Schaatsen op Tavelsjön in het noorden van Zweden

Schaatsen Tavelsjö

In februari 2020 trok ik op uitnodiging van de Gentse schaatsclub LBSG, Björk & Boström Sportreizen en Visit Umeå naar Umeå en omgeving. Het orgelpunt van deze persreis was Tavelsjörännet, een schaatswedstrijd van zo’n 104 km op de natuurijsbaan van het meer Tavelsjö. Gelukkig kon je ook er ook kortere afstanden schaatsen op Tavelsjön en daar zou ik aan deelnemen!

De schaatsbaan van Tavelsjö

De natuurijsbaan van Tavelsjö zou niet bestaan zonder de plaatselijke sportvereniging Tavelsjö AIK. Zij zorgen er vrijwillig voor dat de baan er elke keer weer opnieuw perfect geveegd bij ligt. Erg interessant is ook deze Facebookgroep waar je meer info vindt over de huidige stand van zaken. Check deze zeker voor je gaat schaatsen op Tavelsjön!

Tavelsjön

In 2020 lag er een 13 km lange baan, in een achtvorm zodat je ook halverwege kon terugkeren. Doordat Tavelsjö vrij noordelijk ligt, is de plek ijszeker van december tot maart.

Schaatsen op natuurijs Tavelsjön

Weken op voorhand was ik bezig met het uitzoeken van welke kledij ik zou meenemen. Het kan er erg koud zijn maar als je schaatst, krijg je het snel warm. Ik koos uiteindelijk voor kledij die ik ook zou aandoen om te langlaufen en nam nog een extra warme jas mee. Ik kocht ook nog stevige Lundhags om de schaatsen onder te binden. Ongelooflijk spannend!

Ik kan wel schaatsen en doe dit ook regelmatig op kunstijs maar de keren dat ik echt op natuurijs kon schaatsen zijn op één hand te tellen. Een paar keer in de grachten en op de Damse vaart, een keertje in Centraal-Finland en een keertje in Hellasgården. Dat zal het zowat geweest zijn.

Tavelsjön

Schaatsen op natuurijs is amper te vergelijken met rondjes draaien op een kunstpiste. Ten eerste kan je volop genieten van de natuur rondom. Heerlijk! Tavelsjö ligt echt midden in de natuur. Behalve het typische geluid van je schaatsen, hoor je… niets! Verder is het ook wat avontuurlijker: je moet alert zijn op scheuren in het ijs, ijswakken,… De Zweden groeien op met het ijs en leren het ijs lezen.

Schaatsen Tavelsjö

Bij het schaatsen op natuurijs moet je eigenlijk duwen op je hielen zodat je schaatsen soepel over de kleine scheurtjes glijden. In theorie 😉 Ik bond de schaatsen aan en wiebelde naar de ijsbaan. Gelukkig hadden we stokken bij om wat te helpen met het evenwicht. Aarzelend zette ik mijn eerste stapjes. De zenuwen gierden door mijn keel. Gelukkig was begeleider Gert geduldig en stond hij klaar met advies en aanmoedigingen.

Tavelsjörännet 2020

Ik zou meedoen met de 13 km. De langste afstand die ik ooit zou geschaatst hebben. Die 2 gekke Belgen (er was ook nog een journalist van Het Nieuwsblad mee) die voor het eerst zouden schaatsen op natuurijs en dan al meteen een echte wedstrijd hadden wel wat bekijks bij de locals.

Tavelsjörännet

Eerst ging ik supporteren voor de deelnemers aan het Zweeds kampioenschap en ook de Belgen en Nederlanders van ‘ons groepje’ die de marathon zouden schaatsen. En toen was het aan mij… Hihi, ik was duidelijk niet getraind maar vastberaden om toch te proberen. Ik concentreerde me keihard op de techniek, probeerde niet over mijn eigen schaatsen te struikelen en wisselde het ‘gewone’ schaatsen af met duwen op de stokken om vooruit te gaan.

Tavelsjörännet

Het zal je niet verbazen dat de marathon-schaatsers me meerdere keren voorbij staken, haha. Aan het keerpunt van de lus twijfelde ik even. Ik begon moe te worden en vreesde dat 13 km gewoon te hoog gegrepen was. Onder aanmoedigingen van mijn mede-schaatsers (die zo lief waren om mijn trage tempo aan te nemen), ging ik door.

En toen kwam kilometer 8 en lag ik plots languit op het ijs. De pijn aan mijn knie en de vermoeidheid deden me opgeven. Ja, achteraf was ik boos op mezelf. Ik had gewoon even moeten rusten en weer verder doen maar ik wou mijn mede-schaatsers niet langer ophouden en wandelde terug naar het startpunt. Had ik maar doorgezet, dan had ik in mijn categorie zelfs nog een podiumplaats behaald, haha! Toch was het een mooie ervaring die ik zo zou overdoen. Als beginner had ik achteraf gezien misschien beter voor een toertocht gekozen met onderweg fika enz. maar het meemaken van de wedstrijd was ook wel heel speciaal. Zeker toen ik vernam dat er een paar echte winnaars tussen de schaatsers van ons groepje zaten!

Sundligska Gården

Naast het meer vind je Sundligska Gården. Dit is de verzamelplek voor alle schaatsfanaten. Je kan er materiaal huren, gebruik maken van een spark, je omkleden en na het schaatsen opwarmen en vooral lekker eten!

Sundliska Gården

Het koppel dat deze plek openhoudt woonde 15 jaar in Londen en besloot toen terug te keren naar haar geboortedorp. Ze zijn befaamd voor hun zuurdesempizza’s en ik at er ook een heerlijk linzenstoofpotje. In de zomer kan je er kayaks en mountainbikes huren.

Spark

Praktisch schaatsreis Tavelsjö

De Zweedse reisorganisatie Björk & Boström organiseert deze schaatsreis ook vanuit België en Nederland. Hier vind je de info van 2020. Van zodra de info voor 2022 beschikbaar is, zal ik deze hier delen.

In Tavelsjö zelf wonen slechts een 400-tal mensen. Overnachten doe je dus best in het gezellige stadje Umeå, zo’n 25 km verderop. Er is elke dag een bus voorzien die je naar het meer brengt.

Sundliska Gården

Is het geen schaatsweer of wil je eens een keertje iets anders, dan zit je hier ook perfect. Doe een beetje cultureel en bezoek Bildmuseet, Guitars – The Museum of een ander museum. Ga shoppen, wandelen of lekker eten. Zoek even op Umeå en je krijgt heel wat tips!

P.S. Hou trouwens ook de voorspellingen voor het noorderlicht in de gaten als je hier bent! Wij hadden vorig jaar net geen geluk. De dagen voor en na ons verblijf zag ik foto’s op sociale media opduiken van het noorderlicht op deze plek maar wij moesten het doen met bewolkte nachten.

Tavelsjön spark

Binnenkort meer info over:

Pin for later

Schaatsen Tavelsjön

Met dank aan Gert Coone, LBSG, Björk & Boström Sportreizen en Visit Umeå.