Kalles, kaviaar uit een tube

Kleine tubes Kalles Kaviar, de typisch Zweedse kaviaar uit een tube.

Zweden staat bekend om haar culinaire tradities en bijzondere delicatessen. Als je in de supermarkt rondwandelt valt het je meteen op: de Zweden houden van eten in tubes. Eén van deze iconische Zweedse lekkernijen uit een tube is Kalles (vroeger Kalles Kaviar). Deze heerlijke en veelzijdige viskaviaar is geliefd bij de lokale bevolking. Ook de meeste bezoekers zijn geïntrigeerd door deze kaviaar uit de blauwe tube.

Een traditionele delicatesse

Kalles Kaviar is in Zweden een begrip en wordt al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw geproduceerd. Het is een kaviaar gemaakt van de eitjes van de kabeljauw, een veelvoorkomende vissoort in de Zweedse wateren. Het productieproces van Kalles is zorgvuldig en de eitjes worden met de hand geoogst en verwerkt. Dit draagt bij aan de unieke smaak van deze delicatesse.

Een veelzijdige smaakmaker

Kalles Kaviaar is niet zomaar een delicatesse, het is ook een veelzijdig ingrediënt dat gebruikt kan worden in tal van gerechten. Er is sinds kort ook een veganistische versie, gebaseerd op zeewier. Zweden houden ervan om Kalles Kaviaar te serveren op knäckebröd, een traditioneel Zweeds brood, met boter en eventueel wat fijngesneden ui er bovenop. Dit klassieke gerecht wordt vaak gegeten bij het ontbijt of als onderdeel van een smakelijke lunch.

Daarnaast is Kalles Kaviaar ook een geliefde smaakmaker in andere gerechten, zoals pastasauzen, salades en zelfs in sushi. De zoute en intense smaak van de kaviaar voegt een heerlijke umami-ervaring toe aan de gerechten en laat de smaakpapillen dansen.

Wat Kalles Kaviaar nog specialer maakt, is de focus op duurzaamheid en kwaliteit. De visserij waaruit de kabeljauw wordt gehaald, wordt zorgvuldig beheerd om de populatie gezond te houden. Bovendien wordt de kaviaar verpakt in handige tubes, waardoor de kaviaar vers blijft en eenvoudig te doseren is op toast, brood of andere gerechten.

Waar kan je Kalles kopen?

Kalles Kaviaar is verkrijgbaar in supermarkten en delicatessenwinkels in Zweden en ook online te bestellen. En ook bij Ikea in België en Nederland is het vaak te koop. Ik ben trouwens grote fan van de sauzen van Abba Seafood, het bedrijf dat ook Kalles maakt, voor bij o.a. zalm.

Kaviaar uit een tube, you love it or you hate it. Heb jij Kalles Kaviar al eens geproefd?