Novent, nieuwe Zweedse trend

Novent, smygstarta jul

Voeg november en advent samen en je hebt novent, een nieuwe trend in Zweden die wat mij betreft snel de rest van de wereld mag veroveren! Het betekent dat je in november beetje bij beetje al start met kerstsfeer in huis halen. Denk vooral aan extra kaarsjes, lichtjes,… en als je wil ook wat kerstdecoratie.

November moet zowat de meest trieste maand van het jaar zijn. De dagen worden korter, de herfstkleuren verdwijnen en het is nog wachten op de kerstlichtjes in de straten die voor wat gezelligheid zorgen. Ik hoor vaak zeggen: “De kerstboom mag pas na 6 december.” Maar waarom zouden we wachten op een portie (kerst)gezelligheid? De advent start vaak al het laatste weekend van november (soms de eerste zondag van december) en de Sint vindt kerstlichtjes vast ook gezellig! Je moet toch helemaal niet kiezen tussen de sint of kerstsfeer?

Smygstarta julen

Ik vind ‘smygstarta julen‘ een van de leukste zinnen in het Zweeds. Soms lees je ook ‘att tjuvstarta julen‘ Het betekent zoveel als stiekem al beginnen met kerst. Naar iets uitkijken is vaak de helft van de beleving. Eens we naar het winteruur overgeschakeld zijn, wil ik het thuis extra gezellig maken. Ik tel echt af tot het kerst is. Voor de kerstgezelligheid, maar zeker ook omdat de dagen daarna weer stilaan langer beginnen worden.

Wat is novent voor mij?

Novent vieren zorgt er voor dat de donkerste, grauwste maand van het jaar net wat aangenamer wordt. Novent betekent voor mij dat ik wat vaker kaarsjes aansteek, dat ik de tijd neem om meer te bakken (een huis dat geurt naar pepparkakor is kerst ten top!), dat ik mijn kerstster stilaan aan het raam zet zodat ook de voorbijgangers kunnen mee genieten, dat ik mijn kerstmokken boven haal,… Tijdens novent zet ik ook al eens de kerstplaylist weer op en misschien pik ik een kerstfilm mee. Het kriebelt zelfs om zelf kerstdecoratie te knutselen! En oh, julmust hoort er voor mij ook echt bij. Kerstgezellig zonder dat het allemaal te ‘kerstig‘ wordt.

Weet je, rond de feestdagen zelf hebben we vaak veel ‘verplichtingen’. Hoe leuk deze ook zijn, de dagen vliegen voorbij met familiebezoeken en kerstetentjes. Je zou de eerste niet zijn die last heeft van een zekere ‘kerststress’! Tijdens novent moet niks en misschien is het net daarom zo populair aan het worden. Je kan gewoon genieten en zijn.

De tip voor een perfecte novent is wat mij betreft dosering. Hou het subtiel. Doe het beetje bij beetje. Doseer en ga niet meteen jingles all the way zodat je kerst, zelfs als kerstfan, niet al beu bent tegen 24 december. Voor mij is novent ook nadenken over de kerstmenu en eventueel al wat op voorhand uitproberen, nadenken over cadeautjes en kerstkaartjes inkopen. Tijdens novent doe je het omdat je wil, niet omdat het moet.

De oorsprong van ‘novent’

Het was de Zweedse familie Olsson die met novent begon, in 2014. Ze telden 3 extra zondagen voor het begin van de advent en staken die weken ervoor ook al een kaarsje aan. Ze begonnen bij kaars 4 en keerden zo terug. Week 4 van novent viel dan samen met het begin van de advent. Het was voor hen een manier om langer van kerst te kunnen genieten. Ondertussen is novent ook als nieuw Zweeds woord erkend.

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Novent