die zich thuis afspelen. Een gevoel dat veel mensen met 2 ‘thuizen‘ wel zullen herkennen.

Opvallend veel Nederlanders en Belgen zetten de laatste tijd de stap om naar Zweden te emigreren. Soms zelfs zonder dat ze ooit al in Zweden geweest zijn. Voor veel mensen lijkt verhuizen naar Zweden een grote droom. En er komt wel wat bij kijken als je je emigratiedroom wil verwezenlijken. Elk emigratieverhaal is anders. Naar aanleiding van de podcast over emigreren naar Zweden die we met The Swedest Thing gemaakt hebben, zet ik hierbij wat praktische info voor emigreren naar Zweden op een rijtje.

Voorbereidingen voor je gaat emigreren naar Zweden

Er komt heel wat bij kijken als je wil verhuizen naar Zweden. Veel meer dan wat ik hieronder kan oplijsten maar het geeft je al een idee als je je aan het oriënteren bent om de stap te zetten.

Zweeds leren

Het helpt in elk geval om voor vertrek al een beetje Zweeds te leren. De Zweden spreken over het algemeen goed Engels. Toch helpt het zeker om een mondje Zweeds te spreken. Je kan bijvoorbeeld meedoen aan de 30 dagen challenge Zweeds leren. Bij aankomst in Zweden zal je ook (verplicht, denk ik zelfs) lessen aan het SFI (Zweeds voor nieuwkomers) volgen.

Administratie

Uiteraard komt er bij zo’n buitenlandse verhuis en emigreren naar Zweden heel wat administratie kijken. Zo moet je je inschrijven in Zweden en een personnummer bemachtigen. Je kan hiervoor best op voorhand al de nodige documenten voor verzamelen (in het Engels). Heb je een auto, dan zal je die moeten invoeren.

Andere voorbereidingen

Verhuizen is altijd een goed moment om te ontspullen. Zeker als je naar het buitenland verhuist is het slim van te kijken wat je weg kan doen. Goed om weten is dat in Zweden bv. wasmachine en koelkast bij het huis horen. Die kan je dus al achterlaten (en doorverkopen) voor je naar Zweden gaat emigreren.

Ook niet onbelangrijk: je omgeving en familie voorbereiden op je vertrek. Verhuizen je kinderen mee, dan is het uiteraard belangrijk dat je hen ook goed voorbereidt. En dan moet je natuurlijk ook uitzoeken waar je in Zweden gaat wonen en wellicht moet je ook een baan zoeken. Daarover hieronder meer.

Waar in Zweden wil je wonen?

Ligging is alles. Dat is in Zweden net hetzelfde als in België of Nederland. Je kan zowat alles aan je huis veranderen behalve de ligging. Dat zou dus mijn eerste prioriteit zijn als ik zou emigreren naar Zweden.

Heb je werk gevonden in Zweden, dan zal je woonplaats afhankelijk zijn van je werk. Heb je kinderen, dan hou je best ook rekening dat er in de buurt een geschikte school is.

Tip: ga op verkenning in verschillende regio’s en probeer ook in verschillende seizoenen te gaan. En ga, als het kan ook in de winter eens voor een langere tijd. De dagen in het noorden zijn een stuk korter dan we gewoon zijn.

De huizen in het noorden mogen dan wel goedkoper zijn, doordat ze meestal verder van supermarkten en de doe-het-zelfzaken zoals Bauhaus af liggen, kunnen de vervoerskosten wel oplopen. Rond de steden en in het zuiden van Zweden liggen de prijzen zeker niet lager dan in Nederland of België.

Droom je van een rood huisje in een bos? Het klinkt idyllisch maar ik zou eerlijk gezegd beetje bang zijn. Een huis in het bos heeft helaas ook nadelen, zoals Laura in de podcast vertelt. Afgelegen wegen worden niet sneeuwvrij gehouden in de winter. Daar moet je zelf voor instaan.

Een huis kopen of huren

Het kopen van een huis in Zweden gaat er iets anders aan toe dan in België of Nederland. Je kan je hier best op voorhand in verdiepen. Je kan je huizenjacht starten op sites als Hemnet, Blocket,… maar uiteraard is het het beste om naar Zweden te reizen om de woning die je wil kopen te persoonlijk te bezoeken. Pak het slim aan en plan meerdere bezoekjes in dezelfde periode.

Belangrijk is om goed te checken of het huis aangesloten is op water en/of elektriciteit en hoe het zit met de riolering. Vooral bij afgelegen of oudere huizen is dit zeker geen vanzelfsprekendheid. Ook een bezichtiging is ten zeerste aan te raden om onaangename verrassingen te voorkomen.

Wil je liever een huis huren dan kan je ook op de huizensites terecht maar wellicht heb je meer succes als je mensen ter plekke kan aanspreken, de advertenties in de lokale krant kan bekijken etc.

Bostadsrätt of eigendomsrecht

Iets wat anders is dan bij ons is dat je naast het eigendomsrecht ook het ‘bostadsrätt’ of woonrecht hebt. Dan koop je een aandeel in een bostadsrättvereniging en betaal je maandelijks een bedrag aan deze vereniging voor het onderhoud. Een beetje vergelijkbaar met de syndicus en vereniging van mede-eigenaars in België.

Werk zoeken in Zweden

Tenzij je kan rentenieren of op pensioen bent, zal je moeten zorgen voor inkomsten. Zweeds spreken is sowieso een plus als je werk zoekt in Zweden. De site van Arbetsförmedlingen is een goed startpunt. Wie in de zogenaamde knelpuntberoepen (vooral medische sector en bouwsector) aan de slag wil, kan vrij snel werk vinden. Voor alle andere beroepen zal je wat meer geluk nodig hebben.

Bij veel Zweedse bedrijven is het zo dat in de wintermaanden meer uren per dag geklopt worden dan in de zomer. Ook beginnen ze in Zweden hun werkdag vaak vrij vroeg zodat ze ’s avonds nog wat vrije tijd hebben. Wat ik zelf ook erg aangenaam vind, is dat ze zelfs tijdens langere videocalls een pauzemoment voorzien waarbij ze actief aanmanen om even een frisse neus te halen of even te bewegen.

Het onderwijs in Zweden

Het onderwijs in Zweden is wat meer relax dan in België (en ik vermoed ook in Nederland). Kinderen tussen 1 en 5 jaar gaan naar ‘förskola’. Daarna gaan ze tot hun 16 jaar naar ‘grundskolan’. Van 16 tot 19 jaar kunnen ze nog naar ‘gymnasieskolan’ om daarna verder te studeren aan de hogeschool of universiteit.

Het onderwijs in Zweden is gratis en de kinderen krijgen over de middag ook allemaal een gratis warme maaltijd. Er zijn minder lestijden dan in België en er worden ook veel buitenactiviteiten georganiseerd.

Het ‘rouwproces’ van emigreren

Emigreren is niet hetzelfde als vakantie. Je verhuist naar een ander land met de bedoeling daar een nieuw leven op te bouwen. Dat betekent ook dat je een leven (denk aan je vrienden en familie maar ook je huis en in de meeste gevallen je job) in een ander land achterlaat.

In de podcast vertellen onze gasten dat ze door een soort rouwproces gingen. Ook in de podcast WEG raken ze het thema van ‘verlies bij emigratie’ aan. Host Sofie praat in deze aflevering met expat Hilde. Zeker de moeite waard om te beluisteren.

Podcast The Swedest Thing over emigreren naar Zweden

Luister zeker ook naar de podcastaflevering over emigreren naar Zweden!

In deze aflevering praten we met Sara (@sara_dekens) die vlak voor de corona-epidemie uitbrak met haar gezin naar een dorpje bij Växjö verhuisde, en met Laura (@vojagikune) die sinds december 2021 met haar partner in Zweden woont. We hebben het over hoe zij emigreren naar Zweden beleefd hebben en beleven.

We hebben het in de podcast ook over:

Waarom ik zelf niet naar Zweden emigreer

Het gras is niet altijd groener aan de overkant. Je moet goed beseffen dat het nergens perfect is. Ook in Zweden loopt niet alles van een leitje ook al hebben we hier wel vaak die perceptie. Ik denk o.a. aan de wachtlijsten voor de gezondheidszorg en het tekort aan woningen in bepaalde regio’s.

Ik woon graag waar ik woon. Ik zie Oostende, op een paar minuutjes stappen van het strand, als mijn uitvalsbasis. Het is hier meestal vrij rustig en toch heb ik alles bij de hand qua bereikbaarheid en faciliteiten.

Ook niet onbelangrijk: mijn familie woont vrij dicht bij elkaar. We hebben bijna dagelijks contact. In de zomermaanden delen we een strandcabine en ook in de winter doen we vaak dingen samen. Ik hoop van hen een van de komende jaren eens mee te krijgen op vakantie in Zweden en hopelijk snappen ze dan helemaal waarom ik zo graag naar Zweden ga.

Ik probeer Zweden naar hier te brengen (Zweedse tv-programma’s kijken, Zweedse receptjes uitproberen en vrolijk meedoen met Zweedse tradities, Zweeds design in mijn huis, fika,…) en heb het geluk dat ik (buiten de coronaperiode dan) regelmatig naar Zweden mag/kan/moet; zowel voor werk als vakantie. Mijn werkdag is momenteel voor de helft met ‘Zweden’ gevuld. Nee, ik kan momenteel niet klagen over de hoeveelheid ‘Zweden’ in mijn leven.

En ja, misschien heeft het ook iets te maken met niet durven. En da’s helemaal ok. Zeg nooit nooit.

P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!

Pin for later: emigreren naar Zweden

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!