Betalen in Zweden

Posted in Typisch Zweeds by

Kan je in Zweden met de euro betalen? Is Zweden echt zo duur? Het zijn maar enkele vragen die in je opkomen als het over Zweden en geld gaat. In dit artikel lees je alles over betalen in Zweden.

Met de kaart

Betalen in Zweden gebeurt vooral met de kaart. Ik heb nog maar 1x Zweedse kronen moeten afhalen omdat ik niet met de kaart kon betalen (het restaurant had problemen met de betaalterminal). Zelfs een toiletbezoek kan je in veel gevallen met de kaart betalen. De meeste creditcards worden geaccepteerd in Zweden.

Check op voorhand even met je bank of je bankkaart (en je visa-kaart) ook werken in het buitenland. Je kan dan, als je echt cash op zak wil hebben, bij aankomst even pinnen. Nogmaals: in principe heb je echt een cash nodig!

Veel handelaars kiezen ervoor om ‘kontantfri’ te zijn. Dit wil zeggen dat ze geen cash betalingen meer aanvaarden maar je er enkel nog met de kaart of via swish kan betalen. Ze doen dit vaak omdat het makkelijker maar ook veiliger (geen diefstallen, geen/minder geldtransporten) is. Zweden is koploper in het digitaal betalen. Ze willen binnen enkele jaren een cashless maatschappij zijn.

Zweedse kronen

Zweden doet niet mee aan de euro. Ze hebben momenteel ook geen plannen om zich bij de euro aan te sluiten, hoewel ze hier eigenlijk wel toe verplicht zijn door het Toetredingsverdrag. Toch kan je in bepaalde toeristische plekken wel de prijs in euro vermeld zien staan. De Zweedse munteenheid is de Zweedse Kroon (Krona). Om Zweedse kronen om te rekenen in euro’s, deel ik meestal door 10 en rond dan naar boven af. Je mag, afhankelijk van de wisselkoers, stevig naar boven afronden.

500 Zweedse kronen

Er zijn muntstukken van 1, 2, 5 en 10 kronen. Er zijn bankbiljetten van 20, 50, 100, 500 en 1000 kronen. Net zoals bij de euro is er ook een onderverdeling in honderdsten. We spreken dan wel van öre ipv cent. Deze kleine muntstukken zijn uit roulatie gehaald.

In 2015 en 2016 kwamen nieuwe briefjes en muntstukken op de markt. De oude zijn sinds 30 juni 2016 en 2017 niet meer geldig. De briefjes kan je wel nog inwisselen bij Sveriges Riksbank.

Swish

In Zweden is het gebruikelijk dat elk zijn eigen biertje aan de bar gaat halen. Ook bij een restaurantbezoek wordt de rekening meestal gedeeld. Om onderling geld over te schrijven, hebben ze een handige app: Swish. Het is ook meteen een werkwoord: att swisha. Helaas kan je als buitenlander geen gebruik maken van de app. Je moet de app namelijk aan je (Zweedse) bankrekening koppelen. Je kan met Swish zelfs je kaarsje in de kerk betalen!

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like