Naakt of niet? Sauna etiquette in Zweden

Bastu - Zweedse sauna

Hoewel we sauna’s vooral met Finland associëren, houden de Zweden ook erg van hun bastu. Ja, zo noemen de Zweden hun sauna. Zijn er, behalve de benaming, nog verschillen? Ga je naakt in een Zweedse bastu of hou je toch je badkledij aan? Dit artikel zoomt even in op de etiquette in een Zweedse sauna.

Quality Hotel Lappland

Bastu

Zowat heel de wereld gebruikt het Finse woord, sauna. De Zweden houden het bij bastu. Dat komt van badstuga (of badhuis).

Geen zin om in een gemengde bastu te gaan zitten? Of net op zoek naar een plek waar je met je gezelschap van het andere geslacht kan plaatsnemen? Of de bastu gemengd is of niet, staat altijd goed aangeduid. Bij grotere wellnesscentra zal je vaak beide mogelijkheden vinden. Zo heeft Ribersborgs Kallbadhus bij Malmö verschillende aparte sauna’s en één gemengde sauna.

De berkentakjes waarmee je zachtjes of harder op je lichaam tikt om de bloedstromen te activeren zijn typisch Fins.

Zweedse bastu

Naakt in de sauna

Ja, je gaat naakt in de bastu. En daarmee basta! Je neemt enkel een handdoekje mee om op te zitten. Het zou hygiënischer zijn om zonder badpak naar de sauna te gaan, hebben ze me in Finland ooit eens verteld.

Voor de meeste Zweden is ‘naakt’ niet vreemd of abnormaal. Welke vorm of maten je ook hebt, in Zweden is iedereen gelijk. Je moet dus zeker geen schrik hebben of je bekeken voelen als je voor de echte Zweedse ervaring gaat en naakt in de sauna gaat.

In bepaalde gevallen ga je toch met badkledij of een handdoek in de bastu. Zeker in hotels waar vaak internationale gasten komen, kan er een reglement zijn waarbij ze badkledij of bedekken met een handdoek vragen. Dit is er om de gasten die niet zo met sauna’s of naaktheid in sauna’s vertrouwd zijn, op hun gemak te stellen.

Twijfel je? Sla je handdoek dan om je en ga zo binnen. Je ziet binnen dan wel of je toch beter je badkledij kan gaan aantrekken of niet. Ook als je je toch niet op je gemak voelt, kan je je handdoek eventueel rond je houden. Maar bedenk dat je met je handdoek rond je mogelijks meer bekijks zal hebben dan als je er gewoon naakt gaat zitten 😉

rollen in de sneeuw in Granö Beckasin

Plons in het koude water

Niets heerlijker dan tussen de bastu-sessies in het koude water te springen of zelfs te rollen in de sneeuw. Je huid tintelt nog de hele avond na. Echt, probeer het eens want het is een sensatie die je nooit meer vergeet.

Wil je in het meer (ook als het bevroren ligt, is het heerlijk om tussenin of achteraf in een ijswak te gaan) of de zee ‘springen’ om af te koelen, zorg dan dat je dit nooit alleen doet! Spring ook beter niet in het water maar laat je er voorzichtig inzakken.

Mijn persoonlijke tip: zorg dat je -zeker in de winter- iets aan je voeten doet tussen de bastu en de plek waar je in het water wil springen of in de sneeuw wil rollen!

Sauna bij Granö Beckasin

De eerste keer naar de Zweedse sauna, wat mag je verwachten?

Heb je een paar uurtjes sauna gepland, zorg dan dat je op voorhand al wat meer water drinkt dan anders zodat je goed gehydrateerd bent.

Begin je saunabeurt altijd met een douche. Draai je handdoek rond je en ga de sauna binnen. Zet of leg je op je handdoek en geniet!

Ben je niet gewoon van een sauna te nemen of kan je niet zo goed tegen de warmte? Zet je dan op de onderste zitplekken. Hoe hoger, hoe warmer. Vind je het nog te warm? Ga dan op tijd uit de sauna en geef je lichaam de kans om af te koelen.

Hoe meer water je op de stenen giet, hoe warmer de bastu zal aanvoelen. Finnen hebben hun sauna graag goed heet. Daarom dat ze de luchtvochtigheid hoger willen dan de gemiddelde Zweed.

Over het algemeen ga je zo’n 15 minuutjes per keer in de bastu. Daarna laat je je lichaam afkoelen. Dit kan door even naar buiten te gaan, een dompelbad met koud water te nemen, een plons te nemen in het meer of door de sneeuw te rollen. Geef je lichaam tussendoor wat rust en drink een beetje. Daarna kan je voor de volgende sessie in de sauna stappen. Je kan dit een paar keer herhalen. Een gouden regel: neem je tijd en haast je niet maar geniet!

Wat neem je mee?

  1. 2 of 3 handdoeken: een handdoekje om op te zitten/liggen, eventueel een handdoek om rond je te slaan en een handdoek om je na het douchen mee af te drogen.
  2. Sommige openbare sauna’s hebben lockers waar je je spullen kan opbergen. Een klein hangslot kan dan handig zijn.
  3. De meeste mensen nemen wat te drinken mee. Een waterfles in plastic is het handigst (een metalen waterfles wordt erg warm) maar ik zag ook al biertjes in de bastu.
  4. Sommigen nemen ook een boek mee (als je alleen naar de sauna gaat, in een stilte-sauna,…)
  5. Douchegel/shampoo voor achteraf.

Bastu’s in Zweden voor jou uitgetest

Ook ik geniet op vakantie in Zweden graag van een Zweedse bastu. Soms zoek ik de saunacomplexen op, andere keren maak ik gebruik van de sauna van het hotel. Hieronder vind je een lijstje met sauna’s die ik al uitgetest en goedgekeurd heb:

Pin for later

Bastu - Zweedse sauna