Is het een eland, is het een rendier?

Wat is het verschil tussen een eland en een rendier? En waar kan je ze spotten?

Zag ik nu een eland of een rendier? Wel, na dit artikel zal je het antwoord weten! Ze behoren beiden tot de schijnherten of Capreolinae wat een onderfamilie is van de hertachtigen. Tijdens je reis in Zweden kun je zowel elanden als rendieren tegenkomen maar hoe weet je nu juist welke van de twee het is? Wat is het verschil tussen een eland en een rendier? En waar in Zweden kan je elanden en/of rendieren zien?

Het staat vast hoog op je bucketlist (en als het niet op je bucketlist staat, moet je het er zeker op zetten want wat een ervaring!): een eland of een rendier zien. Je hebt vaak wat geluk nodig om je eerste eland of rendier te zien maar weet je, eens je ze een keertje gezien hebt, is de kans heel groot dat je ze vaker gaat zien!

De Eland (Engels: moose), de koning van het woud

Eland in Skansen (Stockholm)

De eland of alces alces (‘älg‘ in het Zweeds) is het grootste zoogdier uit de familie van de hertachtigen. Bij de naam kan er al verwarring ontstaan want in Noord-Amerika vertalen ze het naar moose en in Brits-Engels naar elk. De term elk bestaat ook in Noord-Amerika maar dan spreken we over een ander soort hert. Het grote dier met opmerkelijke snuit komt voornamelijk voor in naaldbossen in Noord-Amerika, Europa en Azië. De kalfjes worden in de late lente geboren.

Wist je dat je in Scandinavië ook witte elanden (met blauwe ogen) kan zien? Dit komt door een genmutatie. De witte elanden komen vooral voor in Värmland, hoewel ze op steeds meer plekken gezien worden.

Zweden staat gekend voor hun grootschalige elandenjacht, het zou elk jaar rond de 80.000 elanden jagen. De totale populatie in Zweden ligt rond de 300.000 elanden. Jaarlijks komen er ook duizenden elanden om het leven bij verkeersongevallen. Goed oppassen dus als je met de auto in Zweden rijdt: een eland steekt er zomaar de weg over.

Elanden zijn goede zwemmers en duikers: ze duiken soms een meertje in op zoek naar voedsel. De eland eet vooral scheuten en twijgen van dennenbomen en de schors van wilgen of populieren. In de winter eet een eland zo’n 10 kg per dag!

Waar kan je elanden zien?

Elanden leven vooral in naaldbossen. Als het dan ook nog een drassig gebied in de buurt van een meertje is, zijn ze helemaal in hun sas. Elanden zijn best schuwe dieren. Je moet dus wel wat geluk hebben om er in de vrije natuur te zien. Goed je ogen openhouden! Het lijkt wel alsof ze zich kunnen camoufleren in het bos.

Tip: wil je elanden in het wild zien, trek er vroeg in de ochtend, of tegen valavond op uit, dan is de kans wat groter dat je een eland ziet.

Geen geluk in de vrije natuur? Dan kan je nog altijd naar een dierenpark gaan. Zo zag ik elanden in Skansen en in wildpark Öster Malma. In dit wildpark hebben ze erg ruime verblijven. De kans is groot dat je er elanden spot maar niet gegarandeerd. Je kan ook een elandensafari met gids boeken. Een aanrader als je nog meer over deze dieren wil leren.

Het Rendier

Het rendier of Rangifer tarandus (‘ren‘, in het Zweeds) zorgt voor minder verwarring want over het algemeen kent iedereen het beest als reindeer, denk maar aan onze vriend Rudolf! In Noord-Amerika durven ze ook wel de term caribou gebruiken in plaats van reindeer.

Het rendier is de enige hertensoort die gedomesticeerd is. Ze worden, vooral bij de Sami, gebruikt als trek-, last- en rijdieren maar ook voor hun melk, vlees en vel. De dieren kunnen uitstekend zwemmen en zijn uitgesproken kuddedieren!

In Zweden leven zo’n 250.000 rendieren. De kalfjes worden halfweg de lente geboren. Rendieren eten vooral korstmos.

Waar kan je rendieren zien?

Tijdens mijn reis met Inlandsbanan zagen we meerdere rendieren. De trein moest regelmatig halt houden omdat ze op de sporen bleven staan.

Ken je de big 4 van Scandinavië?

Wat is nu het grote verschil tussen een rendier en een eland?

De twee soorten kennen veel gelijkenissen maar ook veel verschillen. Hier zijn de meest opvallende verschillen die je helpen met het identificeren:

Kudde vs geen kudde

Zie je een grote kudde? Dan kan je al met grote zekerheid zeggen dat je rendieren ziet! Elanden leven over het algemeen solitair. Tijdens de winter verzamelen ze zich soms in kleine gemengde kuddes.

Gewei

Bij de hertachtigen zijn het vaak enkel de mannetjes die een gewei hebben, het rendier is hier een uitzondering op! Hier dragen beide geslachten een groot en wijd uitstaand gewei. Zie je dus een beest zonder gewei dan ben je bijna zeker dat het een vrouwelijke eland is. Let wel: de mannetjeselanden werpen hun gewei in de herfst, na de bronstijd af. Ook bij de rendieren verliest het mannetje zijn gewei na de bronstijd.

Wist je dat het gewei van een eland al snel 20 kg weegt?

Grootte

Misschien het makkelijkste verschil om te spotten, is de grootte. Rendieren zijn gemiddeld veel kleiner dan elanden, ze worden maximaal 125 cm hoog en zo’n 225 cm lang. Terwijl elanden tot een schouderhoogte van 2 meter en 40 centimeter hoog worden en een lengte van 3 meter hebben. Vrouwtjes elanden zijn een stukje kleiner maar toch nog 180 cm hoog en 250 cm lang. Ook komt hier een verschil qua gewicht bij kijken, de eland wordt maximum 800 kg en het rendier weeg slechts 300 kg!

Zo, nu ben je helemaal klaar om indruk te maken op je reispartner(s) met je kennis over de eland en het rendier! Heb jij al eens een rendier of een eland in de vrije natuur gezien?

Boeken over de natuur

Pin for later: verschil eland – rendier

Verschil rendier eland Zweden
Verschil eland rendier Zweden

Een gedachte over “Is het een eland, is het een rendier?

Reacties zijn gesloten.