De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Hundraåringen

Er was eens een persreis naar Sörmland. In het programma stond dat we Malmköping een bezoekje zouden brengen omdat dit de plek is waar de 100-jarige Allan op de dag van zijn verjaardag uit het raam van het rusthuis klom. Het begin van het boek “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” (of “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween” in het Nederlands) speelt zich af in en rond Malmköping.

Enkele maanden ervoor was ik al eens in een Zweeds boek begonnen. Behoorlijk ambitieus voor iemand die pas enkele maanden de taal leert. Het boek belandde na enkele pagina’s al aan de kant. Ik wou ELK woord kennen en zo gaat het natuurlijk niet als je van een boek wil genieten. Maar we waren ondertussen een paar maanden later en ik wou de Zweedse boeken graag een tweede kans geven, ook al kon ik uit meer dan 30 andere talen kiezen om dit boek te lezen.

Van zodra ik terug in Zweden was, ging ik meteen naar de plaatselijke boekhandel en kocht Hundraåringen. Ik had een kleine 2 weken om het boek uit te lezen voor we in Malmköping zouden zijn en had dus geen tijd om elk woord dat ik niet kende op te zoeken. Dit bleek de goede tactiek.

Hundraåringen"

Het verhaal van Allan

Hundraåringen is bovendien een erg aangenaam boek om lezen. Je ZIET Allan bij wijze van spreken uit het raam van het rusthuis springen, met zijn hoed en zijn pantoffels. Ik ben geen boeklezer maar Hundraåringen had me in zijn greep. Het boek wisselt de ontsnappingsroute van Allan af met straffe verhalen uit zijn leven. Wie kan zeggen dat hij zowel Franco, Truman als Einstein ontmoette? Ook zijn ontsnappingsroute staat garant voor avontuur. Zo neemt hij ‘per ongeluk’ een tas mee die eigenlijk aan criminelen toebehoort.

Hundraåringen –  de film(s)

Het boek van Jonas Jonassen was in 2010 het meest verkochte boek in Zweden en is ondertussen ook vertaald naar het Engels. In 2013 werd het boek ook verfilmd. Mijn advies: lees eerst het boek en bekijk later, als je daar zin in hebt, de film. De film is geregisseerd door Felix Herngren en staat momenteel op Netflix en is ook te koop op dvd.

Helemaal fan van Allan Karlsson? Eind december was het première voor Hundraettåringen, de 101-jarige. Je raadt het al… Het vervolg op de eerste film.

Malmköping

Malmköping is een klein dorpje in Sörmland, net ten zuiden van Stockholm, en behoort tot de gemeente Flen. Je kan er het rusthuis bezoeken waar het verhaal van Hundraåringen begint. De lokale toeristische dienst speelde trouwens op de hype van het boek in. Je ziet op één van de muren van de kamers van het verzorgingscentrum Heden de schaduw van Allan terwijl hij uit het raam klimt.

Hundraaringen

Wat verderop vind je de bewuste bushalte. Ik had graag even op het bankje geposeerd maar zoals dat bij persreizen wel vaker het geval is, was daar helaas geen tijd voor. De bushalte ziet er in werkelijkheid trouwens anders uit dan in het boek. Ik zocht de loketten en de toiletten maar zag geen gebouw. Als je bus 202 neemt richting Strängnäs reis je letterlijk in Allan’s voetsporen.

Een andere plekje uit Hundraåringen dat je kan bezoeken is het treinstation van Byringe. Het koppel dat nu in het voormalige stationsgebouw woont wist niet dat hun huis figureerde in het populaire boek. Toen ze dit vernamen hebben ze het oude bord Byringe terug aan hun huis gehangen zodat toeristen weten dat ze op de juiste plek zijn. Het stationsgebouw dateert van 1895 en werd als station gebruikt tot 1968. Sinds 1994 passeert hier ook een trein meer.

Heb jij Hundraåringen al gelezen (in welke taal?) of zag je de film al? Ik was in elk geval zo’n fan van dit boek van Jonas Jonassen dat ik ondertussen ook zijn tweede (Mördar Anders) en derde boek kocht!

Affiliate

Een gedachte over “De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween – Hundraåringen

  1. Ik heb het boek nog niet gelezen maar wel de film gezien. Afgelopen zomer ook geprobeerd om naar Malmköping te gaan. Is niet gelukt. We zijn toen blijven steken in de buurt van Åkers styckebruk :-). Ik had begrepen dat het stationsgebouw van Kvarnabo gebruikt is in plaats van het stationsgebouw van Byringe.

Reacties zijn gesloten.