Vakanties en feestdagen in Zweden 2024

Feestdagen en vakanties in Zweden

Een nieuw jaar, een nieuwe lege agenda! Als het van mij afhangt, blijft die agenda nooit lang leeg en begin ik meteen verlengde weekends en vakanties aan te duiden. Weten wanneer de feestdagen en vakanties in Zweden vallen leek me wel handig. Daarom dat ik voor jullie, zoals elk jaar, een lijstje opstelde met de feestdagen en vakanties in Zweden + concrete tips. Zo kan je niet alleen vermijden dat veel zaken gesloten zijn tijdens je vakantie in Zweden maar kan je eventueel je reisdata kiezen in functie van bepaalde festiviteiten.

Hier vind je enkele handige links om je reis naar Zweden te plannen.

Zweedse feestdagen 2024

De officiële Zweedse feestdagen worden ook wel helgdagar of röda dagar genoemd (rode dagen). Dit zijn de dagen waarop de meeste Zweden niet moeten werken. Ik heb ze in het lijstje hieronder in het vet gezet. Midsommarafton en julafton heb ik vet en cursief gezet. Hoewel geen officiële feestdag nemen de meeste Zweden vrij of stoppen vroeger met werken en hou je er best rekening mee dat bv. winkels vroeger sluiten.

1 januariNyårsdagenNieuwjaarsdag
6 januariTrettondedag JulDriekoningen
13 januariTjugondedag Jul (Knutsdagen) 
13 februariFettisdagenVette dinsdag
14 februariAlla Hjärtans dagValentijn
28 maartSkärtorsdagenWitte Donderdag
29 maartLångfredagenGoede vrijdag
30 maartPåskdagenPasen
31 maartAnnandag PåskPaasmaandag
30 aprilValborgsmässoaftonWalpurgisnacht
1 meiFörsta MajDag van de arbeid
9 meiKristi Himmelfärds dagHemelvaart
26 meiMors dagMoederdag
6 juniSveriges nationaldagNationale feestdag
19 meiPingstdagenPinksteren
20 meiAnnandag PingstTweede Pinksteren
23 juniMidsommaraftonMidzomeravond
24 juniMidsommarMidzomer
1 novemberAlla Helgons dagAllerheiligen
10 novemberFars dagVaderdag
13 decemberLuciadagenSint Lucia
24 decemberJulaftonKerstavond
25 decemberJuldagenKerstdag
26 decemberAnnandag JulTweede kerstdag

Zweedse schoolvakanties 2024

De Zweedse schoolvakanties zijn soms gespreid, afhankelijk van de regio.

Kerstvakantie

De kerstvakantie loopt van 21 december 2024 t.e.m. 6 januari 2025. Lokale afwijkingen zijn mogelijk. Volgend jaar is het kerstvakantie van 20 december 2025 tot 4 januari 2026. Verder vooruit plannen? In 2026 begint de Zweedse kerstvakantie op 19 december en eindigt op 10 januari 2027.

Tijdens de kerstperiode naar Stockholm? Lees dan zeker dit artikel!

Wintervakantie

In het Zweeds noemen ze de krokusvakantie ‘sportlov‘ of sportvakantie. Deze vakantie is, afhankelijk van de regio, gespreid tussen week 7 en week 10. Wil je graag een skivakantie in Zweden boeken, kan het handig zijn met deze datums rekening te houden. Buiten deze periodes kunnen bepaalde pistes gesloten zijn of is er net meer (en goedkopere) accommodatie beschikbaar.

Paasvakantie

Enkel Stockholm en Midden-Zweden hebben een volledige week vrij. De andere regio’s in Zweden moeten het met het verlengd weekend rond de feestdagen doen.

Zomervakantie

De Zweden genieten van 12 juni t.e.m. 16 augustus 2024 van hun zomervakantie. Een aantal regio’s beginnen enkele dagen vroeger of later aan hun zomervakantie. Hou er rekening mee dat het tijdens deze periode druk kan zijn op populaire toeristische bestemmingen. Na deze datum is het veel rustiger maar kunnen bepaalde attracties en/of faciliteiten (deels) gesloten zijn.

De komende jaren valt de zomervakantie van 14 juni t.e.m. 18 augustus 2025, van 13 juni t.e.m. 16 augustus 2026 en van 12 juni t.e.m. 12 augustus 2027.

Herfstvakantie

Ook de herfstvakantie hangt van de regio af: van 28 oktober tot 1 november 2024.

Goed om weten als je je Zweden vakantie plant

⭐️Op de vooravond van een feestdag sluiten winkels en musea vaak wat vroeger. Midzomer kan je vergelijken met kerst. Zowat alles is dan gesloten en heel wat Zweden gaan naar hun sommarstuga of vakantiehuisje. Jawel, de dag ervoor is vaak een van de drukste momenten op de weg!

⭐️Tijdens de coronacrisis herontdekten de Zweden hun eigen land. Hou er dus rekening mee dat het in de Zweedse zomervakantie drukker kan zijn op de populaire plekken. Overnachtingen in toeristische regio’s kan je best op voorhand reserveren. Probeer eventueel wat later op reis te gaan – half augustus is de Zweedse zomervakantie gedaan en is het weer rustiger. Check dan wel even dat de adresjes die je wil bezoeken bv. doordeweeks nog open zijn. Of vermijd de populairdere plekken en verken minder gekende regio’s.

⭐️Heel wat feestdagen zijn ook echt bijzonder om in Zweden te kunnen meemaken. Ik denk aan Valborg, midzomer, Sankta Lucia en de kerstmarkten,… Ik probeer mijn reisjes vaak zo te plannen dat ik deze kan meepikken.

Wat zijn ‘vlagdagen’ of flaggdagar?

Flaggdagar zijn dagen waarop je de vlag hijst. Je wappert de vlag wanneer jij daar zin in hebt, meestal bij familiegelegenheden zoals verjaardagen, bruiloften etc. en uiteraard ook op algemene vlagdagen. Er zijn 17 nationale vlagdagen en er kunnen zelfs lokale vlagdagen zijn. Naast dagen als Nieuwjaar, Pasen, de Nationale Feestdag,… zijn ook de ‘naamdagen’ en de verjaardagen van de koning, koningin en kroonprinses vlagdagen.

Pin it

Feestdagen & vakanties in Zweden

Data onder voorbehoud van wijzigingen en lokale afwijkingen.

2 gedachten over “Vakanties en feestdagen in Zweden 2024

  1. Beste,
    We hebben net een citytrip geboekt naar Stockholm. Toevallig in het weekend van 6 juni wat blijkbaar de nationale feestdag is. Weet jij of er dan musea geopend zijn en/of valt er iets speciaal te beleven?

    1. Dag Mady, leuk moment om te gaan! De koninklijke familie en heel de natie vieren feest 🙂 In Stockholm is daar best veel van te merken, met vieringen in zowat elke wijk. De meeste winkels en musea zijn gewoon open. Op Skansen wordt zelfs een grote viering gehouden die op tv wordt uitgezonden. In aanloop naar deze dag, verschijnt er hier nog een artikel met meer concrete info.

Reacties zijn gesloten.