Recept voor de beste pepparkakor!

Posted in Zweedse receptjes by

Als ik deze blogpost schrijf, tikt de regen tegen het raam. Het is echt zo’n ideale dag om thuis, onder een dekentje en met de kachel aan, gezellig te doen met een kopje warme chocolademelk en enkele pepparkakor!

Er zijn een paar zoetigheden die absoluut aan Zweden gelinkt zijn, zoals kanelbullar en pepparkakor of gemberkoekjes. Ook al eet ik het hele jaar door graag pepparkakor toch is de herfst en vooral de aanloop naar kerst het traditionele pepparkakor-moment 🙂

Je kan voor het gemak kiezen en de koekjes kopen in Ikea maar als je wil dat heel je huis heerlijk naar pepparkakor geurt, moet je zeker eens proberen van ze zelf te bakken! Het vergt een beetje planning want je laat het deeg best een dag rusten maar het resultaat is het zeker waard!

Tip: maak een grote hoeveelheid deeg en bak elke dag een paar verse koekjes. Je kan het deeg gerust enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kan het deeg zelfs zonder problemen invriezen. Zo beperk je het gedoe van het ‘deeg maken’ maar heb je wel meerdere keren een huis dat naar gezelligheid ruikt 🙂

Pepparkakor (1)

Ingrediënten voor pepparkakor

  • 150 gram boter
  • 250 gram kristalsuiker
  • 50 gram honing
  • 100 ml water
  • 450 gram bloem
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 grote theelepel gember
  • 1 grote theelepel gemalen kruidnagel
  • 1 theelepel kardemom
  • zakje bakpoeder

Bereiding

Meng de boter, de kristalsuiker en de honing. Voeg daarna de kruiden en het water toe en meng er tot slot ook de bloem onder. Even stevig doorkneden en dan een nachtje, afgedekt, laten rusten in de koelkast.
Strooi een beetje bloem op het werkblad en rol het deeg vervolgens uit tot een dikte van maximum een halve centimeter. Nu kan je de kunstenaar in jezelf loslaten en er vormpjes naar eigen keuze uitdrukken. Ik koos voor minimalistische rondjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden en laat de koekjes een vijftal minuutjes bakken. Nog even laten afkoelen op de plaat en ten aanval!

Tip: je kan de koekjes ook bewaren in een afgesloten blik. Geen zorgen over hoe lang je ze kan bewaren. Ze zijn zo lekker dat ze snel op zullen zijn!

Extra suggestie’s: je kan de koekjes versieren met glazuur of eens amandelschilfers of geconfijte gemberstukjes toevoegen. Echte Zweden eten hun pepparkaka met glögg!
Echte creatievelingen bakken met dit deeg een echt peperkoekenhuisje.

Geschiedenis van pepparkakan

Het is niet meteen duidelijk waar pepparkakor vandaan komen. De Romeinen zouden de koekjes zelfs al kennen! Ook in Engeland en Duitsland zijn de koekjes erg populair. Vermoedelijk is het gemberkoekje via Duitsland in Zweden beland.

In de 14e eeuw stond het koekje op het menu bij de bruiloft van koning Magnus Eriksson en Blanka av Namur. In de 15e eeuw zaten zelfs echt pepers in de koekjes. De nonnen van het Vadstena klooster bakten en verkochten deze koeken als medicijn. De koekjes zouden een kalmerend effect hebben en de spijsvertering helpen. Enkele eeuwen later doken de recepten voor pepparkakor op in de kookboeken. In de 18e eeuw werd het een echt ‘kerstkoekje’. Nu vind je de koekjes het hele jaar door.

Net zoals er een kanelbullens dag is, is er ook een pepparkakans dag. Deze vieren de Zweden elk jaar op 9 december.

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like