In het spoor van ABBA

ABBA - The Museum

Zeg de namen Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad en Björn Ulvaeus en bij menig muziekliefhebber gaat meteen een belletje rinkelen. Ik schreef hier al eerder dat de opening van het ABBA-museum voor mij het duwtje was om eindelijk werk te maken van die citytrip naar Stockholm die al zo lang op mijn wensenlijstje stond. Ook al was ik nog niet geboren toen ABBA hun meeste hits scoorden, toch ben ik fan! Hun muziek is tijdloos en zo geniaal. Vandaag neem ik jullie mee door Stockholm en Zweden, in het spoor van ABBA. Naast ABBA – The Museum zijn er in Stockholm nog wel meer plekjes die een link met de populaire Zweedse muziekgroep hebben. Reis je mee?

ABBA op Djurgården

Djurgården

We beginnen onze ontdekkingstocht op Djurgården. Dit groene eiland duikt in menige ABBA-foto’s op. Ook Gröna Lund was vaak decor voor fotoshoots en clips van het populaire viertal. Maar er is meer.

In Skansen kan je bij speciale gelegenheden Julius Kronberg’s Atelje bezoeken. Dit is waar de foto op de cover van hun laatste album The Visitors genomen is. Tijdens Kulturnatt heb ik er nog in de rij gestaan voor een rondleiding maar alle plaatsen waren helaas al uitverkocht. Eentje voor op mijn lijstje dus!

Het huis van ABBA-manager Stig Anderson ligt wat verderop op dit eiland. Villa Ekarne is een villa uit 1907 van de architect Ragnar Östberg. Stig woonde hier een groot deel van zijn leven. Hij is ook op Djurgården begraven op Galärvarvskyrkogården, het kerkhof dat achter Nordiska Museet ligt.

Waar Benny Andersson woont is een publiek geheim in Zweden. Zo geheim is Villa Lido niet want zelfs Wikipedia blijkt op de hoogte. Je kan de villa vanop Djurgården zien liggen. Ook Agnetha (Ekerö) en Björn (Djursholm) wonen in de buurt van Stockholm. Frida (Anni-Frid) woont in Zwitserland.

Naast het ABBA-museum ligt het Backstage Hotel. Dit hotel heeft themakamers in ABBA-stijl. Zo kan je overnachten in de ABBA Gold suite en de MAMMA MIA! The Party-kamer.

Gamla Stan

Verdwalen door de kleine straatjes van Gamla Stan is altijd een plezier. Deze keer gaan we gericht op zoek naar Baggensgatan. Het is in deze straat dat Frida & Benny een tijdje woonden.

Voor we Gamla Stan verlaten, maken we nog even een zijsprongetje naar Riddarholmen, meer bepaald naar de Evert Taubeterrassen. Van hier heb je prachtig zicht op Stadshuset. Selfietime! Je zal het beeld vast herkennen van een van de ABBA-shoots.

Kungsholmen

Op Kungsholmen wandelen we meteen naar S:t Eriksgatan 58. Hier waren de legendarische Polar Music Studios gelegen. Niet alleen ABBA nam hier platen op ook andere grote wereldsterren als The Rolling Stones en Led Zeppelin kozen voor deze studio’s. Wel een kleine waarschuwing om de teleurstelling voor te zijn: vandaag is hier een gym en is er van de muziekstudio van weleer niets meer te zien.. Polar Music Studios hield er in 2004 mee op. Maar toch, hoe bijzonder moet het niet zijn om in dezelfde ruimtes aan je conditie te kunnen werken 😉

Södermalm

Op Mariatorget vind je The Rival. Dit complex met hotel, brasserie, theater,… is deels eigendom van Benny Andersson.

Archipel

Viggsö was het eiland in de archipel waar de studio van Björn stond waar Benny & Björn heel wat muziek componeerden. Het zomerhuisje behoort ondertussen aan andere mensen toe maar het eiland blijft iets magisch hebben. Je vaart er in een uurtje naartoe met de ferry vanop Vaxholm.

Viggsö zomerhuis Björn

Liseberg – Göteborg

In Liseberg heeft ABBA een ster én je kan er een handafdruk van de leden zien in de hall of fame.

Ken jij nog ABBA-locaties in en rond Stockholm? Laat het zeker weten in de comments!

Pin for later

Affiliate