Julbord, het Zweedse kerstbuffet

Posted in Typisch Zweeds by

Een julbord (letterlijk: kersttafel) is een buffet dat in de kerstperiode in Zweden erg populair is. Verschillende gerechten zoals de kerstham, ingelegde haring, verschillende zalmbereidingen, Zweedse gehaktballetjes, bietensalade, knäckebröd, gubbröra (eiersalade met ansjovis) en Janssons frestelse zijn maar enkele van de gerechten die dan op tafel komen. Afsluiten doen ze met rijstpap. Als drank is er julöl (kerstbier) of julmust (een soort kerstcola).

God Jul

Traditie

De traditie van het julbord zou van de Vikingen komen. Aan het begin van de 20ste eeuw wilden de mensen de kersttradities steeds meer tot in de puntjes uitwerken: de tafels werden helemaal versierd en de gerechten kregen een minder alledaagse toets.

Julbord op restaurant

De meeste Zweden kiezen met kerstavond voor een julbord. Toch kan je ook de weken vooraf uitgenodigd worden voor een kerstbuffet. Ook heel wat restaurants serveren een kerstbuffet. Zo kan je in Stockholm o.a. terecht bij Oaxen Krog, Fjäderholmarnas Krog, Stadshuskällaren en Hermans. Reserveren is steeds aan te raden.

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like