Zweedse kersttradities: SVT:s julkalender

SVT:s julkalender

Sinds 1960 kan je op de Zweedse televisiezender SVT elk jaar kijken naar een speciale tv-serie die uitgezonden wordt tijdens de advent. SVT:s julkalender zoals de reeks heet, is elk jaar een ander verhaaltje. Op de website van SVT kan je ook alle afleveringen van voorgaande jaren bekijken.

Traditie

De adventskalender begon als onderdeel van een ander programma maar is ondertussen een volledig programma dat zeker bij kinderen erg populair is. Een aflevering van julkalendern duurt ongeveer een kwartiertje. De eerste reeks in 1960 heette Titteliture. Sommige jaargangen zijn zelfs uitgegeven op DVD. SVT:s julkalender is iets dat echt leeft. De Zweden kijken elk jaar uit naar de aankondiging van de titel en de cast voor het komende jaar. Voor 2022 zal dat ‘Kronprinsen som försvann‘ zijn. De uitzendingen beginnen op 1 december en lopen tot 24 december, elke dag een aflevering van ongeveer 15 minuten. In Zweden kan je ook een papieren julkalender, gelinkt aan de tv-serie, kopen waar je elke dag een luikje kan openen.

SVT:s julkalender
Foto: BERTIL S-SON ÅBERG /SVT

Kijkcijfers van 2 miljoen en meer zijn geen uitzondering (op 10 miljoen Zweden is dat dus echt veel), vooral kinderen maar stiekem kijken de volwassenen ook graag mee. Voor een stuk uit nostalgie maar de Zweden houden ook erg aan hun kersttradities. SVT:s Julkalender is niet het enige waarvoor de Zweden tijdens de kerstperiode voor de buis verzamelen. Hun kerstavond begint elk jaar met de uitzending van Kalle Anka.

Julkalendern op de radio

Naast de tv-serie is er ook elk jaar een adventskalender op de Zweedse radio. Deze kan je hier beluisteren.

Meer weten over de Zweedse kersttradities? Lees dan hier verder.

Podcast The Swedest Thing

Luister zeker ook naar de podcastaflevering over een Zweedse kerst! De shownotes van deze aflevering vind je hier.

P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!

Pin it

SVT's Julkalender 
Foto: BERTIL S-SON ÅBERG /SVT

Een gedachte over “Zweedse kersttradities: SVT:s julkalender

Reacties zijn gesloten.