Zweeds recept: kladdkaka

Recept Zweedse chocoladecake kladdkaka

Kladdkaka of kliedercake is de lekkerste chocoladecake die je ooit al gegeten hebt!

Kladdkaka

Wie eerder al kladdkaka at, zal dit volmondig beamen: deze Zweedse chocoladecake is overheerlijk! Bovendien is kladdkaka ook kinderspel om te maken. Ja, het is een caloriebom maar geloof me, het is elke calorie waard 🙂 Zelf vervang ik de boter soms door yoghurt, en de cacao door de light versie, om de calorieën wat te beperken maar eerlijk is eerlijk: er gaat niks boven the real thing!

Hoewel ik eigenlijk geen chocoladeliefhebber ben (ja, zo’n mensen bestaan!) is dit toch een lekkernij waar ik geen neen tegen zal zeggen. Zeker als de chocoladecake nog lichtjes warm is, is het echt om duimen en vingers bij af te likken! Het binnenste blijft ‘nat’ terwijl de suiker voor een krokant laagje zorgt.

Ik heb deze kladdkaka al verschillende keren gemaakt en de reacties gaan telkens van ‘wauw, da’s kweetniehoelekker’ tot ‘geef je me dat recept eens’ of zelfs ‘mag ik nog een stukje?’. Een schot in de roos dus!

Kladdkaka, Zweedse chocoladecake

Ingrediënten voor kladdkaka:

Geen ingewikkelde ingrediënten nodig! De meeste ingrediënten die je nodig hebt, heb je gewoon in de voorraadkast of koelkast zitten. Altijd handig voor die plotse buien van bakwoede op een winterse zondagmiddag als de meeste kruidenierszaken gesloten zijn.

De hoeveelheden kan je naar believen verdubbelen.

– 90 gram bloem
– 2 eieren
– 250 gram suiker
– 3 eetlepels cacao
– 100 gram boter
– zakje vanillesuiker

Zo maak je kladdkaka:

Deze Zweedse chocoladecake is echt supermakkelijk om te maken. Kinderspel, zoals ik al zei. Je doet alle ingrediënten in één grote mengkom, even goed door elkaar mengen en klaar!
Doe je beslag in een ingevette, platte cakevorm en zet deze een halfuurtje in de oven op 170°. Nog lichtjes warm serveren met vanille-ijs en een toefje slagroom om het helemaal af te maken. Smakelijk!

P.S. Vergeet dit artikel niet te pinnen zodat je het later makkelijk terugvindt en je deze lekkere kladdkaka nog eens kan maken!
Hier vind je trouwens nog meer lekkere Zweedse receptjes.

Video recept kladdkaka

Met dank aan Sylvie voor de video! (Let wel: de chocoladerepen die je in deze video ziet, moeten eigenlijk 3 eetlepels cacaopoeder zijn!)

Meer Zweedse receptje?

In deze Zweedse bak- en kookboeken vind je de lekkerste Zweedse receptjes.

2 gedachten over “Zweeds recept: kladdkaka

  1. Uhmmm…. ik zie in de video ‘3 repen donkere chocolade’. Dat is wel héeél wat anders dan 3 lepels cacao toch?

    1. Het recept is wel degelijk met 3 lepels cacaopoeder. De video heb ik niet zelf gemaakt 😉

Reacties zijn gesloten.