Winterstad Luleå: een magische ervaring net onder de Poolcirkel

Zicht op de kerk van Luleå en de kraan in de haven van Luleå. Aan de hemel is het noorderlicht te zien.

Binnenkort staat hier een tripje naar Luleå in het noorden van Zweden op het programma en uiteraard kijk ik daar enorm naar uit. Luleå ligt direct aan de Botnische Golf en dat stukje zee bevriest in de winter. Het zee-ijs is zelfs sterk genoeg om er autowegen op aan te leggen. Aan sneeuw en ijs dus geen gebrek. Het zal je dan ook niet verwonderen dat Luleå een populaire winterbestemming is. De stad ligt bovendien dicht bij de poolcirkel, waardoor het een unieke locatie is om het noorderlicht te zien.

Een echte winterbestemming

Luleå is de laatste jaar steeds meer een echte winterbestemming geworden, vooral dankzij de lange wintermaanden met veel sneeuw en ijs. Elk jaar opnieuw worden er op het zee-ijs lange schaats- en langlaufbanen aangelegd en onderhouden. Ook een tochtje met de sneeuwscooter of een hondenslee zijn er populaire winteractiviteiten. De stad heeft ook een grote luchthaven met goede verbindingen naar diverse Zweedse steden en een aantal internationale verbindingen. Een bezoek aan Luleå in de winter zorgt voor een compleet nieuwe ervaring met ijs, sneeuw en natuur!

Diverse winteravonturen voor winter 2023/2024

De stad organiseert ook deze winter weer een groot aantal winter activiteiten op en rondom het ijs in samenwerking met de KNSB ( De Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijders Bond) 

In de omgeving van de stad kun je ook allerlei dingen doen: 

Gammelstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Niet veel mensen weten dat het oude Luleå – Gammelstad – als sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Dit middeleeuwse kerkdorp was oorspronkelijk het stadshart van Luleå voordat het in de 17e eeuw werd verschoven naar de huidige plek. De kleine rode kerkhuisjes en de grote middeleeuwse kerk in het midden van de oude stadskern zijn een veel gefotografeerde, historische bestemming. Hier vind je de grootste Middeleeuwse stenen kerk van Noord-Zweden uit 1492 en meer dan 400 kerkhuisjes, woningen en kleine winkeltjes. Vooral in de sneeuw komen de rode, kleine huisjes en de witte toren met de gele torenspits van de kerk prachtig tot hun recht.

Besneeuwde rode huisjes en de toren van de kerk in Gammelstad Kerkstad bij Luleå in Zweeds Lapland.

De ijsbaan

De kilometers lange ijsbaan omringt het centrum van Luleå en is gratis toegankelijk voor iedereen. Hier schaats en wandel je gewoon op zee-ijs.  Je kan er ook gebruik maken van een spark.

Walk on water

Ook bijzonder: wandelen op de zee – het ijs van de Baltische Zee is namelijk dik genoeg! Bezoek vooral het eiland Gråsjälören. Dit eiland ligt op een korte, aangename wandeling van 20 minuten over het ijs vanaf Södra hamn in Luleå. Kijk even of de vlag gehesen is, want dan kun je er wafels, gegrilde worstjes en koffie bestellen. Maar je mag natuurlijk ook je eigen eten en barbecueworstjes meenemen. Als je vingers en tenen een beetje koud beginnen te krijgen, kun je binnen even lekker opwarmen. Als je wat dichter bij de stad wilt blijven, is een populaire optie om van haven naar haven te wandelen en Luleå vanaf het ijs te bekijken. ’s Avonds heb je dan een mooi uitzicht op de skyline van de stad. Hier, ver van het stadslicht, is het ook gemakkelijker om het noorderlicht te zien. Fingers crossed!

Hondensledetochten in een prachtige omgeving

Vanwege de locatie van Luleå in het Arctische gedeelte van Europa vind je hier nog echte winters. Winters waarin je vanuit Luleå zo een tocht kunt maken met een hondenslee over het bevroren ijs van de Baltische zee. Een verbluffend mooie omgeving en de honden hebben er altijd reuze zin in.

Hovercraft-tochten in de winterse Archipel

De archipel van Luleå telt maar liefst 1312 eilanden. In de zomer is het makkelijk om de Archipel per boot te bereiken, maar als het ijs op de zee verschijnt,  kun je de eilanden op een andere, veel snellere manier bereiken. Zoals bv. vanuit de Brändön Lodge met een hovercraft over de bevroren zee. Je vliegt over het ijs en met een beetje geluk fotografeer je het kruiende pakijs op zee. Een indrukwekkend fenomeen van grote, artistieke ijsbergen.

Met de auto op het ijs

Try before you die. Het ijs is hier zo dik dat je de gemeente Luleå in de winter een aantal korte rij-routes over het ijs openstelt voor publiek. De gemeente test elke dag of het ijs dik genoeg is en vermeldt de veilige ijsroutes op haar website (in het Zweeds – tip: gebruik Google Translate).

IJsbrekers

IJsbrekers spelen nog steeds een belangrijke rol in de logistiek van de steden aan de Botnische Golf. In de winter bevriest de zee en zijn de schepen afhankelijk van ijsbrekers om bestemmingen te bereiken. Maar het is vooral ook een toeristisch uitje geworden om aan boord van een ijsbreker te stappen. Op een uurtje rijden van Luleå vind je twee verschillende rederijen die dit aanbieden. Onderweg mag je ook nog even dobberen in een thermopak in een wak op zee. Een unieke ervaring, die je nergens anders in de wereld vindt.

Het noorderlicht

Het noorderlicht is helaas niet op commando te bestellen. Maar in Luleå is de kans dat je het noorderlicht ziet wel heel groot. De natuurlijke omstandigheden om dit natuurverschijnsel te zien, zijn hier ideaal. De lucht in Luleå is vaak helder en in combinatie met koude lucht en een vrij uitzicht naar het noorden is de kans om het noorderlicht mee te maken heel groot.

Skiën

Ook een dagje down hill skiën of langlaufen is mogelijk in Luleå. De stad heeft twee skigebieden in de directe omgeving. Allereerst is er Ormberget met een afdaling en meerdere loipes. Aan de andere kant van Luleå ligt Mattsundsbacken met drie skiliften en in totaal vier afdalingen. Omdat het in Luleå in de winter al vroeg donker wordt, zijn de skipistes en de langlaufloipes ’s avonds verlicht.

Sneeuwscooter

Sneeuwscooteren is een van de favoriete lokale bezigheden hier in Zweeds Lapland. Tegenwoordig zijn de sneeuwscooters vaak elektrisch. Veel duurzamer en ook veel stiller, Daardoor geniet je nog meer van de prachtige omgeving van Luleå.

Activiteiten in de winter in Luleå

In de wintermaanden kun je in Luleå genieten van een breed scala aan winterse activiteiten. Enkele van de meest populaire activiteiten zijn:

  • Schaatsen en langlaufen: De kilometerslange ijsbaan rond het centrum van de stad is een perfecte plek om te schaatsen of langlaufen. Je kunt ook een bezoek brengen aan het Ormberget skigebied, waar je kunt skiën of snowboarden.
  • Wandelen over het bevroren ijs: Het bevroren ijs van de Baltische Zee is dik genoeg om erover te wandelen. Je kunt een wandeling maken naar het eiland Gråsjälören, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.
  • Hondensledetocht: Een hondensledetocht is een geweldige manier om de prachtige winterse omgeving van Luleå te verkennen. Je kunt een tocht maken door de bossen, langs de kust of zelfs over het ijs.
  • Hovercraft-tocht: Een hovercraft-tocht is een unieke manier om de archipel van Luleå te verkennen. Je vliegt over het bevroren ijs en hebt een geweldig uitzicht op de eilanden en de zee.
  • IJsbrekertocht: Een ijsbrekertocht is een spannende manier om het noorderlicht te zien. Je vaart uit op de bevroren zee en zoekt een plek waar het noorderlicht goed te zien is. Onderweg kun je ook nog even dobberen in een thermopak in een wak op zee.
  • Noorderlicht: Het noorderlicht is een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen ter wereld. In Luleå is de kans om het noorderlicht te zien groot, omdat de lucht hier vaak helder is.

Tip: hier vind je de leukste tours & activiteiten in en rond Luleå. Boek ruim voor vertrek zodat je zeker bent van je plekje. Je kan tot 24u op voorhand kosteloos annuleren. Bovendien heb je gegarandeerd de beste prijs (geen verborgen kosten!). Check de voorwaarden bij de respectievelijke activiteiten.

Tips voor een winterse reis naar Luleå

  • Draag warme kleding: Het kan in Luleå in de winter erg koud zijn. Zorg ervoor dat je warme kleding meeneemt, zoals een dikke jas, thermisch ondergoed, muts, handschoenen en sjaal. Als je winteractiviteiten boekt, krijg je vaak ook nog een overal en snow boots zodat je het zeker warm genoeg hebt. Hier vind je meer inpaktips.
  • Boek je reis ruim van tevoren: Luleå is een populaire winterbestemming, dus het is raadzaam om je reis ruim van tevoren te boeken.
  • Overweeg om een rondreis te maken: Luleå is een goede uitvalsbasis voor een rondreis door Zweeds Lapland. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Abisko National Park, overnachten in het IJshotel of de meeste noordelijke stad Kiruna bezoeken.

Kortom, Luleå is een magische winterbestemming voor iedereen die op zoek is naar een unieke ervaring in de sneeuw en het ijs. De stad biedt een breed scala aan winterse activiteiten, waardoor je je geen moment hoeft te vervelen.

Meer tips op visitsweden.nl.