Zweedse gewoontes en tradities die ik graag overneem

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Bewust en onbewust heb ik de laatste jaren heel wat Zweedse gewoontes en tradities overgenomen. Toen ik er voor dit artikel over begon na te denken, bleken het er zelfs nog meer te zijn dan ik eerst dacht. Misschien was ik in een vorig leven een Zweedse, wie zal het zeggen!

Fika

Ik hou van zoetigheid. Het Zweedse concept fika won dus al snel mijn hart. Het idee van bewust pauze te nemen spreekt me ook wel aan. Vroeger zou ik het soms tijdverlies gevonden hebben, nu weet ik beter! Regelmatig pauzeren helpt om de rest van de tijd efficiënter door te werken. Ook in het weekend kan ik niet meer zonder een fikapauze op tijd en stond.

Fika

Ik was lange tijd geen koffiedrinker. Eigenlijk is het pas sinds de vele videocalls met corona dat ik echt regelmatig koffie (nu ja, latte) ben beginnen drinken.

Lagom

Work/life balance, minimaliseren,… Het zijn dingen waar ik al langer meer bezig ben. En ergens zit daar ook het concept van ‘lagom’ in. Niet te veel, niet te weinig. Precies genoeg! We hadden het er in een van de podcasts ook al over.

Friluftsliv

Dankzij corona zie ik wel meer mensen genieten van het buitenleven. In de zomermaanden breng ik al van kleinsaf veel tijd buiten door. We hebben een strandcabine en in de zomer leven we daar ook echt. In de winter, of als het slecht weer was, bleef ik vroeger meestal gewoon binnen. Maar door de Zweden heb ik geleerd dat het ook dan de moeite is om naar buiten te gaan. En dat doe ik dan ook. Zelfs als het regent, ga ik even naar buiten een frisse neus halen. Vorige winter kocht ik een warme donsjas en een winterjas die vooral goed tegen de regen kan. Een serieuze investering maar ik heb er al zo veel plezier van gehad! Er is namelijk geen slecht weer, alleen slechte kledij

Schoenen uit

Vroeger liepen we thuis altijd rond met onze schoenen aan. Als ik er nu aan terugdenk, vind ik dat zo raar! Ik volg de Zweden helemaal: binnen geen schoenen. Het is niet alleen praktisch: door je schoenen aan de deur te laten staan, hou je smeltende sneeuw en modder buiten. Maar er zijn nog meer voordelen. Dat is voer voor een apart artikel!

Fredagsmys

Mijn werkweek en weekends zijn niet altijd strak afgelijnd. Donderdag werk ik meestal een hele dag op kantoor en dan voelt donderdagavond altijd een beetje als de start van mijn weekend. (Ook al werk ik vaak op vrijdag en zaterdag nog.) Ik deed dus al een hele tijd van fredagsmys maar dan op donderdag. Naast fredagsmys heb je ook nog lördagsgodis maar aangezien ik geen snoeper ben, toch niet als het op (schep)snoep aankomt, is dat dus niets voor mij. Wel een slimme traditie om het snoepen wat af te bakenen!

lördagsgodis

Feest-eetdagen

Speciale dagen voor eten, in Zweden kennen ze er wat van. En dus bak ik wafels op de Dag van de Wafels, bak ik kanelbullar op 4 oktober en ook de dag van de kladdkaka en de pepparkakor gaan hier niet zomaar voorbij.

Botermesjes

Ik huiver als ik iemand met zijn mes of vork in de potten zie zitten die op tafel staan. In hetzelfde rijtje: eerst met je mes in de chocopot en daarna in het botervlootje. Vind ik echt vies! Ik kocht in Zweden dus botermesjes die ook voor de confituur enz. gebruikt worden.

In de rij staan

Een gewoonte die ik hier ook graag zou introduceren is netjes in de rij gaan staan. Ik probeer het altijd te doen. Elk zijn beurt, het is maar zo beleefd. Helaas merk ik in de supermarkt dat dit in België echt niet ingeburgerd is.

in de rij staan

Nog zoiets, op de roltrap staan we allemaal waar we maar willen terwijl het zoveel efficiënter zou zijn als we rechts zouden staan zodat wie gehaast is, links kan passeren.

Scandinavisch interieur

Ik hou wel van een Scandinavisch interieur. Een mix van natuurlijke materialen zoals hout met wit en zwarte accenten. Praktische meubels met goedgekozen design. Less is more.

Scandinavische mode

En ook de Scandinavische mode ligt me wel. Ik ben een wintertype en kan gelukkig zwart dragen. Dat de Scandinavische mode vaak ook ruimvallende modellen heeft, is een meevaller voor mijn figuur 😉 Bijna alles in mijn dressing komt ondertussen uit Zweden. Wat ik ook leuk vind is dat ze graag kiezen voor comfortabele kledij. Toch zijn er ook modetrends waar ik het niet zo voor heb. Sneakers of eerder echte sportschoenen onder een (lange) jurk blijf ik een vreemd zicht vinden.

Midzomer

Midzomer in Zweden

Het liefst ben ik met midzomer in Zweden om het feest daar mee te maken. Als ik om wat voor reden niet naar Zweden kan, dan organiseer ik thuis mijn eigen midzomerfeest!

Midzomer in Mora

Ook Sankta Lucia is een dag die ik niet laat passeren. Ik begin de dag met lussekatter en probeer een luciaconcert mee te pikken. Liefst in Zweden, online als het niet anders kan.

Lucia concert Lund

Kersttradities

Ik heb mijn familie nog niet zo ver gekregen dat we op kerstavond een echt julbord serveren maar verder slopen de Zweedse kersttradities hier wel al binnen. We vieren ook eerder op kerstavond dan op 25 december, de kerstversiering zou zo uit Zweden kunnen komen en er staat een ster en een kandelaar voor het raam.

Kerst

Glöggmingel

Dit jaar wegens corona helaas niet kunnen doen zoals ik het voor ogen had maar volgend jaar mogen mijn collega’s en vrienden een uitnodiging voor een glöggmingel verwachten! Ik kijk er al naar uit…

Adventskaars

Dit jaar was ik een beetje triestig. Ik dacht dat ik geen adventskaars meer in huis had. Elk jaar breng ik eentje mee uit Zweden. Elke dag brand ik die kaars dan tot het cijfertje van die dag weg is. Een leuke manier om af te tellen naar kerst en ook mijn metekindje is helemaal fan. Hij mag de kaars dan vaak uitblazen en komt elke minuut kijken of het nog niet zo ver is.

Gelukkig vond ik dit jaar nog eentje tussen mijn kerstversiering! Het maakte mijn dag echt goed.

Knutsdagen

13 januari is het tijd om alle kerstversiering weer op te bergen. Hier moet ik soms moeite voor doen. Ik vind de lichtjes in en rond de kerstboom best gezellig en geef toe, ook in januari kunnen we nog wat extra licht gebruiken. Tegelijkertijd wil ik begin januari een frisse start maken met een opgeruimd huis. Een deel kerstversiering verdwijnt hier dus ook al voor 13 januari.

Denk jij nog aan andere Zweedse tradities die je niet kan missen? Laat het weten in de comments!

Podcast The Swedest Thing

Luister zeker ook naar de podcastaflevering over Zweedse gewoontes! De shownotes van deze aflevering vind je hier.

P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!

Pin for later

Zweedse gewoontes en tradities die ik maar al te graag overneem