Kerstvakantie in Zweden: inspiratie & tips

Granö Beckasin

Wil jij de kerstvakantie in Zweden doorbrengen? Dan heb ik hier de beste tips voor jou verzameld!

Een winterse citytrip

Hoewel de kerstmarkten in Zweden na 23 december overal verdwenen zijn, blijven de kerstlichtjes en -decoratie nog wat langer (tot 13 januari – Knutsdagen) hangen. De eindejaarsperiode is een van mijn favoriete periodes voor een citytrip!

Sneeuwzeker zijn Stockholm, Göteborg en Malmö niet maar de kans op een laagje sneeuw en een witte kerst is net wat groter dan bij ons. Maar ook zonder sneeuw zijn deze steden zeker de moeite om te bezoeken. Hieronder vind je een overzicht van de kerstactiviteiten per stad.

Ook Umeå is een ideale bestemming voor een winterse citytrip. Umeå is een compacte stad en leent zich uitstekend om in een paar dagen te verkennen. Het is een ideale uitvalsbasis om ook de omgeving te verkennen. In Granö Beckasin (ongeveer 100 km van Umeå kan je overnachten in een Bird’s Nest en je kan er heel wat winteractiviteiten (zie verder) boeken.

Handige links om je reis naar Zweden te boeken.

Shopliefhebbers: goed om weten, de koopjes beginnen in Zweden op Tweede Kerstdag (mellandagsrea). Breng je de kerstvakantie in Zweden door, hou dan wat plek in je valies!

Reisinspiratie kerstvakantie Zweden Stockholm

Reisinspiratie kerstvakantie Zweden

Uiteraard is Zweden veel meer dan de grote steden. Hieronder geef ik wat inspiratie. Het is een mix van dingen die ik zelf al mocht beleven en dingetjes die hoog op mijn wishlist staan.

Gävlebocken

In Gävle, zo’n 175 km ten noorden van Stockholm, zetten ze elk jaar op de eerste advent een supergrote ‘kerstgeit’ (julbocken) op. Gävlebocken is de grootste geit in stro ter wereld. De geit is zo’n 13 meter hoog. Ondanks de bewaking is de geit soms helaas een kort leven beschoren door sabotage en brandstichting. Maar als hij het overleeft, staat hij er dus tot na Nieuwjaar.

Sagolandet Tomteland

Sagolandet Tomteland of Santaworld ligt bij Mora, in Dalarna (Midden-Zweden). Je komt er in winterse sprookjestaferelen terecht.

Overnachten in het ijshotel

overnachten ijshotel

Hoewel het ijshotel tegenwoordig het hele jaar door te bezoeken is, zullen de meeste mensen het vooral met de winter associëren. Er blijven overnachten is een ware belevenis en ik zou vooral aanraden om het ijshotel overdag te bezoeken. En als je toch in de buurt bent, ga dan ook even naar Kiruna, de meest noordelijke stad van Zweden.

Handige links om je reis naar Zweden te boeken.

Winteractiviteiten in Zweden

 • Sauna en daarna rollen in de sneeuw of in een ijswak springen!
 • Een tocht met de hondenslee langs besneeuwde boomtoppen, het staat op velen hun verlanglijstje. Ik was eerst wat sceptisch maar toen ik het enthousiasme van de husky’s zag om te gaan rennen en leerde dat het echt samenwerken is met hen, was ik over. Bergop help je mee duwen met de husky’s dus een basisconditie was wel vereist. Zo’n huskytocht is een hele belevenis.
Huskytocht Granö Beckasin
 • Met de sneeuwscooter door het winterse landschap is mijn ding niet. Ik snap niet zo goed dat we met gemotoriseerde voertuigen door de pure natuurpracht willen racen. Maar goed, de sneeuwscooter is natuurlijk ook een bijna dagdagelijks vervoersmiddel, vooral in het noorden van Zweden. Ik herinner me nog dat ik in Kiruna in de zomer, de sneeuwscooters gewoon op de oprit zag staan, naast hun auto.
  Snelheidsduivels zullen zo’n ritje met de sneeuwscooter vast wel leuk vinden. Zelf zat ik elke keer (hier en hier ook een beetje, hoewel ik toen wel meer genoten heb dan de tweede keer) met dichtgeknepen billen op het gevaarte. Smaken verschillen 😉
 • IJsschaatsen op natuurijs is heel wat anders dan schaatsen op een indoorpiste. Zoek een lokale gids die weet hoe het veilig kan, neem wat fika mee voor onderweg en geniet! Net buiten Stockholm schaatste ik al eens bij Hellasgården. En in 2020 deed ik zelfs mee aan een schaatswedstrijd. Ooit wil ik nog eens terug naar Tavelsjön om er het toertje op mijn gemak te schaatsen en te genieten van de omgeving.
Schaatsen Tavelsjö
 • Voor een klassieke wintersportvakantie denk je misschien niet meteen aan Zweden. Toch zit skiën in Zweden in de lift. De skigebieden zijn meestal rustiger dan de populaire skigebieden in de gekende ski-landen. En wist je dat je trouwens ook in Stockholm kan skiën? Lees hier meer over skiën in Zweden.
 • Tot slot mag ook ijsvissen niet in dit lijstje ontbreken. Ik heb het nu al een paar keer gedaan en ik blijf het fascinerend vinden. IJsvissen kan je prima combineren met een sneeuwscootertocht. De ene keer hadden we geen enkele vis gevangen, de tweede keer hadden we net genoeg voor een aperitiefhapje, haha. Het voelt wel erg stoer om met zo’n grote ijsboor een gat te maken om te ijsvissen. Lijkt me trouwens ook leuk met kinderen.
IJsvissen Granö Beckasin

Het Noorderlicht

Van half augustus tot half april heb je in Zweden goede kans om het Noorderlicht te zien. Zeker als je naar het noordelijk deel van Zweden gaat. Op de app Aurora kan je zien hoeveel kans op noorderlicht er die nacht is. Is er kans, dan is het zaak om een donkere omgeving op te zoeken. En te wachten. En te duimen.

In Zweden heb ik helaas nog niet het geluk gehad om het Noorderlicht te zien. En ik ben nochtans al vaak in de juiste periode noordelijk genoeg geweest. Ooit zal het wel eens lukken! Duimen jullie mee?

Een oudejaarsnacht met het noorderlicht i.p.v. een vuurwerk of een witte kerst met als kers op de taart een show van het noorderlicht, wat een droom moet dat niet zijn,… Als je kerstvakantie in Zweden viert, zou het zomaar eens kunnen!

Kerstvakantie in Zweden: wat je moet weten

Inpaktips

 • Laagjes, laagjes, laagjes! Binnen is het meestal vrij warm. Buiten kan het erg koud zijn. Zorg dus dat je laagjes kledij kan uit doen of extra aantrekken.
 • Qua schoenen raad ik waterdichte schoenen aan. En ik leg meestal een isolerend/warmtereflecterend laagje in mijn schoenen.
 • Extra externe batterij voor je smartphone + extra batterij voor je fototoestel komt zeker van pas. Door de koude lopen de batterijen namelijk sneller leeg.
 • Ik ga naar Zweden en ik neem mee… Meer inpaktips vind je hier.

Heb jij nog meer tips voor de kerstvakantie in Zweden? Deel ze in de comments!

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Kerstvakantie in Zweden: tips & inspiratie