Vakanties en feestdagen in Zweden 2023

Feestdagen en vakanties in Zweden

Een nieuw jaar, een nieuwe lege agenda! Als het van mij afhangt, blijft die agenda nooit lang leeg en begin ik meteen verlengde weekends en vakanties aan te duiden. Weten wanneer de feestdagen en vakanties in Zweden vallen leek me wel handig. Daarom dat ik voor jullie, zoals elk jaar, een lijstje opstelde met de feestdagen en vakanties in Zweden + concrete tips. Zo kan je niet alleen vermijden dat veel zaken gesloten zijn tijdens je vakantie in Zweden maar kan je eventueel je reisdata kiezen in functie van bepaalde festiviteiten.

Hier vind je enkele handige links om je reis naar Zweden te plannen.

Zweedse feestdagen 2023

De officiële Zweedse feestdagen worden ook wel helgdagar of röda dagar genoemd (rode dagen). Dit zijn de dagen waarop de meeste Zweden niet moeten werken. Ik heb ze in het lijstje hieronder in het vet gezet. Midsommarafton en julafton heb ik vet en cursief gezet. Hoewel geen officiële feestdag nemen de meeste Zweden vrij of stoppen vroeger met werken en hou je er best rekening mee dat bv. winkels vroeger sluiten.

1 januariNyårsdagenNieuwjaarsdag
6 januariTrettondedag JulDriekoningen
13 januariTjugondedag Jul (Knutsdagen) 
21 februariFettisdagenVette dinsdag
14 februariAlla Hjärtans dagValentijn
6 aprilSkärtorsdagenWitte Donderdag
7 aprilLångfredagenGoede vrijdag
9 aprilPåskdagenPasen
10 aprilAnnandag PåskPaasmaandag
30 aprilValborgsmässoaftonWalpurgisnacht
1 meiFörsta MajDag van de arbeid
18 meiKristi Himmelfärds dagHemelvaart
28 meiMors dagMoederdag
6 juniSveriges nationaldagNationale feestdag
28 meiPingstdagenPinksteren
29 meiAnnandag PingstTweede Pinksteren
23 juniMidsommaraftonMidzomeravond
24 juniMidsommarMidzomer
4 novemberAlla Helgons dagAllerheiligen
12 novemberFars dagVaderdag
13 decemberLuciadagenSint Lucia
24 decemberJulaftonKerstavond
25 decemberJuldagenKerstdag
26 decemberAnnandag JulTweede kerstdag

Zweedse schoolvakanties 2023

De Zweedse schoolvakanties zijn soms gespreid, afhankelijk van de regio.

Kerstvakantie

De kerstvakantie loopt van 22 december 2023 t.e.m. 5 januari 2024. Lokale afwijkingen zijn mogelijk.

Tijdens de kerstperiode naar Stockholm? Lees dan zeker dit artikel!

Wintervakantie

In het Zweeds noemen ze de krokusvakantie ‘sportlov‘ of sportvakantie. Deze vakantie is, afhankelijk van de regio, gespreid tussen week 7 en week 10. Wil je graag een skivakantie in Zweden boeken, kan het handig zijn met deze datums rekening te houden. Buiten deze periodes kunnen bepaalde pistes gesloten zijn of is er net meer (en goedkopere) accommodatie beschikbaar.

Paasvakantie

Enkel Stockholm en Midden-Zweden hebben een volledige week vrij. De andere regio’s in Zweden moeten het met het verlengd weekend rond de feestdagen doen.

Zomervakantie

De Zweden genieten van 14 juni t.e.m. 18 augustus 2023 van hun zomervakantie. Een aantal regio’s beginnen enkele dagen vroeger of later aan hun zomervakantie. Hou er rekening mee dat het tijdens deze periode druk kan zijn op populaire toeristische bestemmingen. Na deze datum is het veel rustiger maar kunnen bepaalde attracties en/of faciliteiten (deels) gesloten zijn.

Herfstvakantie

Ook de herfstvakantie hangt van de regio af: van 30 oktober tot 3 november 2023.

Goed om weten als je je Zweden vakantie plant

⭐️Op de vooravond van een feestdag sluiten winkels en musea vaak wat vroeger. Midzomer kan je vergelijken met kerst. Zowat alles is dan gesloten en heel wat Zweden gaan naar hun sommarstuga of vakantiehuisje. Jawel, de dag ervoor is vaak een van de drukste momenten op de weg!

⭐️Tijdens de coronacrisis herontdekten de Zweden hun eigen land wel. Ze verwachten dat dit nog enkele jaren zal aanhouden. Hou er dus rekening mee dat het in de Zweedse zomervakantie drukker kan zijn op de populaire plekken. Overnachtingen in toeristische regio’s kan je best op voorhand reserveren. Probeer eventueel wat later op reis te gaan – half augustus is de Zweedse zomervakantie gedaan en is het weer rustiger. Check dan wel even dat de adresjes die je wil bezoeken bv. doordeweeks nog open zijn. Of vermijd de populairdere plekken en verken minder gekende regio’s.

⭐️Heel wat feestdagen zijn ook echt bijzonder om in Zweden te kunnen meemaken. Ik denk aan Valborg, midzomer,… Ik probeer mijn reisjes vaak zo te plannen dat ik deze kan meepikken.

Pin it

Feestdagen & vakanties in Zweden

2 gedachten over “Vakanties en feestdagen in Zweden 2023

  1. Beste,
    We hebben net een citytrip geboekt naar Stockholm. Toevallig in het weekend van 6 juni wat blijkbaar de nationale feestdag is. Weet jij of er dan musea geopend zijn en/of valt er iets speciaal te beleven?

    1. Dag Mady, leuk moment om te gaan! De koninklijke familie en heel de natie vieren feest 🙂 In Stockholm is daar best veel van te merken, met vieringen in zowat elke wijk. De meeste winkels en musea zijn gewoon open. Op Skansen wordt zelfs een grote viering gehouden die op tv wordt uitgezonden. In aanloop naar deze dag, verschijnt er hier nog een artikel met meer concrete info.

Reacties zijn gesloten.