Zweedse kersttradities: SVT:s Julkalender

Posted in Typisch Zweeds by

Sinds 1960 kan je op de Zweedse televisiezender SVT elk jaar kijken naar een speciale tv-serie die uitgezonden wordt tijdens de advent. SVT:s Julkalender zoals de reeks heet, is elk jaar een ander verhaaltje. Op de website van SVT kan je ook alle afleveringen van voorgaande jaren bekijken.

SVT:s Julkalender
Foto: BERTIL S-SON ÅBERG /SVT

Traditie

De adventskalender begon als onderdeel van een ander programma maar is ondertussen een volledig programma dat zeker bij kinderen erg populair is. Een aflevering van Julkalender duurt ongeveer een kwartiertje. De eerste reeks in 1960 heette Titteliture. Sommige jaargangen zijn zelfs uitgegeven op DVD. SVT:s Julkalender is iets dat echt leeft. De Zweden kijken elk jaar uit naar de aankondiging van de titel en de cast voor het komende jaar. Voor 2019 zal dat ‘Panik i tomteverkstan zijn’. De trailer kan je hier bekijken.

Kijkcijfers van 2 miljoen en meer zijn geen uitzondering (op 10 miljoen Zweden is dat dus echt veel), vooral kinderen maar stiekem kijken de volwassenen ook graag mee. Voor een stuk uit nostalgie maar de Zweden houden ook erg aan hun kersttradities. SVT:s Julkalender is niet het enige waarvoor de Zweden tijdens de kerstperiode voor de buis verzamelen. Hun kerstavond begint elk jaar met de uitzending van Kalle Anka.

Meer weten over de Zweedse kersttradities? Lees dan hier verder.

Pin it

SVT's Julkalender 
Foto: BERTIL S-SON ÅBERG /SVT
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like