IJsvissen in Zweden

IJsvissen Granö Beckasin

Het spreekt tot de verbeelding: ijsvissen. Ik heb geen tonnen ervaring maar mocht het al 2 keer doen en vertel er graag wat meer over. De eerste keer dat ik ging ijsvissen was in Finland. Het was toen geen succes. De vangst was nihil. In februari 2020 kreeg ik de kans om te gaan ijsvissen in Zweden.

Handboor

Handboor ijs

Ik logeerde in Granö Beckasin en nam deel aan de sneeuwscootertocht. Onderweg stopten we op een meer en haalde de tour guide een gigantische boor boven. Ik herkende het ding meteen van die keer in Finland en na de demonstratie van de tour guide begon ik mijn gat in het ijs te boren. Het lijkt eenvoudig maar je hebt best wat spierkracht nodig! Voor wie liever wat gemakzuchtig is (of voor nog dikker ijs, natuurlijk) bestaan er naast de handboren ook boren met een motor. Na een tijdje had ik een gat waarin ik mijn hengeltje kon neerlaten. Nu was het vooral dat gat open houden en zorgen dat het niet weer kon dichtvriezen. Ja, ijsvissen in Zweden is een hele belevenis!

Gat maken in het ijs om te ijsvissen in Zweden

Zeevissen vs. ijsvissen

Je moet weten, ik ging vroeger regelmatig duiken op de Noordzee. Om de tijd aan boord, tussen de getijden te doden, werd er al eens een hengeltje geslaan. Echt talent had ik niet maar ik viste wel eens een paar makrelen op. Toch kan je het ijsvissen in Zweden er niet echt mee vergelijken. Voor het ijsvissen wordt namelijk een kleine hengel gebruikt. IJsvissen doe je altijd met een nylondraad. Die is ‘waterproof’ en gaat dus ook niet bevriezen. Zoals ik zag bij de tour guide doe ik mijn hengeltje voorzichtig op en neer. Mijn geduld wordt op de proef gesteld want de vissen lijken niet te willen bijten.

Gat in het ijs

Beet!

Ik wisselde net mijn hengel (toch wel een beetje teleurgesteld) in voor mijn fototoestel om dat ijsvissen in Zweden te documenteren toen ik de andere dame van het gezelschap hoorde roepen dat ze beet had. Het visje voldeed net aan de minimummaat. Het was duidelijk dat we niet op een grote vislunch moesten rekenen. Uiteindelijk vingen we net genoeg visjes om een iedereen van een klein aperitiefhapje te voorzien, haha. Gelukkig was de tour guide hierop voorzien en had hij broodjes met kaas (en ham – voor de niet-vegetariërs) voor ons mee.

IJsvissen
Vis gevangen bij ijsvissen

Laagjes

Omdat je om te ijsvissen lange tijd stil moet zitten, kleed je je best warm genoeg aan. Zorg dat je niet bezweet bent van de activiteit die je ervoor gedaan hebt want dan krijg je snel koud. Omdat wij het combineerden met een sneeuwscootertocht, hadden we van de organisatie extra warme kledij gekregen. Dikke handschoenen en een muts zijn zeker ook onmisbaar als je gaat ijsvissen in Zweden.

Ben jij al eens gaan ijsvissen in Zweden? Benieuwd naar jouw ervaringen!

Tip: hier vind je meer info over gaan vissen in Zweden.

Pin for later: IJsvissen in Zweden

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

IJsvissen in Zweden

Met dank aan Visit Umeå.