Snel recept voor Zweedse ‘frallor’ (kleine broodjes)

Recept frallor

Een huis dat naar versgebakken brood ruikt. Heerlijk, toch? Ik was al even op zoek naar een gemakkelijk recept voor kleine broodjes. Iets waar je geen speciale ingrediënten voor in huis moet halen en waar je niet te veel werk aan had. Op reis in Zweden wekte het woordje ‘frallor’ mijn interesse. Het bleken kleine broodjes te zijn. Eenmaal thuis ging ik met verschillende recepten aan de slag, tot ik uiteindelijk zelf een recept voor frallor had.

Voor wie Zweeds leert: en fralla, frallan, frallor, frallorna

Ingrediënten voor kleine broodjes

Ik ontzie het soms om brood te bakken omdat er toch wel wat werk aan is. Dat wou ik met dit recept vermijden. Ook vond ik het belangrijk dat we met eenvoudige ingrediënten konden werken die iemand die een beetje graag bakt standaard in huis heeft.

  • 750 gram bloem
  • 250 ml lauw water
  • Eetlepel olijfolie
  • Eetlepel zout (of theelepel als je liever minder zout gebruikt)
  • een zakje of 11 gram droge gist (of 25 gram verse gist)
  • Eventueel zaadjes om erover te strooien

Je kan de bloem ook vervangen door een specialere soort of een broodmix. Afhankelijk van de bloem kan het zijn dat je nog wat water moet bijdoen. In dat geval, steeds kleine beetjes bijdoen!

Recept voor kleine broodjes – frallor

Kies je voor verse gist, dan los je de gist eerst op in lauw water (max. 38°C). Doe hier de bloem en de olijfolie bij en roer goed om. Strooi er nu het zout over en laat 5 minuten kneden met een keukenmachine. Check of je een stevig en elastisch deeg krijg en doe er, indien nodig, wat extra water bij.

Dek af met een plasticfolie (of nog beter, met een herbruikbare waxdoek) en laat gedurende 30 minuten rijzen op een warme plek.

Verdeel je deeg in 3 stukken en rol er dikke worstjes van, een beetje het formaat van een kort stokbrood. Verdeel elke rol nog eens in 2 en daarna in 3 zodat je 6 bolletjes krijgt. Je kan ze ruw laten of nog een klein beetje rollen. Laat ze nog eens 30 minuten rijzen. Nu kan je kiezen om ze ofwel meteen te bakken of ze afgedekt in de koelkast te plaatsen en ze bv. ’s anderdaags ’s morgens af te bakken.

Afwerken kan eventueel door de bovenkant met een bakborsteltje en water in te smeren en er dan maanzaad, zonnebloempitten of… over te strooien.

Doe 10 minuutjes in een voorverwarmde over van 220°C. Laat even afkoelen voor je serveert. Smakelijk!

Liever iets zoet? Check dan dit recept voor kanelbullar!

Meer Zweedse receptjes?

In deze Zweedse bak- en kookboeken vind je de lekkerste Zweedse receptjes.

Pin it

Recept kleine Zweedse broodjes -  frallor