Met de hond naar Zweden

Posted in Praktische info by
Met de hond naar Zweden - praktische info

Uiteraard wil je graag je favoriete viervoeter(s) meenemen op vakantie. Zweden is een hondvriendelijk land maar er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden als je je hond naar Zweden wil meenemen.

Wat moet je weten als je met je hond naar Zweden reist?

EU-dierenpaspoort

Het EU-dierenpaspoort is verplicht voor alle honden. Je kreeg dit mee van de verkoper of kunt dit bij de dierenarts krijgen. In het EU-dierenpaspoort vind je alle informatie over je hond zoals identificatie, vaccinaties en eventuele andere behandelingen als ontworming. Zorg dat je het EU-dierenpaspoort altijd bij je hebt!

Microchip

Bij het EU-dierenpaspoort hoort ook een microchip die de dierenarts onderhuids inplant. Op deze manier kunnen ze je hond identificeren. Check dat de microchip van je huisdier voldoet aan de juiste ISO-normen zodat ze het ook in het buitenland makkelijk kunnen uitlezen.

Inenting tegen hondsdolheid

Je moet kunnen bewijzen dat je hond in orde is met de inentingen tegen rabiës of hondsdolheid. De hond mag pas 21 dagen na zijn inenting reizen.

Ontworming is sinds 2012 niet langer verplicht voor honden die uit een EU-land komen. De dierenarts noteert deze behandelingen ook in het EU-dierenpaspoort.

Tip: vraag je dierenarts steeds naar de laatste en meest recente info om je hond mee te nemen naar Zweden. Hier vind je de laatste info van de bevoegde Zweedse dienst voor Landbouw, ook in het Engels.

Aanmelden

In principe moet je je hond aanmelden bij de douane. Dit kan aan de grens of je kan dit op voorhand online doen via deze link. Als je je hond online aangemeld hebt, kan je gewoon doorrijden.

Reis je via de Öresundsbron (Sontbrug), neem dan rij 10 met het rode bordje “Goods to declare”.

Goed om weten

  • Honden moeten in Zweden een hondenautogordel dragen. Ze moeten op de achterbank of in de koffer (in een bench).
  • Zorg dat je steeds zakjes voor de hondenpoep bij hebt en ruim ook steeds alles op.
  • Controleer je hond regelmatig op tekenbeten. Een tekentang is onmisbaar.
  • Ook honden kunnen last hebben van muggen. In het waterrijke Zweden, kunnen de muggen in grote getale aanwezig zijn.
  • Het kraantjeswater in Zweden is perfect drinkbaar. Je vindt onderweg ook heel wat plekken om je drinkfles opnieuw te vullen.

Mag de hond overal mee in Zweden?

Jammer maar helaas, in Zweden mogen honden meestal niet mee op restaurant of bij andere plekken waar voedsel verkocht wordt.

Ook is het belangrijk dat je de hond tussen 1 maart en 20 augustus aangelijnd houdt, zeker in bosrijke gebieden. Hier staan zware straffen op. Het kan verder ook geen kwaad om je hond een fluokleurige halsband om te doen. Dit in verband met de jacht.

Doorreislanden

Als je met de wagen naar Zweden rijdt, is het ook belangrijk even te checken hoe de regelgeving in de doorreislanden zit.

Neemt u onderweg ook de ferry? De voorwaarden en regels zijn afhankelijk van de maatschappij. Je kan deze info best bij de betreffende maatschappij opvragen.

Reis je met het vliegtuig, check dan bij de luchtvaartmaatschappij of er nog specifieke regels gelden. Via onderstaande links vind je meer info bij de diverse airlines:Met de hond door Duitsland

In Duitsland moeten honden in de auto op de achterbank ofwel een hondengordel dragen ofwel in een bench zitten. Honden die meer wegen dan 20 kg en/of een schoftgrootte hebben van meer dan 40 cm moeten altijd aangelijnd zijn. Bovendien moet je dan ook een muilkorf bij hebben.

Met de hond door Denemarken

Is je hond een van deze rassen: Pitbull Terriër, Tosa Inu, American Staffordshire Terriër, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Centraal-Aziatische Ovtcharka, Kaukasische Ovtcharka, Zuid-Russische Ovtcharka, Sarplaninac, Tornjak? Deze rassen zijn in principe verboden in Denemarken. Als je onderweg bent naar Zweden, mag je hond wel mee maar hou de pauzes onderweg zo kort mogelijk.

Lijkt je hond op bovenstaande rassen, dan neem je best de stamboom mee zodat je kan bewijzen dat het niet om een van de verboden rassen gaat.

Comfort voor de hond onderweg

  • Denk eraan voldoende te stoppen om de hond uit te laten. De chauffeur zal zelf ook gediend zijn met regelmatige pauzes.
  • Als je hond niet gewoon is van ritjes te maken in de wagen, is het misschien niet verstandig om de hond meteen mee te nemen voor een rit van meerdere uren.
  • Neem voldoende water mee voor de hond.
  • Laat je hond nooit alleen in de wagen! Zelfs als je denkt dat het niet echt warm is.

Op zoek naar een hondvriendelijk logies in Zweden?

Check hier alle logies waar huisdieren toegestaan zijn.

Hondvriendelijke logies onderweg

Via deze link vind je alle hotels in Duitsland waar honden toegelaten zijn. Tip: klik op ‘Toon op kaart’ om te zien welke hotels op je route liggen.

Laat mij je reis plannen!

Geen zin of tijd om zelf je reis helemaal uit te stippelen? Geen probleem! Je kan je hondvriendelijke vakantie volledig door mij laten plannen. Hoe deze service in zijn werk gaat, lees je bij “Reisplanning“.

Pin for later

Met je hond naar Zweden op vakantie

Disclaimer: de hond op de foto is onze bobtail zaliger. De foto is genomen op het strand in Westende en dus niet in Zweden.

Affiliate

9 februari 2020
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like

%d bloggers liken dit: