Bezoek wildpark Öster Malma in Sörmland

Öster Malma

Op een klein uurtje ten zuiden van Stockholm vind je Öster Malma. Dit domein bestaat o.a. uit een kasteel, een hotel, een B&B/hostel, een wildpark en conferentiezalen. Ik bezocht Öster Malma in juli 2016. Svenska Jägareförbundet is eigenaar van het domein. De jacht is er erg aanwezig. Misschien niet de meest aangewezen plek voor een vegetariër als ik, zou je denken. Toch vond ik Öster Malma een bezoekje waard. De filosofie achter het wildpark is een pak diervriendelijker dan de gemiddelde zoo. En voor wie een stukje vlees/wild wel kan appreciëren is het restaurant vast een aanrader!

Ik wil me hier niet uitspreken voor of tegen de jacht. Die discussie zou ons te ver leiden. Er zijn in Zweden een kleine 300.000 mensen die de jacht beoefenen (bezoekers inbegrepen). Dit is voor de Zweden een belangrijk deel van het wildbeheer. Wild is beschermd en de jacht ligt vast in de wetgeving. Een jachtvergunning is verplicht en je moet ook slagen voor een jagersexamen.

Öster Malma interieur

Wildpark Öster Malma

Hoewel je over het algemeen (zeker op wat meer afgelegen plekken) vrij grote kans hebt om dieren in het wild te zien in Zweden, kan je je kansen wat vergroten door een wildpark te bezoeken. Het Wildpark Öster Malma biedt iedereen de kans om groot wild te zien. Toch willen ze ook de natuurlijke habitat voor de dieren zo goed mogelijk nabootsen en hebben de elanden ook toegang tot een groot bos. Ze kunnen zich dus ook verstoppen voor bezoekers maar de kans is vrij groot dat je ze kan spotten. Geen dieren in kleine hokjes dus en dat kan ik alleen maar toejuichen. Ze nemen hun educatieve functie hier erg serieus. Tip: het verschil tussen een eland en een rendier ontdek je hier.

Kasteel

Het kasteel van Öster Malma is prachtig gelegen aan de oevers van het meer Malmasjön. Het is zeker een bezoekje waard! In de ene vleugel kan je trouwens ook overnachten. Je komt ogen te kort om alle details van het interieur in je op te nemen. Niet vergeten eens naar boven kijken! Ook de plafonds zijn echte pareltjes.

Öster Malma plafond

Overnachten in Öster Malma

Ik bleef zelf niet op Öster Malma overnachten maar kreeg wel een rondleiding op het domein. Er is zowel een hotel als een hostel/B&B. Ook voor conferenties kan je hier terecht.

Het hotel Röda Längan was pas vernieuwd en telt 33 kamer. Het ligt tegenover het kasteel. Elke kamer heeft zijn privé-badkamer en ontbijt is inbegrepen.
De hostel/B&B ligt in een van de kasteelvleugels. Hier vind je 35 kamers (verschillende groottes) met badkamer op de gang. Er is ook een kitchenette waar je zelf je maaltijden kan klaarmaken. Lakens zijn zelf mee te brengen.
Zoals veel accommodaties in Zweden is ook bij Röda Längan en Östermalma vandrarhem een bastu, de Zweedse sauna te vinden. Er is gratis wifi beschikbaar.

Restaurant Jägaren

Öster Malma - vegetarisch gerecht

Hoewel de specialiteit van het restaurant vooral wildgerechten zijn, toverde chef Mikael Eriksson zonder problemen ook een heerlijk vegetarisch gerecht op tafel. De ingrediënten die op tafel verschijnen komen vooral uit het eigen bos en meren. Het wild slachten ze in hun eigen slachterij. Ook bessen en paddenstoelen zijn vooral zelfgeplukt. Lokaal geproduceerd is hier geen loze belofte.

Breng zeker ook een bezoekje aan hun Farmshop voor een stukje wild, zelfgemaakte confituren en kruidenmixen of een souvenirtje.

Praktisch

Hoe bereik je Öster Malma?

Öster Malma ligt op 31 km van Oxelösund, Trosa ligt op 39 km, Mariefred op 45 km en de luchthaven Skavsta op 23 km. Er is gratis parkeergelegenheid.

Kom je vanuit Stockholm, neem dan de E4 en verlaat deze bij “Trafikplats Tystberga”. Sla vervolgens rechtsaf bij het bord Öster Malma 14. Volg deze weg ongeveer 2 km tot deze eindigt en sla weer rechtsaf bij het bord van Öster Malma. Vervolgens is het 1 km verder naar links bij het bord Öster Malma 10.

Adress: Öster Malma, Nyköping

In de buurt

Pin for later

Affiliate