Döstädning of death cleaning, het Zweedse opruimconcept

Döstädning of death cleaning, het Zweedse opruimconcept

Het Zweedse concept döstädning of death cleaning (iemand een goede Nederlandstalige vertaling?) is de laatste trend onder organisatiegoeroe’s. Het gaat niet om het leegmaken van een huis na een overlijden maar net om ervoor te zorgen dat je nabestaanden geen hele klus hebben aan het uitsorteren van jouw spullen. Een mooi gebaar, vind ik!

Döstädning bestaat uit 2 Zweedse woorden: “dö” (van ‘att dö, doodgaan) en “städning” (wat schoonmaken – in dit geval eerder ‘opruimen’ betekent). Death Cleaning is een helend proces van nog eens door je spullen te gaan, voor je er afscheid van neemt. Een manier om een periode af te sluiten. Hoewel het concept al langer bestaat, kreeg het pas de jongste jaren meer aandacht. Het boek De edele Zweedse kunst van het opruimen van Margareta Magnusson heeft hier zeker mee te maken.

Meer boeken lezen over Zweedse concepten? Check Lagom!

Döstädning of minimaliseren?

Toen mijn tante enkele jaren geleden overleed, was het een hele klus om haar appartement leeg te maken. Mijn familie kan niet goed dingen wegdoen. Ook mijn tante hield heel wat zaken, die voor haar een grote persoonlijke waarde hadden, bij. Het was zeker geen gemakkelijke taak om spullen, waarvan je wist dat het voor haar een betekenis had, te moeten wegdoen maar we konden natuurlijk ook niet alles bij houden… Mijn tante had het vast nooit zo bedoeld maar we waren ruim een maand bezig in het appartement. En dan heb ik het nog niet over de tientallen dozen die we uiteindelijk toch nog mee verhuisden om later te bekijken. Dat wil ik op mijn beurt dus makkelijker maken voor mijn nabestaanden. En dat is ook wat de schrijfster van het boek inspireerde nadat ze de huizen van enkele familieleden had moeten leegmaken.

Wie me ook op Living by the Sea volgt, weet dat ik al langer in de ban ben van minimaliseren. Al van kleinsaf had ik grote opruimdagen. Dan begon ik in een hoek van mijn kamer en ruimde op tot ik aan de andere kant van mijn kamer belandde. Later leerde ik dat opruimen me rust bracht. Ik merkte dat ik het best functioneerde als er geen rommel of losse eindjes voor afleiding zorgden. Op stressvolle momenten ging ik vaak aan het opruimen.

Zo’n 10 jaar geleden begon ik me af te vragen met hoe weinig spullen ik kon leven. Ik minimaliseerde zoveel ik kon. Op een bepaald moment had ik nog 600 dingen. Letterlijk alles in mijn huis geteld en op een stufflist genoteerd. Zo extreem is het nu niet meer. Ik denk dat ik nu eerder een evenwicht gevonden heb. Ik heb er nog steeds geen probleem mee om dingen weg te doen, koop veel bewuster maar tegelijk wil ik ook geen comfort of luxe inruilen om het minimaliseren op zich.

Te jong om aan döstädning te doen?

Hoewel het basisconcept van döstädning of death cleaning iets is wat je doet als je al wat ouder bent en je je dood aan het voorbereiden bent (klinkt fouter dan het is!), denk ik dat je zo lang niet moet wachten. Dat heeft wellicht te maken met mijn interesse voor minimaliseren. Spullen die je zelf niet meer gebruikt, kan je aan iemand geven die er wel nog wat mee kan. In ruil krijg je een opgeruimd huis en rust. Denk niet alleen: “does it spark joy?” zoals Marie Kondo zou zeggen maar vraag je ook af of je nabestaanden er blij mee zouden zijn. Wat zal er met mijn spullen gebeuren als ik dood ben? Heb je bepaalde objecten die je nog niet wil wegdoen? Dan kan het je nabestaanden ook al helpen als je uitzoekt waar ze de spullen achteraf naartoe kunnen brengen en zorg ook dat je ze deze instructies geeft.

Een andere reden om er niet te laat mee te beginnen, is omdat het best wel veel tijd in beslag neemt om door al je spullen te gaan. Wellicht wil je het ook meerdere keren doen. Wat je wil/kan wegdoen, hangt ook af van je levensfase.

Tips om grondig op te ruimen

Op Living by the Sea vind je heel wat opruimtips. Ik deel er hier een paar die je ook in het boek terugvindt:

  • Begin met death cleaning op de zolder, in de kelder of de berging. Vaak staan hier spullen die je al jaren niet meer bekeken hebt. De kans dat je hier dingen van gaat missen is erg klein. Dat kan motiverend werken om meer weg te doen.
  • Weet je niet waar te beginnen na de zolder en de kelder? Begin dan met je kledij.
  • Een interessant concept in het boek is de Throw Away Box. Dat is een doos met herinneringen en spullen die je zelf nog wil houden maar die je nabestaanden gewoon kunnen weggooien. Zonder dat ze deze zelfs maar moeten bekijken. Zelf heb ik een Herinneringenbox en ik vermoed dat dit gewoon ook een Throw Away Box kan worden. Ik zal er een van de komende weken eens doorgaan.
  • Verzamel geen dingen die je eigenlijk niet echt wil. Ooit moet er iemand de tijd nemen om er door te gaan en weg te doen.
  • Ga de conversatie aan met je naasten. Heb je een waardevolle collectie? Check dan even of je erfgenamen deze zouden willen hebben. Als ze geen interesse hebben, kan je de collectie eventueel laten veilen zodat het bij een andere liefhebber terecht komt.
  • Is dit opruimen met de dood in het achterhoofd te gruwelijk voor jou? Bekijk het dan als een voorbereiding op een eventuele verhuis. Want ook dat is een goed moment om te ontspullen!

Pin for later

Döstädning of death cleaning, het Zweedse opruimconcept

Affiliate