Is het een eland, is het een rendier?

Posted in Praktische info by
Moose

Zag ik nu een eland of een rendier? Wel, na dit artikel zal je het antwoord weten! Ze behoren beiden tot de schijnherten of Capreolinae wat een onderfamilie is van de hertachtigen. Tijdens je reis in Zweden kun je de beide soorten tegenkomen maar hoe weet je nu juist welke van de twee het is? Wat is het verschil tussen een eland en een rendier?

De Eland (Engels: moose)

Eland

De eland of alces alces is het grootste zoogdier uit de familie van de hertachtigen. Bij de naam kan er al verwarring ontstaan want in Noord-Amerika vertalen ze het naar moose en in Brits-Engels naar elk. De term elk bestaat ook in Noord-Amerika maar dan spreken we over een ander soort hert. Het grote dier met opmerkelijke snuit komt voornamelijk voor in naaldbossen in Noord-Amerika, Europa en Azië.

Zweden staat gekend voor hun grootschalige elandenjacht, het zou elk jaar rond de 80.000 elanden jagen. De totale populatie ligt tussen de 200.000 en 300.000. Jaarlijks komen er ook ongeveer 10.000 elanden om het leven bij verkeersongevallen.

Het Rendier

Rendier

Het rendier of Rangifer tarandus zorgt voor minder verwarring want over het algemeen kent iedereen het beest als reindeer, denk maar aan onze vriend Rudolf! In Noord-Amerika durven ze ook wel de term caribou gebruiken in plaats van reindeer.

Het rendier is de enige hertensoort die gedomesticeerd is. Ze worden, vooral bij de Lappen, gebruikt als trek-, last- en rijdieren. De dieren kunnen uitstekend zwemmen en zijn uitgesproken kuddedieren!

Tijdens mijn reis met Inlandsbanan zagen we meerdere rendieren. De trein moest regelmatig halt houden omdat ze op de sporen bleven staan.

Ken je de big 4 van Scandinavië?

Maar wat is nu het grote verschil tussen een rendier en een eland?

De twee soorten kennen veel gelijkenissen maar ook veel verschillen. Hier zijn de meest opvallende verschillen die je helpen met het identificeren:

Kudde vs geen kudde

Zie je een grote kudde? Dan kan je al met grote zekerheid spreken dat je rendieren ziet! Elanden leven over het algemeen solitair, in de winter verzamelen ze zich soms in kleine gemengde kuddes.

Gewei

Bij de hertachtigen zijn het vaak enkel de mannetjes die een gewei hebben, het rendier is hier een uitzondering op! Hier dragen beide geslachten een groot en wijd uitstaand gewei. Zie je dus een beest zonder gewei dan kan je met bijna zekerheid zeggen dat we over een vrouwelijke eland spreken.

Grootte

Misschien het makkelijkste verschil om te spotten, de grootte. Rendieren zijn gemiddeld veel kleiner dan elanden, ze worden maximaal 125 cm hoog en 225 cm lang. Terwijl elanden tot een schouderhoogte van 2 meter en 40 centimeter hoog kunnen komen en een lengte van 3 meter. Ook komt hier een verschil met gewicht bij kijken, de eland wordt maximum 800 kg en het rendier 300!

Zo, nu ben je helemaal klaar om indruk te maken op je reispartner(s) met je kennis over de eland en het rendier!

Pin for later

Verschil eland rendier
Verschil eland of rendier?
21 april 2020
/
Previous Post Next Post

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

You may also like

%d bloggers liken dit: